25.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η συνέχιση του πολέμου καταστροφή για την Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

«Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Θα είναι καταστροφή η συνέχιση του για την Ευρώπη» υπογράμμισε ο γνωστός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, καθηγητής στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ.

«Η  Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Δε θα υπάρξει νικητής στη σύγκρουση της Ουκρανίας» σημείωσε και τόνισε  πως ο μόνος τρόπος που μπορεί να λήξει και αυτή η κρίση είναι η δημοκρατία.  Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αμερικανός οικονομολόγος αναφέρθηκε στο  ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Ευρωπαίοι για να υπάρξει μια συμφωνία και να αποχωρήσει η  Ρωσία από την Ουκρανία. 

Σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ο κ. Σακς αναφέρθηκε στις διασυνδέσεις της  Ελλάδας με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Κύπρος, τονίζοντας πως οι διασυνδέσεις αυτές μπορούν να φτάσουν μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Όσον αφορά τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον μηδενισμό των εκπομπών CO2  δήλωσε πως «έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Τα καλά νέα είναι ότι ο δρόμος για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών είναι περισσότερο καθαρός από ποτέ. Τα βασικά στοιχεία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση πλέον. Καθαρή ενέργεια. Εξηλεκτρισμός των μεταφορών, της θέρμανσης, εξηλεκτρισμός της βιομηχανίας και των κτιρίων, με τη χρήση καθαρών καυσίμων».  Παράλληλα σημείωσε πως πρέπει να μπουν οι βάσεις για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική στο ενεργειακό πεδίο, επισημαίνοντας «δεν ανησυχώ  για τους επόμενους μήνες ανησυχώ για την  επόμενη  δεκαετία. Πρέπει να  υπάρξει  ένα δεκαετές πλαίσιο».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό