24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Τσέλσι απέφυγε αφαίρεση βαθμών επειδή πούλησε δύο… ξενοδοχεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Τσέλσι σε μία κίνηση που μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο… έξυπνη και πονηρή, όσο και «σωτήρια», κατάφερε να αποφύγει την ποινή αφαίρεσης βαθμών και την τιμωρία. Ο αγγλικός σύλλογος αντιμετώπιζε τεράστιο θέμα οικονομικά, αναφορικά με τους αυστηρούς νέους κανονισμούς της Premier League.

Αυτοί προβλέπουν πως καμία ομάδα δεν μπορεί σε βάθος 3ετίας να έχει απώλειες μεγαλύτερες των 100 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, στα λογιστικά βιβλία της Τσέλσι αποδείχθηκε πως για την περίοδο 2020-2023, οι Λονδρέζοι είχαν χάσει 166.4 εκατ. δολάρια! Έτσι, χρειάστηκε να πράξουν γρήγορα και μέσω ενός «παραθύρου» στους κανονισμούς, κατάφεραν να γλυτώσουν την τιμωρία.

Συγκεκριμένα, η Τσέλσι πούλησε τα δύο ξενοδοχεία που κατέχει η εταιρεία που έχει το κλαμπ, δίπλα στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Αλλά υπάρχει μία ιδιαίτερη κατάσταση. Όπως αποκάλυψε το «ESPN», αυτή η εταιρεία που έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Τσέλσι, πούλησε τα δύο ξενοδοχεία σε μία άλλη εταιρεία με… μετοχές στην Τσέλσι.

Συνεπώς, ουσιαστικά τα ξενοδοχεία αυτά μεταβιβάστηκαν από τον ίδιο άνθρωπο… στον ίδιο άνθρωπο. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν άλλαξε στην πραγματικότητα. Εντούτοις, αυτή η πώληση επέτρεψε στην Τσέλσι να προσθέσει τα 76.5 εκατ. δολάρια στον προϋπολογισμό της και χάρις σε αυτά η… «χασούρα» της τελευταίας 3ετίας έπεσε στα 89.9 εκατ. δολάρια, κάτω από το επιτρεπτό όριο!

Μολονότι μία τέτοια… πονηρή ενέργεια δεν υπολογίζεται στους οικονομικούς ελέγχους της UEFA και της FA (Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία), η Premier League την επιτρέπει! Μοναδική προϋπόθεση είναι η πώληση να έχει πραγματοποιηθεί για ένα αντίτιμο, το οποίο αντικατοπτρίζει σε έναν βαθμό την πραγματική αξία της αγοράς, των ξενοδοχείων δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση.

🚨🚨| The Premier League has APPROVED Chelsea’s £76.5M sale of two hotels to a sister company, helping them meet the league’s profit and sustainability rules (PSR). 💰✅

[@espn] pic.twitter.com/ClIrX7CQcm

— CentreGoals. (@centregoals) September 4, 2024

Πρόσφατα, μάλιστα, οι ομάδες της Premier League είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν αν ήθελαν αυτός ο κανονισμός να αλλάξει, όμως μόνο 11 σύλλογοι ψήφισαν υπέρ. Χρειαζόντουσαν 14 ψήφοι από τους 20 για να διαφοροποιηθεί, με την Τσέλσι εν τέλει να εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός!

Σε «εμφύλιο πόλεμο» και προς… πώληση η Τσέλσι

Από το… πουθενά ήρθε το βράδυ της Παρασκευής (06/09) το δημοσίευμα του «SKY Sports», πως ο Τοντ Μπόελι σκέφτεται να πουλήσει την Τσέλσι.

Ο Μπόελι αγόρασε τον σύλλογο το 2022 και μέσα σε κάτι περισσότερο από δύο χρόνια, έχει ξοδέψει περισσότερα από 1.3 δις ευρώ σε μεταγραφές! Φυσικά, ο σύλλογος έχει εισπράξει και παραπάνω από 600 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις, ωστόσο η διαφορά παραμένει αναμφίβολα τεράστια. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως οι επιτυχίες δεν έχουν έρθει και εντός γηπέδου.

Το απόγευμα του Σαββάτου (07/09), δημοσίευμα της Telegraph αναφέρει πως η Τσέλσι βρίσκεται σε κατάσταση… εμφυλίου πολέμου, καθώς έχει… σπάσει το γυαλί ανάμεσα στον Τοντ Μπόελι και την συνιδιοκτρήτια εταιρεία, Clearlake Capital.

Και οι δύο μεριές σκοπεύουν να εξαγοράσουν τις μετοχές της άλλης, με τον Μπόελι να θεωρεί πως μπορεί άμεσα να βρει 2.5 δις ευρώ σε ρευστό, ενώ η Clearlake Capital δεν διαπραγματεύται να πουλήσει τις μετοχές της!



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό