15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η συμμαχία GAVI εγκρίνει 775 εκατ. δολ. για τη διανομή εμβολίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Το συμβούλιο της συμμαχίας εμβολίων GAVI ενέκρινε επιπλέον ποσό ύψους 775 εκατ. δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί η διανομή εμβολίων κατά του COVID-19 σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς προσπαθεί να επιταχύνει την κυκλοφορία τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια για να καλυφθεί το κόστος της διανομής των εμβολίων θα αυξηθούν σε 925 εκατ. δολάρια, ανέφερε η GAVI σε ανακοίνωση ύστερα από διήμερη συνεδρίαση του συμβουλίου της.

Ο μηχανισμός COVAX, για τη διαχείριση του οποίου είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει διανείμει 90 εκατ. δόσεις σε 132 χώρες από τον Φεβρουάριο, αλλά έχει αντιμετωπίσει σημαντικά εφοδιαστικά προβλήματα από τότε που η Ινδία ανέστειλε τις εξαγωγές εμβολίων.

1,8 δισ. δόσεις στο α’ τρίμηνο του 2020

Τώρα ανεβάζει ‘ταχύτητα’ και εκτιμά ότι ο στόχος για την παράδοση 1,8 δισεκ. δόσεων σε οικονομίες χαμηλότερου εισοδήματος θα επιτευχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022, ανέφερε η GAVI.

Το συμβούλιο της GAVI όρισε επίσης νέους όρους για την πρόσβαση σε εμβόλια, που θα αποθαρρύνουν τα κράτη μεσαίου εισοδήματος να συμμετέχουν, καθώς θα επιμένει να καταβάλουν προκαταβολικά στο σύνολό τους το κόστος των εμβολίων του COVAX την επόμενη χρονιά.

«Ξεκινώντας από το 2022, το μοντέλο θα δώσει τη δυνατότητα στους αυτοχρηματοδοτούμενους συμμετέχοντες, που βασίζονται στον μηχανισμό για να έχουν πρόσβαση στις δόσεις, να συνεχίσουν να προμηθεύουν εμβόλια μέσω του COVAX με βάση αναθεωρημένους όρους και προϋποθέσεις», ανέφερε.

Το Reuters, επικαλούμενο έγγραφα της GAVI, ανέφερε την Τετάρτη ότι στόχος της αναδιαμόρφωσης ήταν να μειωθούν οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι για τον COVAX, να υπάρξει μεγαλύτερη εστίαση σε χώρες που έχουν περισσότερο ανάγκη και να μειωθεί η συμμετοχή πλουσιότερων κρατών.

Η συμμετοχή των χωρών

Η GAVI εκτιμά ότι η συμμετοχή στο σχέδιο μπορεί να μειωθεί σε 120-130 χώρες την επόμενη χρονιά, από περίπου 190 χώρες σήμερα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο.

Οι αλλαγές σημαίνουν ότι χώρες στη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, καθώς και χώρες στη Νότια Αφρική, ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος για να έχουν πρόσβαση στο σχέδιο και θα χρειαστεί να δανειστούν χρήματα για να εξασφαλίσουν δόσεις εμβολίων.

Ωστόσο, οι φτωχότερες χώρες, κυρίως στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, θα έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις, με ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος αγοράς εμβολίων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό