18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Συμφωνία των Πρεσπών τεράστιο κοινό βήμα σε όφελος Ελλάδας και Ευρώπης

Ειδήσεις Ελλάδα

«Τεράστιο κοινό βήμα προς όφελος των χωρών μας, των πολιτών μας, όλης της περιοχής, και εν τέλει της Ευρώπης» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, τη Συμφωνία των Πρεσπών σε ομιλία του από το βήμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι είναι «μεγάλο προνόμιο και τιμή» του να συμμετέχει  στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μετά από πρόσκληση του «καλού φίλου» του, όπως αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα. «Με τον Αλέξη εργαστήκαμε για την ειρήνη και πετύχαμε να επιλύσουμε μια διαφορά με βαθιές ιστορικές ρίζες. Και αυτή η επιτυχία είχε αντίκτυπο πολύ πέραν των ορίων της περιοχής μας» είπε και σημείωσε ότι η συμφωνία ειρήνης των δύο χωρών «έστειλε σημαντικά μηνύματα στον κόσμο». «Ο Αλέξης κι εγώ επιλέξαμε να κάνουμε ό,τι ήταν δυνατόν για να βρούμε μια λύση. Δεν επιλέξαμε να καθυστερήσουμε. Γιατί ποιος λαμβάνει την πιο σημαντική αναγνώριση; Εκείνος που απλά μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον ή αυτός που αποδέχεται ότι πρέπει να το επιλύσει; Εμείς βρήκαμε τη λύση όταν όλοι πίστευαν ότι είναι αδύνατο» πρόσθεσε. Συνέχισε δε στο ίδιο πνεύμα λέγοντας: «Τι είναι οι προκλήσεις, παρά ευκαιρίες για την εξεύρεση λύσης; Πρέπει να τις αντιμετωπίζεις ως ευκαιρίες για δημιουργικές λύσεις, σαν βήματα προς την ολοκλήρωση του οράματός σου. Έτσι συνεργάζονται οι φίλοι. Με το βλέμμα στη λύση. Χτίζοντας γέφυρες και όχι τείχη».  

Στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία δεν επικράτησε η Ακροδεξιά

Ως προς το μέλλον ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ακόμη στενότερα από πριν». «Πρέπει να προωθήσουμε ξεκάθαρα τις ιδέες της Αριστεράς, δυνατά και με σαφήνεια.  Και πρέπει να δράσουμε με βάση αυτές τις ιδέες. Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε» είπε και διαφώνησε ανοικτά με την άποψη που λέει ότι η ακροδεξιά επικρατεί ή θα επικρατήσει στην Ευρώπη. «Υπάρχουν αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία που έχουν δείξει ακριβώς το αντίθετο. Ας μείνουμε ενωμένοι. Ας κάνουμε περισσότερα για τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Ας γυρίσουμε σελίδα» επισήμανε.  

Στηρίζω πλήρως την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε επίσης ότι στηρίζει πλήρως την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και εξέφρασε τα συλλυπητήρια  μου στην Ουκρανική πολιτική ηγεσία και στις οικογένειες των θυμάτων. «Είναι απαραίτητη και κατεπείγουσα η ειρήνη με μια άμεση διπλωματική λύση που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, θα υπερασπίζεται τις κοινές αξίες, και θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες» ανέφερε.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό