19 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η σπασμένη εφοδιαστική αλυσίδα καθιστά δυσεύρετα ακόμη και τα Χριστουγεννιάτικα δώρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Κονσόλες παιχνιδιών, κινητά τηλέφωνα, ακόμη και καινούργια βιβλία, ίσως να αποδειχτούν δυσεύρετα ως δωρα για τα Χριστούγεννα.

Δέκα εβδομάδες πριν από τις γιορτές και οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα. Η εφοδιαστική αλυσίδα έχει διαταραχτεί, μερικές φορές τα εμπορεύματα κολλάνε στην Ασία. Οι ναύλοι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, οι οποίοι έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, καθιστούν την επιχείρηση ασύμφορη για πολλούς εισαγωγείς, ειδικά όταν πρόκειται για φθηνά αγαθά.

Σε άλλες περιπτώσεις, απλά λείπει η πρώτη ύλη: ημιαγωγοί, πλαστικό, ξύλο ακόμη και χαρτοπολτός.

Τα βιβλία ειναι από τα πιο δημοφιλή δώρα, ιδανικά για να μπουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ωστόσο,η βιομηχανία του βιβλίου στην Ευρώπη αντιμετωπίζει έλλειψη χαρτιού εδώ και μήνες. Είναι δύσκολο για τους εκδότες να τυπώσουν βιβλία σε σύντομο χρονικό διάστημα και όποιοι αποφασίσουν μια νέα έκδοση σήμερα, δεν θα έχουν χαρτί πριν τον καινούριο χρόνο.

Ακόμη και με τα ξύλινα παιχνίδια υπάρχουν προβλήματα : Η πρώτη ύλη είναι σπάνια και ακριβή λόγω της ακμάζουσας κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Ο εφοδιαστικός κλάδος επλήγη νωρίς και ιδιαίτερα σοβαρά, με περισσότερο από το 90% των εταιρειών να διαμαρτύρονται για προβλήματα προμηθειών, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Ifo. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται στις υψηλότερες τιμές για τις πρώτες ύλες όπως ο χάλυβας, ο χαλκός, το αλουμίνιο και η ενέργεια. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει πραγματική ανάγκη όσον αφορά την προμήθεια ημιαγωγών.

Κονσόλες παιγνιδιών

Ίσως το πιο περιζήτητο, σπάνιο εμπόρευμα είναι αυτή τη στιγμή η κονσόλα παιχνιδιών . «Δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσετε ένα Playstation 5 γρήγορα» λέει ενας ειδικός που εργάζεται για την αλυσίδα GameStop στη Γερμανία. Η Sony έχει πουλήσει ήδη περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, αλλά η τεράστια ζήτηση σχεδόν ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία στην αγορά,δημιουργεί πλέον μεγάλα προβλήματα .

«Σύντομα θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν ελλείψεις  στη λιανική για ορισμένα smartphone, tablet ή εκτυπωτές» γράφει το Der Spiegel.

Η έλλειψη εξαρτημάτων επηρεάζει και τη βιομηχανία των smartphone, η οποία είναι συνηθισμένη στην επιτυχία: Το τρίτο τρίμηνο υπήρξε ήδη μείωση των παραδόσεων κατά 6%, αναφέρει η Canalys. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές της αγοράς αναμένουν ότι δεν θα υπάρξουν τόσο σημαντικές μειώσεις τιμών όπως συνήθως στην εκπτωτική Black Friday.

«Πλυντήρια ρούχων, στεγνωτήρια, πλυντήρια πιάτων, ακόμη και ηλεκτρικές σκούπες: όλα εξαντλήθηκαν εδώ και εβδομάδες. Επειδή ορισμένα εργοστάσια έκλεισαν για εβδομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα με τους ημιαγωγούς, η έλλειψη των οποίων προκαλεί σήμερα πονοκεφάλους σε πολλούς κλάδους. Το αποτέλεσμα: αύξηση των τιμών. Και μεγάλοι χρόνοι αναμονής για τους πελάτες. Δεν είναι σαφές εάν αυτό θα αλλάξει σύντομα», γράφει το Spiegel .

«Το μάτι της βελόνας»

Όσον αφορά τα κοσμήματα και τα ρολόγια, οι κατασκευαστές και οι έμποροι ειδικότερα εξαρτώνται από φθηνά μοντέλα από εισαγωγές από την Άπω Ανατολή.

«Το Χονγκ Κονγκ είναι το μάτι της βελόνας», λέει ο Γκουίντο Γκρόσμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Κοσμημάτων και Ρολογιών. Παραδοσιακά, σχεδόν τα πάντα στη βιομηχανία αποστέλλονται μέσω του λιμανιού της πρώην βρετανικής αποικίας. Αλλά επειδή τα προϊόντα προέρχονται από εργοστάσια κοντά στα σύνορα με την Κίνα, πρέπει πρώτα να οδηγηθούν στο Χονγκ Κονγκ – μια περίπλοκη επιχείρηση, όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά και για πολιτικούς λόγους.

Όποιος ενδιαφέρεται για κοσμήματα υψηλής ποιότητας θα μπορούσε να φύγει με άδεια χέρια για έναν άλλο λόγο. Μετά το lockdown ο κλάδος βιώνει μια σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρει ο Grohmann. Μόνο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο κοσμημάτων αυξήθηκαν κατά 37%, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης. «Στους ανθρώπους αρέσει να αγοράζουν κοσμήματα για δώρα», λέει ο Γκρόχμαν. Οι κατασκευαστές στερούνται όμως τις πρώτες ύλες.

Ηλεκτρικά ποδήλατα και κιθάρες

Οσοι σκέφτονται να δωρίσουν ηλεκτρικα ποδήλατα θα πρέπει να ξέρουν οτι οι χρόνοι παράδοσης διαρκούν μήνες. Η βιομηχανία ποδηλάτων στην Ευρώπη υποφέρει από τη δική της επιτυχία από την αρχή της πανδημίας. Επειδή οι άνθρωποι ήθελαν να μετακινούνται στο γραφείο από το σπίτι αποφεύγοντας τα μέσα μεταφοράς, κατέφυγαν στα ηλεκτρικά ποδήλατα. Τώρα όμως , η βιομηχανία ηλεκτρικών ποδηλάτων βιώνει μια δεύτερη χριστουγεννιάτικη επιχείρηση υπό συνθήκες πανδημίας – και με τους ίδιους  οιωνούς. Τα ποδήλατα  είναι λιγοστά, η ζήτηση είναι υψηλή, γεγονός που καθιστά τα προϊόντα ακριβά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πελάτες θα πρέπει να αναμένουν ότι οι τιμές θα είναι 10 έως 15 % υψηλότερες το επόμενο έτος. Και: αν δεν μπορείτε να περιμένετε μήνες για το νέο σας ηλεκτρικό  ποδήλατο, απλά πρέπει να «πάρετε ό,τι υπάρχει».

Πολλοί σκέφτονται επίσης ως χριστουγεννιάτικο δώρο μια ηλεκτρική κιθάρα. Ο μεγαλύτερος ευρωπαίος αντιπρόσωπος, η Thomann, δεν αναφέρει σημαντικά προβλήματα, αλλά δίνει χρόνους παράδοσης πολλών εβδομάδων ή και μηνών. Η εταιρεία Warmoth, που ειδικεύεται επίσης στις κιθάρες, προειδοποιεί τους πελάτες της για καθυστερήσεις.Η Βρετανική εταιρεια που κατασκευάζει  ηλεκτρικές  κιθάρες Status Graphite, τα μουσικά όργανα της οποίας μπορεί να κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ, δεν δέχεται πλέον παραγγελίες. Απλά, το βιβλίο παραγγελιών είναι πολύ γεμάτο…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό