33.2 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Η Σουηδία ανέστειλε την έκδοση δύο Τούρκων που ζητούσε η Αγκυρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας ανέστειλε την έκδοση στην Τουρκία δύο ανδρών που η Άγκυρα ζητούσε, υποστηρίζοντας ότι είναι μέλη του κινήματος FETO του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση  αυτή με το σκεπτικό ότι «δεν ήταν επαρκή τα στοιχεία που παρουσίασε η Τουρκία ότι οι δύο άνδρες ήταν μέλη μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης». Επιπλέον, στους δύο άνδρες έχει ήδη χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία.

Η δικαστική αυτή απόφαση ενδέχεται να αναζωπυρώσει τη διαμάχη με την Αγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρά την έγκριση που έδωσε ο πρόεδρος Ερντογάν στη σύνοδο του Βίλνιους.

Μαζί με την Ουγγαρία, η Τουρκία είναι η μόνη από τις 31 χώρες του ΝΑΤΟ των οποίων το κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη επικυρώσει την πράξη προσχώρησης της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία.

Η Άγκυρα αντιδρούσε από πέρυσι στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι η Στοκχόλμη πρόσφερε καταφύγιο σε «τρομοκράτες».

Σε αντάλλαγμα για την τελική έγκριση της Άγκυρας, η Σουηδία, η σκανδιναβική χώρα υπέγραψε «σύμφωνο ασφαλείας» με την Τουρκία και υποσχέθηκε τακτικές συναντήσεις και «συνεχή αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Ο Ερντογάν δήλωσε χθες ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και επομένως τον Οκτώβριο, το νωρίτερο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό