22.7 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Η ΤτΕ καθιερώνει την πρακτική της εκ νέου υποβολής χρηματοικονομικών καταστάσεων

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 27/4/2020 ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των χρηματοοικονομικών καταστάσεων εταιρικής χρήσης 2019 είναι η 30ή Νοεμβρίου 2020.

Η υποχρέωση αυτή αφορά την εκ νέου υποβολή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων που οι επιχειρήσεις δημοσιεύουν έτσι κι αλλιώς στο ΓΕΜΗ, σε νέα βάση, αυτήν της ΤτΕ. Ο Διοικητής της ΤτΕ παράτεινε την υποχρέωση αυτή, η οποία με την ΠΔΤΕ 2682/03-06-2019 προβλεπόταν να γίνεται ταυτόχρονα με την υποχρέωση δημοσίευσής τους στο ΓΕΜΗ.

Ενώ πολίτες και πολιτεία αναζητούν τρόπους κατάργησης της γραφειοκρατίας και απλοποίησης των διαδικασιών για την ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας, ο Διοικητής της ΤτΕ επιμένει να επιβάλει στα λογιστήρια να πληκτρολογούν στην εφαρμογή που δημιούργησε η ΤτΕ, εκ νέου όλα τα κονδύλια και μεγέθη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων που ήδη υποβάλλουν στο ΓΕΜΗ.

Μετά την υγειονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε, με τις Ελληνικές επιχειρήσεις να παλεύουν για την επιβίωσή τους και με αγωνία για την επόμενη ημέρα, η ΤτΕ απλά παράτεινε την υποχρέωση αυτή για τις 30 Νοεμβρίου.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε στον Διοικητή της ΤτΕ ότι πρώτος οφείλει να δώσει το καλό παράδειγμα και να μην επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με άσκοπες και χρονοβόρες εργασίες, ιδιαίτερα όταν στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία επισημαίνει μεταξύ άλλων τις χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής ανταγωνιστικότητας σε όρους θεσμικού πλαισίου (Έκθεση της ΤτΕ, σ.125).

Παράλληλα, καλούμε τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης να πάρουν θέση για το θέμα, καθώς την ίδια στιγμή που γίνεται προσπάθεια από τον κρατικό μηχανισμό να περάσει σε νέα ψηφιακή εποχή, η ΤτΕ, βασικός θεσμικός παράγοντας της Ελληνικής Οικονομίας να υιοθετεί τακτικές διπλοεγγραφών και σπατάλης πόρων. Αν μη τι άλλο, μια βασική συνεννόηση-γεφυροποίηση του ΓΕΜΗ με την ΤτΕ θα μπορούσε ένα λύσει το θέμα.

Τέλος, υπενθυμίζουμε την περσινή απόφαση του Διοικητή της ΤτΕ και την αντίδραση που ακολούθησε για την άσκοπη, αντιπαραγωγική και υποτιμητική για τους οικονομολόγους λογιστές εργασία, καθώς και την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ο.Ε.Ε. κ. Κόλλιας, και αναρωτιόμαστε:

→ Γιατί επιμένει ο Διοικητής της ΤτΕ στην αντιπαραγωγική σπατάλη πόρων των επιχειρήσεων για υποβολή των ίδιων στοιχείων σε διαφορετικούς φορείς;

→ Τι ακριβώς συμφώνησε ο κ. Κόλλιας στην περσινή του συνάντηση με τον Διοικητή της ΤτΕ;

Σίγουρα πάντως δεν εξασφάλισε το αυτονόητο, ο λογιστής να μην φορτώνεται με άσκοπες εργασίες.

Καλούμε την Κεντρική Διοίκηση του Ο.Ε.Ε. να υιοθετήσει το αίτημα μας και να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση (ΤτΕ, Υπουργείο Ανάπτυξης) που έχει την ευθύνη για την ταλαιπωρία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι ξανά χιλιάδες συνάδελφοι.

Από τη Γραμματεία των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό