23.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η τετ α τετ συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να μεταβεί τη Δευτέρα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, από την διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Ελένη Σουρανή, τον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας Θάνο Ντόκο και την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτέλεια Πελώνη. Έως τώρα, μαθαίνω πως έχουν προγραμματισθεί, στο περιθώριο της Συνόδου συναντήσεις του Πρωθυπουργού, πέραν αυτής με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, της Αλβανίας Εντι Ράμα και της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι διμερείς επαφές που θα έχουν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών.

Στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες θα είναι μόνοι. Προφανώς (εάν τελικά μείνουν να συνομιλούν οι δύο τους) και οι διερμηνείς τους, καθότι τα αγγλικά του Ερντογάν δεν είναι ούτε επιπέδου elementary. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναχωρήσει επιστρέφοντας στην Αθήνα την ίδια ημέρα περίπου στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα).

COVID-19: Κοινό αντιδιαβητικό φάρμακο προλαμβάνει τη φλεγμονή των πνευμόνων

***Στο ΝΑΤΟ λίγο πριν από την άφιξη του Πλανητάρχη

Εν αναμονή της προσγείωσης του Air Force One στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ έκλεισε τις θύρες του για τους πάντες. Μόνον δέκα άτομα από κάθε αντιπροσωπεία έχουν εξασφαλίσει το περιβόητο πάσο για να μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Την Παρασκευή έκαναν υποχρεωτικά σε όλους όσους βρέθηκαν στο ΝΑΤΟ διπλό co test, αν και οι πάντες έχουν εμβολιασθεί. Η Σύνοδος Κορυφής θα αρχίσει στις 13.30 και θα ολοκληρωθεί στις 16.00 (τοπική ώρα). Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα βρίσκεται στην έδρα του ΝΑΤΟ μόνον για τρεις ώρες και στο περιθώριο θα συναντηθεί με ευρωπαίους ηγέτες καθώς και με τον κ. Ερντογάν. Θα συναντηθεί επίσης με την ηγεσία της ΕΕ.

***Η Ούρσουλα στην Αθήνα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μετά την είδηση που πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση: H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 17 Ιουνίου, στο πλαίσιο μιας σειράς επισκέψεων σε κράτη-μέλη που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα, με αφορμή την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί την Πορτογαλία και την Ισπανία στις 16 Ιουνίου, την Ελλάδα και τη Δανία στις 17 Ιουνίου και το Λουξεμβούργο στις 18 Ιουνίου. Μαθαίνω επιπλέον και τα εξής: Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι η εκδήλωση για το Ταμείο Ανάκαμψης θα πραγματοποιηθεί (εκτός απροόπτου) στην Αρχαία Αγορά. Στην εκδήλωση αυτή θα ανακοινωθούν έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

***Πάνω από 350.000 ψηφιακά πιστοποιητικά

Ξέρετε πόσα πιστοποιητικά έχουν έως τώρα εκδοθεί; Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής 350.000 πιστοποιητικά, εννέα χώρες έχουν μπει στην διαδικασία και από την 1η Ιουλίου μπαίνουν όλες. Σημείωσε μάλιστα ότι εξετάζεται η πιθανότητα άρσης της υποχρεωτικότητας του self test για όσους είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν περάσει τον ιό.

***Σταθερά τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων

Σε 791 (σταθερά τριψήφιος αριθμός) ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 11 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 12.381.Παράλληλα, σε 375 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ανάμεσα στους διασωληνωμένους και ένα 22χρονος στη ΜΕΘ του Σωτηρία. Η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων δεν έχει κάνει το εμβόλιο

***Πότε θα κτισθεί το τείχος ανοσίας

Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε ύφεση, όμως οι ειδικοί δεν εφησυχάζουν, προειδοποιώντας ότι πρέπει να χτιστεί τείχος ανοσίας για να μην έχουμε τέταρτο κύμα μέσα στον χειμώνα. Αυτό όπως τονίζουν όμως δεν πρόκειται να γίνει τόσο σύντομα όσο θα ήθελαν αν δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες και κυρίως εκείνοι που η πλατφόρμα τους για όλα τα εμβόλια έχει ανοίξει εδώ και καιρό.

***

Όταν ο Πρόεδρος της Βουλής δεν δίνει τον λόγο στον Τσίπρα

Σκηνικό έντασης στήθηκε στη Βουλή μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να λάβει το λόγο στη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Τασούλα δεν προβλέπεται όταν δεν είναι προγραμματισμένη προς συζήτηση επίκαιρη ερώτηση του ιδίου του αρχηγού που ζητάει το λόγο. Και ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας επέμεινε και επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής κατηγορώντας τον για φίμωση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εξαπέλυσε βέλη κατά του Πρωθυπουργού γιατί δεν δέχεται να απαντήσει στις ερωτήσεις που καταθέτει ο κ. Τσίπρας. Ο Κώστας Τασούλας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για πολιτικό ακτιβισμό εντός Βουλής και διέκοψε τη συνεδρίαση, χωρίς να δώσει το λόγο στον κ. Τσίπρα. Μάλιστα ακολούθησαν αποδοκιμασίες προς το προεδρείο από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής σημείωσε ότι «θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό που κάνετε».

***

Γιατί η Ντόρα ακύρωσε τη συμμετοχή στην Αττάλεια

Τη συμμετοχή της στο «Antalya Dimplomacy Forum» ακύρωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter. Όπως αναφέρει στην ανάρτησή της, αιτία στάθηκε το γεγονός ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να προσκαλέσει στο φόρουμ τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ «με τον ανυπόστατο τίτλο «Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Να σημειώσω εδώ ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος, ούτε βεβαίως αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Μόνον η Τουρκία το αναγνωρίζει, δηλαδή πώς το αναγνωρίζει; Παρέχοντάς του οικονομική βοήθεια και βεβαίως με την στρατιωτική παρουσία 38.000 στρατιωτών του Αττίλα και τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων με drones.

***Και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Μετά τη Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ακύρωσε τη συμμετοχή του στο «Antalya Diplomacy Forum», εξαιτίας της παρουσίας του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Παρά το γεγονός ότι στην Αττάλεια θα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης για να συμμετάσχει στην Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής ουδέποτε δήλωσε ότι θα παραστεί στο Forum.

***Η Διαβαλκανική Σύνοδος Κορυφής και ο Κ. Φραγκογιάννης

Έτσι λοιπόν δύο μέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν ο κ. Φραγκογιάννης θα βρίσκεται στην Αττάλεια, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής των Βαλκανικών χωρών, την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου η χώρα μας. Πρόκειται για μια σημαντική σύνοδο στην οποία μετέχουν πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών πέραν από την φιλοξενούσα χώρα, από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κροατία (και βεβαίως Ελλάδα). Δεν αποκλείεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Φραγκογιάννης να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Σαντάτ Ονάλ για να συνεχίσουν τη συζήτηση που άρχισαν στην Καβάλα και στην Αθήνα.

***Γκίκας Χαρδούβελης Πρόεδρος στην Εθνική

Νέος Προέδρος της Εθνικής Τράπεζας τοποθετείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης. Οι τυπικές διαδικασίες για την επιλογή του νέου διοικητή της Τράπεζας ολοκληρώνονται την προσεχή Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης από τον Ιούλιο του 2019 είναι μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, αλλά παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος Πρόεδρος.

***Τα τραγούδια του κόσμου και το συνέδριο του ΚΚΕ

Πλησιάζει και το Συνέδριο του ΚΚΕ – το 21ο για την ακρίβεια- το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 24 ως τις 27 του μήνα. Αυτό σημαίνει πως με βάση το καταστατικό του κόμματος, έχουν προηγηθεί και ολοκληρωθεί – παρά την πανδημία – όλες οι εσωκομματικές διαδικασίες δηλαδή οι συνεδριάσεις των Κομματικών Οργανώσεων και οι συνδιασκέψεις των Οργανώσεων Περιοχής του ΚΚΕ. Μάλιστα όπως μαθαίνω όλες αυτές οι διαδικασίες έγιναν με αυστηρά μέτρα προστασίας σε κατάλληλους χώρους, όπου τα μέλη του κόμματος συμμετείχαν με μάσκες, αποστάσεις και μόνο με αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό. Η ανάγκη υγειονομικά κατάλληλων χώρων φέρνει και μια ακόμη πρωτοτυπία, καθώς η εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο του Γαλατσίου -κι όχι στον Περισσό ως είθισται- την Πέμπτη 24 Ιουνίου με ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα και με μουσικό πολυθέαμα με τραγούδια από όλον τον κόσμο. Βέβαια από την επόμενη μέρα έως και την ολοκλήρωσή του, την Κυριακή 27 Ιουνίου το Συνέδριο θα συνεχίσει τις εργασίες του στο ανακαινισμένο πλέον, “Σπίτι του Λαού”.

***

Η τηλεόραση και η Προεδρία της Βουλής

Η 36χρονη νέα Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου κέρδισε μια σημαντική νίκη στην Κύπρο, αφού έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής. Ως βουλευτής μετείχε σε πολλές επιτροπές και είχε έντονη βουλευτική δράση. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στις δημόσιες σχέσεις. Με την εκλογή της στην προεδρία της Βουλής, άρχισαν, λένε στη Μεγαλόνησο, να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της Κύπρου και όχι της συνέχισης του ίδιου μοτίβου των συμπαιγνιών και των ρουσφετιών. Ήταν, για πολλούς Κυπρίους, ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στην προεδρία της Βουλής. Προτού εκλεγεί βουλευτής με το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Capital TV κάθε Σαββατοκύριακο. Παράλληλα εργαζόταν ως υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στο πανεπιστήμιο UCLan Cyprus. Είδατε τη δύναμη της τηλεόρασης; Αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε ανθρώπους της τηλεόρασης να κερδίζουν θέσεις στη Βουλή ή στην Ευρωβουλή ή ακόμα να καταλαμβάνουν ως εξωκοινοβουλευτικοί και υπουργικό θώκο, αλλά να εκλέγονται Πρόεδροι της Βουλής, ποτέ.

***Όταν τα δακρυγόνα και οι μολότοφ συνάντησαν τις γαρδένιες

Θα σας πάω τώρα έως την οικία (πατρικό σπίτι) ενός πολιτικού (μην περιμένετε να σας πω όνομα και κόμμα και θα καταλάβετε το γιατί) που βρίσκεται κοντά σε θέατρο αντιπαράθεσης αστυνομικών δυνάμεων με αντιεξουσιαστές και με διάφορους διαδηλωτές. Ο εν λόγω πολιτικός έχει ένα κήπο, «ευλογημένο» όπως τον ονομάζει επειδή βγάζει σοδειά κάθε χρόνο. Με μια διαφορά. Όλα τα προϊόντα, δηλαδή λεμόνια, βερίκοκα, και κεράσια που παράγει ο κήπος στην αυλή του πολιτικού είναι… υπερμεγέθη. Μάλιστα για να γίνει πιο πειστικός μου έστειλε φωτογραφίες από τα λεμόνια του που έχουν μήκος, όπως λέει 21 πόντους! Ακόμα μου λέει ότι παράγει ανεξήγητα κάθε χρόνο (και τώρα είναι η εποχή τους) πολλές γαρδένιες (έστειλε και φωτό από γαρδένιες) και δεν ξέρει πως να εξηγήσει το φαινόμενο. Τι είναι αυτό άραγε που αυξάνει το μέγεθος των φρούτων που καλλιεργεί και κάνει μεγαλύτερες και πιο μυρωδάτες τις γαρδένιες του; Και διερωτάται: Μήπως φταίνε τα χημικά και οι μολότοφ που έπεφταν επί χρόνια στην περιοχή; Λέτε;

Τουρισμός: Επενδύσεις 5 αστέρων αλλάζουν την Αθήνα Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό