31.8 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Η συνέντευξη Τύπου πριν τον τελικό του UEFA Europa Conference League – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ειδήσεις Ελλάδα

Απέναντι στη Φιορεντίνα θα βρεθεί ο Ολυμπιακός την Τετάρτη (29/05, στις 22:00), για τον τελικό του UEFA Europa Conference League. Πριν τον αγώνα στη συνέντευξη Τύπου που έγινε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, μίλησε ο προπονητής των «ερυθρόλευκων», Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, και οι ποδοσφαιριστές Κωνσταντής Τζολάκης, Τσικίνιο.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Βάσκου τεχνικού:

Υπάρχουν διαφορές της προετοιμασίας με τον Ολυμπιακό, με την προετοιμασία πέρσι με τη Σεβίλλη για τον τελικό του Europa League;Είναι μεγάλη η ομοιότητα του πως φτάσαμε εδώ, πως ξεκινήσαμε και πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Όλοι ξέρουν την ιστορία και βλέπουν τις ομοιότητες. Φυσικά όμως είναι διαφορετικές καταστάσεις, δεν μπορούμε να τις συγκρίνουμε, η μοναδική ομοιότητα είναι πως φτάσαμε έως εδώ, τον τελικό.

Πέρσι με τη Σεβίλλη είχατε δύο παίκτες από το Μαρόκο και φέτος έχετε επίσης δύο ποδοσφαιριστές, σωστά;Ναι και μάλιστα στις ίδιες θέσεις, έχουμε δύο κεντρικούς επιθετικούς από το Μαρόκο και μας έχουν βοηθήσει στην πορεία μας για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Ιδιαίτερα ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί ο οποίος είναι ο πρώτος μας σκόρερ. Στα ημιτελικά μάλιστα σημείωσε πέντε γκολ και του χρωστάμε πολλά που έχουμε φτάσει μέχρι εδώ.

Μία ερώτηση για τον Ροντινέι, έχετε στ’ αποδυτήρια έξι ποδοσφαιριστές από την Πορτογαλία, δύο από την Αργεντινή και τον Ροντινέι από τη Βραζιλία. Ο Ροντινέι στη Βραζιλία με το χαρακτήρα του και τις πλάκες που κάνει είναι πολύ γνωστός, θα ήθελα να μας πείτε τη σημασία που έχει αυτός ο παίκτης μέσα στ’ αποδυτήρια.Είναι πολύ καλό να έχεις τέτοιες προσωπικότητες μέσα στην ομάδα. Βέβαια μέσα σε αυτές τις συνθήκες είμαστε όλοι χαρούμενοι, θα μας ανησυχούσε εάν δεν ήταν καλά τα πράγματα και είχε αυτή τη συμπεριφορά, δεν είναι μόνο ο Ροντινέι ο οποίος κάνει συνέχεια πλάκες και γελάει. Είναι ένας άνθρωπος που κάνει συνέχεια αστεία, δε σταματάει να μιλάει και είναι ευχάριστο να υπάρχει αυτή η ατμόσφαιρα μέσα στ’ αποδυτήρια.

Ο προπονητής της Φιορεντίνα είπε ότι έχει φέρει αλυσίδες και λουκέτα για να κλειδώσει τον Ελ Κααμπί, έχετε σκεφτεί εσείς κάτι ανάλογο για τη Φιορεντίνα;Έχουμε άλλους δέκα ποδοσφαιριστές τους οποίους προσέχει ο αντίπαλος, μπορεί να είπε σε εσάς για τον Ελ Κααμπί μόνο αλλά σίγουρα έχει στο μυαλό του και τους άλλους δέκα. Ο Ελ Κααμπί είναι ένας πολύτιμος παίκτης για εμάς, είναι ο πρώτος μας σκόρερ στη διοργάνωση και όλοι τον προσέχουν. Όμως σίγουρα η Φιορεντίνα έχει προσέξει και έχει δει όλους τους ποδοσφαιριστές μας. Έτσι και εμείς προσέχουμε και τους έντεκα παίκτες που έχει η Φιορεντίνα και ο Ελ Κααμπί δεν είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής μας που μπορεί να αγωνιστεί καλά.

Τι μπορεί να πει ένας προπονητής στους ποδοσφαιριστές του ενόψει ενός τελικού;Να είμαστε ήρεμοι και να κάνουμε ακριβώς τα όσα κάναμε που μας βοήθησαν να φτάσουμε μέχρι εδώ. Αυτήν τη στιγμή αυτό που υπάρχει στο μυαλό μας είναι πως έχουμε το τελευταίο παιχνίδι και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όπως αγωνιστήκαμε και στα προηγούμενα. Αυτός είναι ο τρόπος και έτσι πρέπει να αγωνιστούμε και τώρα.

Βλέπετε την ίδια «φλόγα» στ’ αποδυτήρια του Ολυμπιακού με αυτήν που υπήρχε και στη Σεβίλλη πέρσι; Επίσης ποια θα είναι τα τελευταία σας λόγια στους παίκτες πριν τον αγώνα;Δεν είμαι τόσο παρατηρητικός για να βλέπω το βλέμμα των παικτών μου. Είδα όμως τη χθεσινή προπόνηση και οι παίκτες μου είναι γεμάτοι όρεξη και θέληση. Αυτό που τους λέω είναι να πιστέψουν στον εαυτό τους και να κάνουν έναν ακόμη καλό αγώνα και αν δεν τα έχουν δώσει όλα μέχρι τώρα στην προπόνηση, σίγουρα θα πρέπει να το κάνουν στο ματς.

Υπάρχει αυτή η θέληση και η δίψα στην ομάδα για να γράψει την πιο χρυσή σελίδα του Ελληνικού ποδοσφαίρου;Φυσικά υπάρχει το κίνητρο, η θέληση, η δίψα και το πάθος. Θα ήταν ανόητος όποιος έφτανε μέχρι εδώ και δεν τα είχε αυτά τα στοιχεία. Οι παίκτες τα δίνουν όλα, το είπα και πριν ότι το είδα αυτό στη χθεσινή προπόνηση. Όλοι οι ποδοσφαιριστές μας είναι γεμάτοι ενθουσιασμό και θέληση για να πετύχουν το στόχο τους.

Τα ματς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ έδειξαν στους υπόλοιπους ότι είστε μία ομάδα που μπορεί να κερδίσει το τρόπαιο;Οπωσδήποτε εκείνο το παιχνίδι απέδειξε σε όλους, αλλά κυρίως στον εαυτό μας για το είμαστε ικανοί να κάνουμε. Πήγαμε στη Σερβία με ένα βαρύ σκορ και είπαμε να τα δώσουμε όλα για να το γυρίσουμε. Στο ημίχρονο είχαμε ήδη ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα. Αυτό το παιχνίδι μας έδωσε τη δύναμη και μας έδειξε πραγματικά το τι μπορεί να κάνουμε.

Συνήθως οι περισσότεροι πριν από έναν τέτοιον αγώνα ρωτούν όλοι για τη ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, το δικό σας συναίσθημα που κυριαρχεί ποιο είναι;Είμαι πολύ ήρεμος αυτήν τη στιγμή. Περιμένω την τελευταία προπόνηση και ελπίζω να πάνε όλα καλά, έχουμε όλους τους παίκτες στη διάθεσή μας. Πιστεύω πως λίγο πριν τον αγώνα θα νιώσω κάποια ανησυχία, όμως αυτήν τη στιγμή δε με ανησυχεί τίποτα.

Ο Κάρλος Αντσελότι είπε ότι πριν από τον αγώνα τρώει μπρόκολο για να ηρεμήσει, εσείς τι τρώτε; Υπάρχει μία μανία για αυτό το θέμα τελευταία και είστε ένας προπονητής ο οποίος μπορεί να κερδίσετε έναν δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο στη σειρά.Δε θυμάμαι η αλήθεια είναι τι έφαγα πέρσι πριν τον τελικό με τη Σεβίλλη, όπως δεν ξέρω και τι θα φάω τώρα πριν τον αγώνα, θα έχω πολλές επιλογές, μακαρόνια, κρέας, δεν ξέρω. Δε συνηθίζω να τρώω και πολύ, υπάρχει η μανία, αλλά δεν τρώω αρκετά.

Τι τίτλο θα βάζατε στη διαδρομή σας στον Ολυμπιακό; Επίσης έχετε ξεκαθαρίσει για το πλάνο της ενδεκάδας;Έχω αποφασίσει για το πλάνο μου και ποιους παίκτες θα χρησιμοποιήσω. Η διαδρομή μας μέχρι τώρα είναι ένας Μαραθώνιος, τέσσερις προκριματικές φάσεις, έχουμε γυρίσει σχεδόν όλη την Ευρώπη και έχουμε αντιμετωπίσει πολλές και διαφορετικές ομάδες. Δεν ξεκινήσαμε καλά, αλλά μετά ήμασταν καλύτεροι. Είναι ένας Μαραθώνιος, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε εδώ και έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής.

Τσικίνιο: «Με τη νοοτροπία που μας έφτασε μέχρι εδώ»

Ποιο είναι το στοιχείο που πρέπει να έχει ο Ολυμπιακός, για να έχει τον ίδιο ρυθμό με τον αγώνα στην έδρα της Άστον Βίλα;Πρώτα απ’ όλα πρέπει να μπούμε δυνατά από το πρώτο λεπτό. Έχουμε μία εικόνα, μία ιδέα, όπως παίξαμε απέναντι στην Άστον Βίλα και θέλουμε να αγωνιστούμε με την ίδια ενέργεια και με το ίδιο θετικό πνεύμα. Από το πρώτο λεπτό ελέγχαμε εκείνον τον αγώνα, όμως τώρα έχουμε έναν διαφορετικό αγώνα, άλλον αντίπαλο, μία δυνατή ομάδα. Έχουμε όμως μία δική μας φιλοσοφία και προσέγγιση και με αυτήν τη νοοτροπία θα μπούμε να κερδίσουμε.

Σε αγώνες όπως ο τελικός, κυριαρχεί η σωματική ή πνευματική προετοιμασία;Για εμένα και τα δύο είναι σημαντικά. Για να είμαι ειλικρινής το πνευματικό κομμάτι είναι λίγο πιο σημαντικό. Θα είναι μία σκληρή αναμέτρηση, όμως στο τέλος εάν είμαστε πνευματικά έτοιμοι να πολεμήσουμε όλοι μαζί, τότε μπορούμε να το καταφέρουμε.

Το γεγονός ότι ο αγώνας είναι στην Ελλάδα, αισθάνεστε ότι σας δίνει κάποιο πλεονέκτημα;Φυσικά παίζουμε στην πόλη μας, είναι θετικό. Όμως στην τελική ανάλυση είναι ένας τελικός. Είναι προετοιμασμένη το ίδιο καλά και η Φιορεντίνα. Για εμένα είτε παίζουμε στην Αθήνα, είτε σε άλλη πόλη είναι το ίδιο. Είναι θετικό ότι θα έχουμε τους φιλάθλους μας και θα έχουμε τη στήριξή τους, όμως μιλάμε για έναν τελικό.

Μέσα από τα προκριματικά και όπως ήρθαν οι προκρίσεις, αισθάνεστε ότι ωριμάσατε για να μπορέσετε να φτάσετε μέχρι τον τελικό;Σαφώς από τα προκριματικά μέχρι τώρα είμαστε πιο ώριμοι στον τελικό. Ιδιαίτερα μετά την άφιξη του κυρίου Μεντιλίμπαρ έχουμε βελτιωθεί, έχουμε αλλάξει το παιχνίδι μας και έχει φέρει τη δική του ιδέα στο παιχνίδι. Όλοι βλέπουν ότι σε κάθε ματς είμαστε καλύτεροι, πνευματικά, σωματικά και ως ομάδα. Είμαστε πιο ώριμοι και γνωριζόμαστε καλύτερα μεταξύ μας και αυτό είναι κάτι το θετικό.

Τζολάκης: «Δίκαια στον τελικό, έχουμε όμως έναν ακόμη αγώνα»

Σε αγώνες όπως ο τελικός, κυριαρχεί η σωματική ή πνευματική προετοιμασία;Σε όλους τους αγώνες το πνευματικό σκέλος είναι πιο σημαντικό από το σωματικό. Οπότε θεωρώ πως σε αυτόν τον τομέα όποια ομάδα είναι πιο έτοιμη, θα κατακτήσει και το τρόπαιο.

Το γεγονός ότι ο αγώνας είναι στην Ελλάδα, αισθάνεστε ότι σας δίνει κάποιο πλεονέκτημα;Μόνο το ότι έχουμε παίξει άλλες δύο φορές, τίποτε παραπάνω. Σαφώς και ότι θα έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας, θα είναι παραπάνω οι δικοί μας φίλαθλοι και θα μας δώσει ώθηση στο παιχνίδι μας, αλλά ο αγώνας θα παιχτεί μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Μέσα από τα προκριματικά και όπως ήρθαν οι προκρίσεις, αισθάνεστε ότι ωριμάσατε για να μπορέσετε να φτάσετε μέχρι τον τελικό;Για να φτάσουμε μέχρι τον τελικό έπρεπε να αποκλείσουμε και μεγάλα ονόματα. Φυσικά όταν θες να κατακτήσεις ένα τρόπαιο δεν περνάς εύκολα τις άλλες φάσεις. Είμαστε δίκαια στον τελικό, το έχουμε δείξει αυτό στους προηγούμενους αγώνες. Αυτό που μένει είναι να δείξουμε άλλη μία φορά το καλό μας πρόσωπο, σε έναν ακόμη αγώνα, στον τελικό.

Έχεις προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο των πέναλτι; Και με τη ψυχολογία;Ο τελικός μπορεί να έχει τη διαδικασία των πέναλτι. Οπότε καθήκον μας είναι να έχουμε προετοιμαστεί και για αυτό. Είμαστε όλη η ομάδα έτοιμη για παν ενδεχόμενο, όπως έχουμε κάνει την ανάλυσή μας για όλη τη Φιορεντίνα, έτσι έχουμε κάνει την ανάλυσή μας και για το ενδεχόμενο των πέναλτι.

Η Φιορεντίνα έχει πλεονέκτημα για το γεγονός ότι προέρχεται από έναν τελικό στην Ευρώπη;Η Φιορεντίνα έχει ένα καλύτερο αβαντάζ από εμάς, γιατί έχει αγωνιστεί σε τελικό και έχει πάρει μία «γεύση». Αυτά όμως παύουν να ισχύουν όταν θα σφυρίξει ο διαιτητής την έναρξη του αγώνα.

Υπήρξε μία εξαιρετική πρωτοβουλία από τον Ολυμπιακό και τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη να καλέσουν τον μικρό Γιαννάκη στο γήπεδο, είναι μία πρωτοβουλία για να αλλάξουν τα πράγματα;Είναι άλλη μία ευκαιρία για να αλλάξουμε λίγο την κατάσταση. Ας ελπίσουμε να συνειδητοποιήσουμε λίγο το τι εστί αθλητισμός και να σταματήσουμε τη βία στον αθλητισμό, κάτι το οποίο δυστυχώς μας πονάει πολύ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό