14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η τραγική ιστορία πίσω από τη δημιουργία της λίμνης Τσιβλού

Ειδήσεις Ελλάδα

Αξίζει να εξερευνήσεις την περιοχή με την πρώτη ευκαιρία

Οι λίμνες της Ελλάδας αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα της φύσης που κεντρίζουν πάντα το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Κάποιες από αυτές έχουν ξεχωριστή ιστορία και ομορφιά και σίγουρα κεντρίζουν την προσοχή. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η λίμνη Τσιβλού. Μια φυσική λίμνη με μια φοβερή ιστορία στο ενεργητικό της η οποία μάλιστα είχε και θύματα.

Γενικά, πάντως, η περιοχή αυτή στην Αχαΐα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Τα κίτρινα χρώματα και η φύση μεταμορφώνουν τους οικισμούς σαν σελίδες παραμυθιών.

Η Λίμνη Τσιβλού, όπως είπαμε, είναι μια φυσική λίμνη η οποία προκλήθηκε από μια κατολίσθηση. Μάλιστα ήταν τόσο σοβαρό το συμβάν ώστε έχασαν τη ζωή τους και άνθρωποι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την αποκαλούν και Μαυρολίμνη για το κακό που προκάλεσε.

Πιο συγκεκριμένα όλα συνέβησαν το Μάρτιο του 1913. Εκεί που βρίσκεται σήμερα η λίμνη Τσιβλού βρισκόταν μια ανοιχτή κοιλάδα που στη μέση της έρεε ήρεμα ο ποταμός.

Στη μία πλευρά της κοιλάδας υπήρχε μια ρεματιά με ένα μικρό παραπόταμο του Κράθη. Εκεί, λοιπόν, στη συμβολή ποταμών υπήρχε ο μικρός γραφικός οικισμός του Τσιβλού. Στην άλλη πλευρά της κοιλάδας και αρκετά ψηλά προς το βουνό βρισκόταν το χωριό της Συλίβαινας. Τι απέγινε όμως; Μια κατολίσθηση έφερε το χάος. Η φύση ωστόσο είχε προειδοποιήσει με μικροδονήσεις. Έτσι οι κάτοικοι της Συλίβαινας εγκατέλειψαν εγκαίρως το χωριό. Ο οικισμός του Τσιβλού δεν είχε την ίδια τύχη.

Η κατολίσθηση που συνέβη έκανε ολόκληρη την πλαγιά του βουνού να κυλήσει ταχύτατα. Το αποτέλεσμα ήταν τα χώματα να καταλήξουν στο σημείο που ήταν ο οικισμός του Τσιβλού με καταστροφικές συνέπειες και ανθρώπινες απώλειες, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Μια σπάνιας ομορφιάς λίμνη που πραγματικά εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Μάλιστα η ιστορία της την κάνει να έχει ομοιότητα και με μια γαλλική λίμνη. Από παρόμοια σχεδόν κατολίσθηση δημιουργήθηκε, λοιπόν, και στην Γαλλία η λίμνη Lac de Vallon. Μια φυσική κατολίσθηση είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό της ο οποίος έγινε πριν από 72 περίπου χρόνια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό