13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η υστερία του Ερντογάν με τους Αμερικανούς – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ας αρχίσω πρώτη με την είδηση. Από την Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα πολλοί και σημαντικοί Αμερικανοί. Πρώτα έρχεται, μια πανίσχυρη χριστιανική αμερικανική οργάνωση ευαγγελιστών η οποία θα πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριό της στην Αθήνα, σε συνεργασία μάλιστα με την Εκκλησία της Ελλάδος. Θέμα του Συνεδρίου, στο οποίο θα μιλήσουν και Έλληνες βουλευτές, θα είναι η εξόντωση των χριστιανών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή. Δηλαδή οι χριστιανοί της Συρίας, του Ιράκ, του Λιβάνου και όπου αλλού υπάρχουν χριστιανοί στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει, όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί, να προστατευθούν.

Εν συνεχεία, μαθαίνω ότι φθάνουν στην χώρα μας Αμερικανοί Γερουσιαστές. Θα συναντηθούν με τον υπουργό Άμυνας αλλά θα κάνουν και το γνωστό δρομολόγιο: Σούδα και εν συνεχεία στην «Σούδα του Βορρά», δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτά βλέπει και ακούει ο Ερντογάν και εκνευρίζεται με τους Αμερικανούς. Παθαίνει… υστερία, όπως λένε οι Έλληνες πολιτικοί. Δεν πήγε και καλά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, δεν είδε ούτε και τον Μπάιντεν (που ήθελε τόσο πολύ να τον δει) και οι συναντήσεις του με τους τρεις ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για την προώθηση της αγοράς των F-16, δεν πήγε ούτε αυτή καλά. Αυτός είναι λόγος που τελευταίως έχει νεύρα (εκτός με τους Έλληνες) και με τους Αμερικανούς και στη πρόσφατη συνέντευξή του, επιτέθηκε εναντίον της Ουάσιγκτον..

Οικογενειακός γιατρός ΙΙ ***Έλληνες και Γάλλοι κομάντος ήρθαν ξαφνικά αξημέρωτα

Ήρθαν ξαφνικά και αξημέρωτα. Μέσα από τη θάλασσα, πάνω σε ταχύπλοα σκάφη, με πλήρη ετοιμοπόλεμο οπλισμό, με φούμο στα πρόσωπα τους και πραγματοποίησαν απόβαση στην παραλία Καλαμίτσα της Σκύρου. Ήταν Έλληνες και Γάλλοι κομάντος που επιχείρησαν απόβαση μαζί σε μια άρτια σχεδιασμένη αμφίβια άσκηση με την ονομασία «Αργώ 22». Προηγουμένως την περιοχή της απόβασης «κλείδωσαν» τα μαχητικά αεροσκάφη F-4 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν απογειωθεί από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου, την ώρα που η φρεγάτα «Έλλη» και τα δύο αρματαγωγά «Χίος και Ικαρία» βρίσκονταν σε απόσταση βολής από την ακτή, ενώ ένα «αόρατο» υποβρύχιο τύπου 214, ήταν έτοιμο, εάν χρειαζόταν, να επέμβει. Κανείς δεν το είχε δει, κανείς δεν το αντιλήφθηκε και όμως ήταν φύλακας φρουρός και των πολεμικών πλοίων, αλλά και των κομάντος που έκαναν την απόβαση. Στην απόβαση πήρε μέρος και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού με μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook και επιθετικά Apache ενώ η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχε με αιχμή του δόρατος την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών αλλά και Στελέχη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεταφέρει για τις ανάγκες της άσκησης στο Αιγαίο το πανίσχυρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων FS «Tonnerre» με άρματα μάχης, ερπυστριοφόρα, ελικόπτερα, πεζοναύτες αλλά και ομάδα κομάντος Ειδικών Επιχειρήσεων. Ο Γάλλος υποδιοικητής Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου υποναύαρχος Ρου Ντε Λούζε, ενθουσιάστηκε βλέποντας την απόβαση να εξελίσσεται κανονικά και αναφέρθηκε στη «στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας» προσθέτοντας: «Είδαμε κάτι συμπαγές σήμερα, στην πρώτη αμφίβια άσκηση ελληνικών και Γαλλικών δυνάμεων».

***Το «δεν ξεχνώ», να γίνει «ποτέ ξανά»

Εκεί στο Σταυροβούνι της Κύπρου, πάνω στο βουνό, όπου η παράδοση θέλει την Αγία Ελένη να έχει εναποθέσει ένα κομμάτι του Τιμίου Ξύλου, βρίσκεται η έδρα της 35ης Μοίρας Καταδρομών. Πρόκειται για την αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων της Κύπρου, συνεχιστές των καταδρομών που έφθασαν (και τους άλλους ήρωες που δεν τα κατάφεραν) με τα Νοράτλας στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Αυτούς επισκέφθηκε χθες ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος για να τους τιμήσει. Ο ίδιος είχε υπηρετήσει ως καταδρομέας και στην Κύπρο και αυτό που είπε στους καταδρομείς ήταν ότι «το σύνθημα «δεν ξεχνώ» θα πρέπει να γίνει πλέον «ποτέ ξανά»». Τους είπε ακόμα (όπως ανέφερε και στους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ) ότι να υπερασπίζουν την Ελλάδα που στην καρδιά της κτυπά η Κύπρος- και οι κομάντος ξέσπασαν σε χειροκρότημα.

***Ο σημαντικότερος λιμένας military logistics hubs διεθνώς!

Αυξάνονται οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ των οποίων οι Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής. Σ’ αυτές προστίθεται η Ισπανία, και γι’ αυτόν τον λόγο αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεών της επισκέφθηκαν την πόλη και είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κώστα Χατζημιχαήλ, όπως ο ίδιος ενημέρωσε μέσω Facebook. «Αυξάνονται οι συνεργασίες μας με Ένοπλες Δυνάμεις συμμαχικών χωρών NATO και καθίσταται ο λιμένας ένα από τα σημαντικότερα military logistics hubs διεθνώς!» έγραψε ο κ. Χατζημιχαήλ.

***Ο Αγιασμός της Βουλής

Τη Δευτέρα θα γίνει ο αγιασμός της Βουλής και των βουλευτών ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Θα ξαναδούμε δηλαδή τις γνωστές εικόνες που οι περισσότεροι βουλευτές θα επιδιώκουν να ασπασθούν τον σταυρό και άλλοι που θα προσπαθούν να τον αποφύγουν.

***Στη Βενετία ο υπουργός Άμυνας

Την Δευτέρα όμως θα γίνει και μία σημαντική σύνοδος υπουργών Αμύνης στην Βενετία με τη συμμετοχή χωρών, εδώ της γειτονιάς μας, πλην Τουρκίας. Θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Έλληνα υπουργό Άμυνας να ενημερώσει για την όλο αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά και να σχηματίσει μια πρώτη ιδέα για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ιταλίας στην περιοχή, μετά τις ιταλικές εκλογές. Θα έχει συνάντηση με τον Λορέντζο Γκουρίνι, υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας της Ιταλίας.

***Τρία λεπτά η κάθε ομιλία βουλευτών στην ΚΟ

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Η αλήθεια είναι ότι η ΚΟ της ΝΔ έχει πολύ καιρό να συνεδριάσει και το ζητούσαν οι βουλευτές. Το είχαν ζητήσει πριν από την ΔΕΘ, αλλά και μεσούσης της κρίσης με τις υποκλοπές. Τελικά το αίτημά τους έγινε αποδεκτό και η ΚΟ θα συνεδριάζει στην αίθουσα της Γερουσίας, αφού τώρα είναι ελεύθερη μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων στις Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Επειδή όμως υπήρξε μεγάλο χρονικό διάστημα που είχε να συνεδριάσει η ΚΟ, δίνεται τώρα η ευκαιρία στους βουλευτές να πάρουν τον λόγο. Αλλά μην νομίζετε ότι θα μιλήσουν για πολύ. Τους έχει δοθεί πράγματι ο λόγος αλλά μόλις για τρία λεπτά στον καθένα. Ούτε σε τηλεοπτικά πάνελ να ήταν (που μετρά ο τηλεοπτικός χρόνος).

***Επικό σαρδάμ Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον παρουσιαστή Γιώργο Παπαδάκη τον αποκάλεσε κ. Μητσοτάκη. Τι έγινε ακριβώς και ξεσήκωσε το Twitter; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μπέρδεψε τον παρουσιαστή με τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, σε ένα σημείο της συνέντευξης, ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να πει πως θα απαντήσει στο ερώτημα που του έκανε ο Γιώργος Παπαδάκης, ανέφερε «δεν θα το χάσουμε, θα απαντήσω πρώτα σε αυτό που με ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης», καταλαβαίνοντας αμέσως το μπέρδεμα. Η έκφραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τα είπε όλα για το λάθος που έκανε, ενώ η Μαρία Αναστασοπούλου με χιούμορ του ανέφερε «τον Μητσοτάκη έχετε στο μυαλό σας». Να σημειώσω όμως ότι ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το λάθος του. Σε δύο από τις συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει το τελευταίο διάστημα στον δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον έχει αποκαλέσει «κύριε Μητσοτάκη».

***Τα αφανή τοις φανεροίς τεκμαίρου

Με δύο άρθρα του στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο και στο ΒΗΜΑ της προηγούμενης εβδομάδας ο Σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα κ. Νικόλας Φαραντούρης εξήγησε γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να αυξηθεί στο 51% τουλάχιστον το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ. Ο καθηγητής της Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρώην πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής του EUROGAS στις Βρυξέλλες, επικαλείται τον Σόλωνα τον Αθηναίο («Τα αφανή τοις φανεροίς τεκμαίρου») και τον θεατρικό συγγραφέα Μπέρτολ Μπρέχτ («Οι μικρές αλλαγές είναι ο εχθρός των μεγάλων μεταρρυθμίσεων»), αντίστοιχα. Το επιχείρημα του κ. Φαραντούρη: το σημερινό μετοχολόγιο της ΔΕΗ αντανακλά τις προτεραιότητες των μετόχων και θέτει σε πρώτη μοίρα την επαύξηση κέρδους των ιδιωτών που κατέχουν το 66% και σε δεύτερη μοίρα τις προτεραιότητες δημοσίου συμφέροντος και κοινής ωφέλειας που εκφράζονται από το 34% του Δημοσίου. Δεν ξέρω αν τα επιχειρήματα του Κεφαλονίτη ακαδημαϊκού εξ Οξφόρδης γίνονται εύκολα αποδεκτά από την άλλη πλευρά, το σίγουρο πάντως είναι ότι η επίκληση της ελληνικής γραμματείας και της θεατρικής εργογραφίας που συνηθίζει στις αναλύσεις του δεν έχει περάσει απαρατήρητη.

***Η Ολένα Ζελένσκι και τα ουκρανικά βιβλία

Παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του Πρέσβη της Ουκρανίας στην Αθήνα, Sergii Shutenko, του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ, Σταύρου Ζουμπουλάκη και του Γενικού Διευθυντή της ΕΒΕ, Φίλιππου Τσιμπόγλου, παρουσιάστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, μια μικρή συλλογή λογοτεχνικών βιβλίων ποικίλου περιεχομένου γραμμένων στην ουκρανική γλώσσα. Η συλλογή θα εκτίθεται για έναν μήνα στον χώρο των Ανοιχτών Αναγνωστηρίων του 2ου ορόφου του κεντρικού κτηρίου της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η δράση βασίζεται σε μία πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας της Ουκρανίας, Olena Zelenska για την ανάδειξη των ουκρανικών γραμμάτων, η οποία είχε ξεκινήσει πριν την Ρωσική εισβολή στη Ουκρανία, ενώ αποτελεί μια ακόμα χειρονομία επιβεβαίωσης των φιλικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της χειμαζόμενης Ουκρανίας.

***Δωρεάν νομική βοήθεια για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Δωρεάν νομική βοήθεια προσφέρεται στις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, της υφυπουργού Μαρίας Συρεγγέλα, οι νομικές υπηρεσίες προσφέρονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου οι γυναίκες να προσφεύγουν στις αρμόδιες Αρχές και στα αρμόδια δικαστήρια για την προστασία τους από τον κακοποιητή και να διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

***Η Μαργαρίτα έκλεισε τα 99

Τα 99 έκλεισε χθες η Μαργαρίτα Παπανδρέου. Τα γενέθλιά της Μαργαρίτας Παπανδρέου έκανε γνωστά ο γιος της και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου με μια ανάρτησή του στο Facebook. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπανδρέου έγραψε: «99 χρόνια. Μια ζωή γεμάτη αγώνες και προσφορά. Μας έμαθες τι σημαίνει να μάχεσαι για ιδανικά ενάντια στην αδικία και τις ανισότητες. Μητέρα χρόνια πολλά».

***Ο Ριμινίτης Ζάχος

Ενα από τα στεφάνια που θα σταλούν στην κηδεία του Ζάχου Χατζηφωτίου που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, θα είναι και το στεφάνι του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Ο κ. Αρχηγός τιμά έτσι τον, στρατιώτη «Ριμινίτη Ζάχο». Γιατί πιθανόν να μην το γνωρίζετε αλλά ο Ζάχος Χατζηφωτίου στη διάρκεια της κατοχής έφυγε στην Αίγυπτο και συμμετείχε στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία – Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό