15.6 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Η «σκληρή» απάντηση των ΗΠΑ στον Ζελένσκι για τη διαφορετική στάση σε Ισραήλ και Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις αρχές της εβδομάδας την εγκατάσταση του προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο Ισραήλ, με αποστολή μάλιστα και εκπαιδευμένων Αμερικανών στρατιωτών για να τεθεί άμεσα σε λειτουργία. Το THAAD εγκαθίσταται για να ενισχύσει την αεράμυνα του Ισραήλ έναντι τον βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Επιπλέον οι ΗΠΑ έχουν ενεργή συμμετοχή στην ισραηλινή αεράμυνα, έχοντας αναχαιτίσει ιρανικούς πυραύλους στις δύο τελευταίες επιθέσεις της Τεχεράνης, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο.

Την ίδια στιγμή το αίτημα του Κιέβου για αναχαίτηση ρωσικών πυραύλων ή drones διαρκώς απορρίπτεται από την Ουάσινγκτον. «Εάν οι σύμμαχοι καταρρίπτουν πυραύλους στον ουρανό της Μέσης Ανατολής, γιατί δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την κατάρριψη drones και πυραύλων πάνω από την Ουκρανία;» διερωτήθηκε πριν από λίγο καιρό πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, την 1η Οκτωβρίου, αμερικανικά και βρετανικά συστήματα αεράμυνας, αλλά και μαχητικά αεροσκάφη βοήθησαν στην κατάρριψη εκατοντάδων ιρανικών πυραύλων. Τότε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε δήλωσή του είχε τόνισε: «Καλούμε τους συμμάχους της Ουκρανίας να υπερασπιστούν τον ουκρανικό εναέριο χώρο με την ίδια αποφασιστικότητα και χωρίς δισταγμό από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων και drone , αναγνωρίζοντας ότι η ανθρώπινη ζωή είναι εξίσου πολύτιμη σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».

Άλλο Ιράν, άλλο Ρωσία

Η απάντηση των ΗΠΑ για τη διαφορετική στάση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία είναι ξεκάθαρη: Η Ρωσία διαθέτει πυρηνικά όπλα, το Ιράν όχι. «Η σκληρή απάντηση που μπορεί να μην αρέσει στους Ουκρανούς να την ακούνε, αλλά δυστυχώς είναι αληθινή είναι ότι μπορούμε να αναλάβουμε τον κίνδυνο να καταρρίψουμε ιρανικούς πυραύλους πάνω από το Ισραήλ χωρίς να πυροδοτήσουμε άμεσο πόλεμο με την Τεχεράνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο», ανέφερε στο Politico ανώτερος σύμβουλος της Γερουσίας των ΗΠΑ, που έχει ενεργή συμμετοχή στην αμερικανική πολιτική για την Ουκρανία. «Υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος εάν δοκιμάσουμε κάτι τέτοιο με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μπορέσουν να απαντήσουν με ειλικρίνεια, υπογράμμισαν το ίδιο. Παρά τους ισχυρισμούς του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως οι απειλές της Μόσχας περί σφοδρής απάντησης δεν είναι παρά μια «ρωσική μπλόφα», η αμερικανική ηγεσία φαίνεται πως λαμβάνει πολύ σοβαρά τις προειδοποιήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η άμεση εμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία για κατάρριψη ρωσικών πυραύλων θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σύγκρουση μεταξύ των δύο κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου με δυνητικά τρομακτικές συνέπειες για όλο τον κόσμο. Σημειώνεται πως το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει πως ακόμη και η άδεια στο Κίεβο για χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς θα εκληφθεί ως άμεση εμπλοκή στον πόλεμο και αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ακόμη και τη χρήση πυρηνικών όπλων, βάσει του νέου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, το οποίο τροποποιήθηκε πρόσφατα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Απογοήτευση στην Ουκρανία

«Είναι λυπηρό να τα βλέπεις όλα αυτά ως απλός πολίτης της Ουκρανίας – Να βλέπεις πως για την αποτροπή κλιμάκωσης από την πλευρά της Μόσχας, η χώρα σου και οι πολίτες της θυσιάζονται», δήλωσε στο Politico ο Μικολα Μπιελίσκοφ, ερευνητής στο Ουκρανικό Εθνικό Ινστιτούτο για Στρατηγικές Σπουδές.

Η απογοήτευση στην Ουκρανία είναι διάχυτη, με πολλούς να υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κάνει αρκετά για να δώσει τη δυνατότητα νίκης στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Και αυτό δεν αφορά μόνο στο ζήτημα της αναχαίτισης, αλλά και στις κατά καιρούς καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων και κυρίως στην άρνηση για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που κατά τον Ζελένσκι αποτελούν το «κλειδί» για την ανατροπή των δεδομένων στη σύγκρουση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας τα πλήγματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος θα «σείρουν» τον Πούτιν σε μια διαπραγμάτευση – υπό δυσμενή θέση – για τερματισμό του πολέμου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Politico, παραδέχθηκαν πως γνωρίζουν για την αυξανόμενη απογοήτευση του Κιέβου, αλλά επί του παρόντος δεν πρόκειται να αλλάξει η στρατηγική των ΗΠΑ. Όπως τόνισαν «εργάζονται για νέες αποστολές όπλων που ευελπιστούν ότι θα κατευνάσουν τις ουκρανικές ανησυχίες». «Έχουμε επικεντρωθεί πραγματικά στο να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι μπορούμε για να τη βοηθήσουμε να αμυνθεί», συμπλήρωσε ένας από τους αξιωματούχους.

«Σχέδιο Νίκης»… «χωρίς ρεαλιστική βάση»

Το «σχέδιο νίκης» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει παρουσιαστεί ήδη στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, και αναμένεται να παρουσιαστεί και στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αλλά η ανταπόκριση δεν ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα διαρροές το χαρακτήριζαν ως μια λίστα «ευσεβών πόθων» χωρίς ρεαλιστική βάση σε αρκετά σημεία.

Μεταξύ άλλων, ο Ζελένσκι ζητάει μια άνευ όρων πρόσκληση του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και ένα στρατηγικό πακέτο μη πυρηνικής αποτροπής, ικανής να καταστρέψει τη στρατιωτική ισχύ. Το σχέδιο του προβλέπει επίσης μια συμφωνία μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου για κοινή άμυνα στην Ουκρανία και χρήση κρίσιμης σημασίας ουκρανική πόρων. Ακόμη αναφέρεται σε έναν δυτικό ρόλο για την υπεράσπιση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιθέσεις, αλλά και δεσμεύσεις για την μεταπολεμική ανασυγκρότηση της χώρας.

Σχολιάζοντας το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι, η Μόσχα περιορίστηκε στο να καλέσει τον ουκρανό πρόεδρο «να συνέλθει» και «να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα της πολιτικής του». «Θα πρέπει να αντιληφθεί τις αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμίτρι Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας πως η Ρωσία εξακολουθεί να αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Το σχέδιο ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, και πρόσθεσε πως θα οδηγήσει σε καταστροφή τον ουκρανικό λαό.

Ουκρανική προειδοποίηση για τον κίνδυνο «πυρηνικής διάδοσης»

Κατά τον Μικολα Μπιελίσκοφ, η στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας ενέχει έναν ακόμη κίνδυνο: «Στέλνει ένα μήνυμα παγκοσμίως ότι οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν άλλη αντιμετώπιση από τις χώρες που δεν διαθέτουν πυρηνικά» και αυτό, σημείωσε, «αυξάνει τον κίνδυνο χώρες όπως το Ιράν να αποφασίσουν να αποκτήσουν πυρηνικά, βάζοντας τέλος στο καθεστώς μη διάδοσης που στοχεύει να περιορίσει τον αριθμό των πυρηνικών όπλων». «Το συμπέρασμα που βγάζουμε από τη διαφορετική προσέγγιση απέναντι στο Ισραήλ και την Ουκρανία είναι ότι θα πρέπει να έχουμε πυρηνικά όπλα», τόνισε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό