25 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Η σοκαριστική δήλωση του Ινδουιστή ιερέα για τους 121 ανθρώπους που ποδοπατήθηκαν έως θανάτου για να μαζέψουν τη σκόνη που είχε αγγίξει

Ειδήσεις Ελλάδα

Χάος προκλήθηκε όταν πλήθος ανθρώπων έσπευσε να μαζέψει τη σκόνη που άγγιξαν τα πόδια του Ινδού ιεροκήρυκα Bhole Baba μετά την αποχώρησή του. Συγκεκριμένα, η πολυπληθής συγκέντρωση είχε ως αποτέλεσμα 121 άνθρωποι να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου.

Ο ιεροκήρυκας δήλωσε βαθιά ενοχλημένος από την τραγωδία, αλλά ότι κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το πεπρωμένο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο ιεροκήρυκας αρνήθηκε το περιστατικό αυτό και επανέλαβε ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς του δικηγόρου του ότι «ψεκάστηκε δηλητηριώδες αέριο στη συγκέντρωση» και ότι υπήρξε «συνωμοσία για να αμαυρωθεί» η φήμη του.

Τα σχόλια του Bhole Baba σε τοπικούς δημοσιογράφους εβδομάδες μετά τη συντριβή στην περιοχή Hathras στο κρατίδιο Uttar Pradesh έχουν προκαλέσει οργή στην Ινδία. «Ποιος μπορεί να αλλάξει το αναπόφευκτο; Όποιος μπαίνει σε αυτόν τον κόσμο πρέπει να φύγει μια μέρα. Μόνο ο χρόνος είναι αβέβαιος», είπε.

Developing: Tragic secens unfolding in Hathras city of India as more than 100 ppl confirmed dead and many more seriously injured in a fatal stampede according to local reports ! #HathrasStampede pic.twitter.com/BTZUS9bTf1

— Athr Press (@Athr0Press) July 2, 2024

Πότε συνέβη το περιστατικό

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις αρχές Ιουλίου σε ένα atsang – μια ινδουιστική θρησκευτική συγκέντρωση. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες.

Η αστυνομία έχει συλλάβει ορισμένους από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που ισχυρίζεται ότι είναι βασικός συνεργάτης του ιεροκήρυκα. Όμως ο Bhole Baba, ένας αυτοαποκαλούμενος θεάνθρωπος, δεν έχει κατονομαστεί στην υπόθεση της αστυνομίας ούτε έχει ανακριθεί ακόμη.

Επίσης, δεν έχει κατηγορηθεί στην έκθεση που υπέβαλε ειδική ομάδα έρευνας στην κυβέρνηση του Ούταρ Πραντές – η έκθεση θεωρεί υπεύθυνους τους διοργανωτές της εκδήλωσης και επισημαίνει την αμέλεια της αστυνομίας και της τοπικής διοίκησης.

Hathras Stampede: பாலியல் வழக்கில் Dismiss செய்யப்பட்ட Police சாமியாரானது எப்படி? Who is Bhole Baba? pic.twitter.com/0SfvrxrQOR

— BBC News Tamil (@bbctamil) July 3, 2024

Άδεια για 80.000 ανθρώπους

Οι αρχές δήλωσαν ότι είχαν δώσει άδεια για τη συγκέντρωση 80.000 ανθρώπων, αλλά περίπου 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ο δικηγόρος του ιεροκήρυκα είχε δηλώσει νωρίτερα στο BBC ότι οι ισχυρισμοί περί ευθύνης του πελάτη του για την τραγωδία ήταν «ψευδείς» και ότι η συντριβή συνέβη «λόγω κάποιων αντικοινωνικών στοιχείων».

Ωστόσο, οι οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή κατηγόρησαν τον ιεροκήρυκα και απαίτησαν τη σύλληψή του.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης εκφράσει την οργή τους για τα πρόσφατα σχόλιά του, με ορισμένους να ζητούν τη σύλληψή του.

«Ο Bhole Baba μπορεί να έχει δίκιο κατά κάποιον τρόπο, αλλά ποιος προκάλεσε τον θάνατο[-ους]», ρώτησε ένας χρήστης στο X (πρώην Twitter).

Ένας άλλος χρήστης επεσήμανε ότι η αστυνομία δεν είχε καταχωρήσει υπόθεση εναντίον του γκουρού ούτε τον είχε ανακρίνει για το περιστατικό.

«100% ατιμώρητος. Πιθανότατα θα κάνει σύντομα άλλο ένα satsang», ανέφερε ένας άλλος χρήστης.

Ποιος είναι ο ιεροκήρυκας

Το αρχικό όνομα του Bhole Baba είναι Suraj Pal, αλλά φέρεται να ξαναβάφτισε τον εαυτό του Narayan Sakar Vishwa Hari.

Οι λεπτομέρειες για τη ζωή του είναι ασαφείς, αλλά πιστεύεται ότι ήταν πρώην αστυφύλακας στην αστυνομία του Uttar Pradesh, ο οποίος μετατράπηκε σε θρησκευτικό ιεροκήρυκα αφού εγκατέλειψε τη δουλειά του.

Έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς στο Hathras και σε γειτονικές περιοχές. Αλλά η ζωή και τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν τεθεί υπό έλεγχο μετά τη συντριβή.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό