32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο με το ΝΑΤΟ; Ο ρόλος της Κίνας

Ειδήσεις Ελλάδα

Του φόβους ότι η Ρωσία ετοιμάζει ένα πόλεμο με την τεχνολογική στήριξη της Κίνας αναλύει σε δημοσίευμά της η γερμανική ιστοσελίδα Deutsche Welle.

Από τα τέλη του περασμένου έτους, η Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP) υπογράμμιζε ότι, το ΝΑΤΟ έχει μόλις πέντε χρόνια στη διάθεσή του, στην χειρότερη των περιπτώσεων, για να διατηρήσει το αποτρεπτικό του δυναμικό έναντι μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης εναντίον χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.

Ο συντάκτης της μελέτης Κρίστιαν Μέλινγκ επικεφαλής του Κέντρου Ασφάλειας και Άμυνας της DGAP δηλώνει «Στο τέλος της ημέρας πρέπει απλά να πούμε ανοιχτά ότι ο πρόεδρος Πούτιν ζει μόνο μέσα από αυτόν τον πόλεμο. Ο πόλεμος παραμένει το κύριο μέλημά του, και δυστυχώς η ειρήνη δεν βρίσκεται πλέον στο οπτικό του πεδίο».

Σύγκρουση μέσα στα επόμενα 20 χρόνια

Σε μελέτη της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) που δημοσιεύθηκε στα τέλη του Απριλίου, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις του Πούτιν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας δείχνουν ότι η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζεται για αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου ενός συμβατικού πολέμου μεγάλης κλίμακας».

Η έκθεση, με τίτλο «Back in Stock? Η κατάσταση της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας μετά από δύο χρόνια πολέμου», παρακολουθεί την ξένη προμήθεια εξοπλισμού στη ρωσική βιομηχανία όπλων και την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης πρόσκειται στην αμερικανική βιομηχανία όπλων, διερεύνησε για δεύτερη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την προμήθεια εξαρτημάτων για τη ρωσική βιομηχανία όπλων από το εξωτερικό καθώς και το πως η ρωσική πολεμική βιομηχανία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/YURI KOCHETKOV
Η Ρωσία βρήκε «παραθυράκι» για τις δυτικές κυρώσεις

Στο σημείο αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν δημόσια διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη διακίνηση αγαθών προς τη Ρωσία και πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τις μικροηλεκτρονικές τεχνολογίες για πυραύλους και βόμβες ολίσθησης που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το CSIS διερεύνησε επίσης το εμπόριο μηχανημάτων επεξεργασίας μετάλλων που ελέγχονται από υπολογιστή.

«Η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει βρει τρόπους για να πάρει αυτό που χρειάζεται και να αυξήσει την παραγωγή όπλων», διαπίστωσε η ανάλυση του CSIS. «Το Κρεμλίνο συνέχισε να βασίζεται σε ξένα εξαρτήματα που εισάγονται μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου ενδιάμεσων φορέων. Αυτό έχει αποδειχθεί καίριο για τη διατήρηση του ρωσικού στρατού στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Άλλωστε, η Κίνα αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή της Ρωσίας από το καλοκαίρι του 2023 όσον αφορά σε τεχνολογικά εξαρτήματα. «Σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι εξαγωγείς μικροηλεκτρονικών έχουν την έδρα τους στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ , με μία μόνο να εδρεύει στην Τουρκία», αναφέρει η έκθεση.

«Για καθοριστικά εξαρτήματα και ηλεκτρονικά που χρειάζεται για την πολεμική του μηχανή, το Κρεμλίνο έχει στραφεί στις τεχνολογίες διπλής χρήσης που μπορούν χρησιμεύουν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς». Με άλλα λόγια εξαρτήματα που δεν περιλαμβάνονται μέχρι σήμερα στις αμυντικές κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό