16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή ρεύματος στη Φινλανδία

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Η RAO Nordic είναι θυγατρική μιας ρωσικής εταιρείας ενέργειας. Αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τη ρωσική αγορά και τη φέρνει στη Φινλανδία εδώ και χρόνια, πωλώντας την σε ένα τεράστιο χρηματιστήριο ενέργειας. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έχει πληρωθεί για την ενέργεια που πουλήθηκε από τις 6 Μαΐου. 

Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα ζητήματα των πληρωμών συνδέονται με την ανακοινωθείσα πρόθεση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ – κάτι που η Ρωσία έχει απειλήσει ότι θα έχει συνέπειες – ή τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε ρωσικές εταιρείες και επιχειρηματίες.

Πάντως ο εθνικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Fingrid διαβεβαιώνει ότι οι προμήθειες δεν κινδυνεύουν και η χώρα θα αυξήσει τη δική της παραγωγή, ενώ θα αγοράζει περισσότερη ενέργεια από τη Σουηδία.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό