16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Ροδόπη, οι εκλογές, οι παρεμβάσεις στη μειονότητα και ο Ερντογάν

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η μειονότητα στη Θράκη, και συγκεκριμένα στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε ο ίδιος ευθεία ανάμιξη του τουρκικού προξενείου στις εκλογές, το οποίο, όπως είπε, υποστήριξε δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ αναμένεται να αναδείξει κι άλλο το θέμα, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Ροδόπη η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τη μειονότητα. Την μεθεπόμενη εβδομάδα, ο Κωστής Χατζηδάκης με τον Τάσο Χατζηβασιλείου, επίσης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ προγραμματίζεται περιοδεία και του κ. Μητσοτάκη στην περιοχή.

Πολιτική αντιπαράθεση για τη Ροδόπη

Στη Ροδόπη ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το υψηλότερο ποσοστό του στην Επικράτεια, 33,18% έναντι 27,05% της ΝΔ, και ήταν ο μοναδικός νομός στον εκλογικό χάρτη της 21ης Μαΐου που δεν βάφτηκε μπλε. Πρώτος σε ψήφους ήταν ο Οζγκιούρ Φερχάτ, ακολούθησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης της ΝΔ και Ιλχάν Αχμέτ του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ανοίγουν ένα ακόμα μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος έχει ούτως ή άλλως εσωτερικό μέτωπο στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη- και την ίδια στιγμή με την Τουρκία. Και αυτό, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι εφόσον επανεκλεγεί Πρωθυπουργός, θα επιδιώξει να συναντήσει τον φρεσκοεκλεγμένο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 – 12 Ιουλίου.

Οι αναταράξεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ

Η εκλογή του κ. Φερχάτ προκάλεσε αμέσως αναταράξεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επικεφαλής της δημοτικής ομάδας «ΠΟΛΗτική Ανατροπή» και στέλεχος του κόμματος, Ελένη Λαφτσή, αντέδρασε αμέσως και με ανάρτηση στο Facebook έκανε λόγο για «ωμή και αισχρή παρέμβαση» του τουρκικού προξενείου. Απέδωσε το αποτέλεσμα των εκλογών «στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Θα σας στενοχωρήσω αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!»

Η κυρία Λαφτσή είναι σύζυγος του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάκη Χαρίτου, ο οποίος το 2019 εξελέγη πρώτος με 5.792 ψήφους με δεύτερο τον κ. Φερχάτ με 5.384 ψήφους, (διαφορά 408 σταυρούς). Στις εκλογές της 21 ης Μαίου ο κ. Φερχάτ έλαβε 12.208 ψήφους, αντιστοιχεί στο 50% της μειονοτικής ψήφου, και ο κ. Χαρίτου που έμεινε εκτός Βουλής 3.902. Από τα άλλα κόμματα ο κ. Στυλιανίδης έλαβε 10.390 ψήφους και ο κ. Αχμέτ 5.689, παρά την αντιπαράθεση του εδώ και περίπου έναν χρόνο, με το τουρκικό προξενείο.

Το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικρατήσει στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, στη Β΄Δυτική Αττικής, Β΄ Πειραιά, Αχαΐα, Άρτα, και στην Ξάνθη όπου πρώτος βουλευτής εξελέγη ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ με 9.622 σταυρούς, και είναι ο δεύτερος βουλευτής που η ΝΔ κατονομάζει ως Δούρειο Ίππο του τουρκικού προξενείου. Στις εκλογές του Μαΐου ο κ. Ζεϊμπέκ εξελέγη με 7.216 σταυρούς.

Η μειονότητα στη Ροδόπη και στην Ξάνθη εξέλεξε 4 βουλευτές, από δύο σε κάθε νομό, έναν με τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα με τον ΠΑΣΟΚ: Φερχάτ και Αχμέτ στον πρώτο νομό, Ζεϊμπεκ και Μπαράν Μπουρχάν στον δεύτερο.

Γιατί προκαλεί εντάσεις ο Οζγκιούρ Φερχάτ

Ο 38χρονος Οζγκιούρ Φερχάτ προέρχεται από μια οικογένεια με ισχυρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης. Είναι οδοντίατρος, όπως και ο πατέρας του Ναζήφ, απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οδοντιάτρων, με ενεργή συμμετοχή στην διεκδίκηση των μειονοτικών δικαιωμάτων, ενταγμένος στη νεολαία του Συνασπισμού το 2003. Οδοντίατρος είναι και η αδελφή του Μπιλγκέ, η πρώτη γυναίκα αντιδήμαρχος στον δήμο Ιάσμου, όπου ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά η οικογένεια Φερχάτ.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χωρισμένη προ πολλού σε δύο σφοδρά αντιμαχόμενα στρατόπεδα, το ένα υποστήριζε τον κ. Χαρίτου. Το άλλο, στο οποίο συμμετέχει και η συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπή Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, συμφοιτήτρια και στενή φίλη του Αλέξη Τσίπρα, τον κ. Φεράτ. Οι τριβές ήταν συνεχείς. Τον Ιανουάριο παραιτήθηκε από τη Συντονιστική Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης ο Θανάσης Καλογιαντσίδης καταγγέλλοντας τον νυν βουλευτή ότι εξαιτίας της προσωπικής του φιλοδοξίας παγίδευσε το κόμμα σε έναν πολιτικό κατήφορο που καταλήγει στο τουρκικό προξενείο της περιοχής. Ένα από τα πρόσφατα περιστατικά που καταλογίζουν στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu για την εκπαίδευση της μειονότητας και συγκεκριμένα για τη λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων, αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα».

Η παρέμβαση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως

Παρέμβαση για το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο οποίος σε γραπτή του ανακοίνωση έκανε λόγο για «χαρακτηριστικές ανησυχητικές περιπτώσεις» σχετικά με τις «διεργασίες και τα αποτελέσματα στους κόλπους της μειονότητας στον νομό Ροδόπης». Η παρέμβαση του είχε ευρύτερο χαρακτήρα, καθώς καυτηρίασε τον «ψηφοθηρικό κυνισμό και την εργαλειοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος, ως μέσα για την κατάκτηση αλλότριων στόχων» κάνοντας αναφορά και στην «προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παραεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων», υπονοώντας προφανώς το κόμμα «Νίκη».

Η μειονότητα στο «προεκλογικό τραπέζι»

Στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το τουρκικό προξενείο για παρέμβαση στις εκλογές. «Στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο και όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη», δήλωσε. Και πρόσθεσε ότι «κάποια κόμματα όφειλαν να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις επιλογές τους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άκης Σκέρτσος, προσδιόρισε τους υποψηφίους αναφέροντας τα ονόματα των Φερχάτ και Ζεϊμπέκ. «Η επιλογή υποψηφίων που υιοθετούν την πιο ακραία τουρκική προπαγάνδα, μιλούν ανοιχτά για τουρκική και όχι για μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και υποστηρίζονται εμφανώς από το τουρκικό προξενείο, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τα κριτήρια με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού».

Σε ανάλογα υψηλούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, καθοδηγούμενη από την έπαρση και την πρωτοφανή αλαζονεία να μην ανέχονται κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη, δεν διστάζουν να παίξουν ακόμα και το επικίνδυνο χαρτί της στοχοποίησης και του διχασμού Ελλήνων πολιτών, υποτιμώντας κατάφωρα τη δημοκρατική ψήφο των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας. Η αντιμετώπιση των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών της Ροδόπης ως ενεργούμενα ξένης δύναμης και η αμφισβήτηση της δημοκρατικής τους βούλησης αποτελεί μια βαθιά επικίνδυνη πρακτική (…) και εγκυμονεί σοβαρούς εθνικούς κινδύνους». Και ότι τελικά «εξυπηρετούν τα σχέδια της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου».

Πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν;

Ωστόσο, στην Κομοτηνή δεν συμμερίζονται όλοι, και από την πλευρά των χριστιανών, τους υψηλούς τόνους της δημόσιας αντιπαράθεσης σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, ενώ υπάρχουν ερωτήματα για το αν και πως θα αντιδράσει ο Ερντογάν στις κατηγορίες για ανάμιξη της χώρας του στις ελληνικές εκλογές. Ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη, επισημαίνουν τοπικές πηγές με γνώση της κατάστασης, είναι ότι η αναλογία μουσουλμανικού/χριστιανικού πληθυσμού είναι χοντρικά 55% και 45%, και ότι η μειονότητα ψηφίζει πιο συντεταγμένα τους υποψηφίους όλων των κομμάτων που προέρχονται από αυτή, ενώ στον χριστιανικό πληθυσμό η ψήφος είναι κατακερματισμένη και η αποχή μεγαλύτερη.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι η ισχύς του τουρκικού προξενείου δεν είναι πλέον αυτή που ήταν, καθώς ο πληθυσμός του νομού έχει μειωθεί σημαντικά – σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021, ο νόμιμος πληθυσμός της Ροδόπης ανέρχεται σε 104.380 κατοίκους, 6,8% λιγότερους σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή. Πολλοί νέοι, κυρίως από τη μειονότητα μεταναστεύουν στο εξωτερικό, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το τουρκικό προξενείο δεν ανακατεύεται και μάλιστα με δραστήριο, προκλητικό και συχνά απροκάλυπτο τρόπο. Όχι μόνο στις εκλογές του Μαΐου. Αποτελεί κοινή πρακτική του τα τελευταία πολλά χρόνια. Το ερώτημα που χρειάζεται να απαντηθεί πρώτα, όμως, είναι τι ακριβώς κάνει το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων στην Ξάνθη, το οποίο όπως λένε τοπικοί παράγοντες είναι ακατανόητα υποτονικό. Αρκετοί θεωρούν παρακινδυνευμένη την ένταση που επιχειρεί να καλλιεργήσει η ΝΔ και θέτουν το ερώτημα τι θα γινόταν αν η Ροδόπη είχε γίνει και εκείνη μπλε, θα κατήγγειλε και πάλι ότι υπήρξε συντεταγμένη εκλογική συμπεριφορά υπό την καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου;

.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό