35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Η Πύλη της Κόλασης στη Σιβηρία δυναμώνει μέρα με τη μέρα (βίντεο)

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι το λιώσιμο του μόνιμου στρώματος πάγων στη Σιβηρία. Όταν το φαινόμενο έγινε αντιληπτό οι επιστήμονες διατύπωσαν τους φόβους τους για διαφόρων ειδών αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι κάτω από τους πάγους είναι θαμμένα για χιλιάδες χρόνια τεράστια αποθέματα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα τα οποία το λιώσιμο θα απελευθερωθούν αποτελώντας μια νέα πηγή μόλυνσης της ατμόσφαιρας και διόγκωσης του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ένας δεύτερος κίνδυνος είναι η απελευθέρωση διαφόρων παθογόνων οργανισμών (ιών κ.α.) που επίσης ήταν φυλακισμένοι στους πάγους χιλιάδες χρόνια και η ανθρωπότητα δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με αυτούς άρα είμαστε απροστάτευτοι και ευάλωτοι αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης νέων επιδημιών.

Η απελευθέρωση βλαβερών αερίων από το λιώσιμο των πάγων της Σιβηρίας έχει ήδη ξεκινήσει και πρωταγωνιστής είναι ο κρατήρας Batagaika που έχει γίνει ευρύτερα γνωστός ως «Πύλη της Κόλασης». Πρόκειται για ένα τεράστιο λάκκο που αποκαλύφθηκε από το λιώσιμο των πάγων στα υψίπεδα Yana της Σιβηρίας. Ο λάκκος έχει έκταση περίπου 800 στρέμματα και βάθος 100 μέτρων και εκπέμπει μεγάλες ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Λιώνει και καταστρέφει

Όπως φαίνεται ο λάκκος υποχωρεί με το βάθος του να μεγαλώνει ενώ παράλληλα μεγαλώνει η ποσότητα του μεθανίου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Υπολογίζεται ότι αυτή την στιγμή ο λάκκος εκπέμπει 4-5 χιλιάδες τόνους μεθανίου με συνεχώς αυξητικό ρυθμό.

Ομάδα ειδικών αποτελούμενη από παγετωνολόγους με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Geomorphology» αναφέρουν ότι και τα τελευταία αποθέματα μόνιμων πάγων στο έδαφος και υπέδαφος του λάκκου λιώνουν με αποτέλεσμα ο λάκκος να υποχωρεί συνεχώς και να μεγαλώνει σε έκταση αφού εντοπίζεται και πλευρική μετατόπιση του ενώ παράλληλα  απελευθερώνεται ολοένα και περισσότερο μεθάνιο.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της παρουσίας και συνεχούς διόγκωσης του κρατήρα Batagaika είναι άμεσες, καταστροφικές και πιθανότατα μόνιμες στο τοπικό οικοσύστημα σκιαγραφώντας το εφιαλτικό σενάριο που εξελίσσεται από αυτή την αρνητική παρενέργεια της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό