31.8 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Η πρώτη Πολιτεία που θα επιτρέψει τον χειρουργικό ευνουχισμό σεξουαλικών παραβατών

Ειδήσεις Ελλάδα

Νόμος της Λουιζιάνας, πρόκειται να γίνει ο χειρουργικός ευνουχισμός όσων  διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών αν ο κυβερνήτης επικυρώσει  νομοσχέδιο που ενέκρινε το Κογκρέσο της Πολιτείας.

Είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία τη Δευτέρα, επιτρέπει στους δικαστές να διατάζουν τον χειρουργικό ευνουχισμό κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για ορισμένα σοβαρά εγκλήματα, όπως για βιασμό ανηλίκων κάτω των 13 ετών. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα στο γραφείο του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Τζεφ Λάντρι. Οι εκπρόσωποί του δεν απάντησαν στην ερώτηση αν σκοπεύει να το υπογράψει.

Λίγες Πολιτείες, όπως η Λουιζιάνα, η Καλιφόρνια και το Τέξας, έχουν νόμους που δίνουν στους δικαστές τη δυνατότητα να διατάζουν τον χημικό ευνουχισμό των καταδίκων, σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι όμως ένα λιγότερο παρεμβατικό μέτρο, που περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων που αναστέλλουν τη λειτουργία των ορμονών.

Η Λουιζιάνα θα γίνει η πρώτη Πολιτεία που θα επιτρέψει ως ποινή τον χειρουργικό ευνουχισμό, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση για Ορθολογικούς Νόμους για τα σεξουαλικά αδικήματα (NARSOL), μια οργάνωση που αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο.

«Βάρβαρο μέτρο»

Με βάση το νομοσχέδιο, ένας γιατρός διορισμένος από το δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει ως εμπειρογνώμονας ότι ο κατηγορούμενος είναι «κατάλληλος υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση». Στη συνέχεια ο δικαστής μπορεί να διατάξει τον χειρουργικό ευνουχισμό του.

Η NARSOL υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια βάναυση τιμωρία και, σε αντίθεση με τον χημικό ευνουχισμό, ο χειρουργικός δεν είναι αναστρέψιμος. «Είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αναποτελεσματικό μέτρο και, στη χειρότερη, βάρβαρο», είπε η εκπρόσωπος Σάντι Ρόζεκ.

Μολονότι το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε κατά κύριο λόγο από τους Ρεπουμπλικάνους, που έχουν την πλειοψηφία στο πολιτειακό Κογκρέσο, η εισηγήτριά του ήταν η Δημοκρατική γερουσιαστής Ρετζίνα Μπάροου. «Θέλω να είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή», είπε σε μια ακρόαση τον περασμένο μήνα.

: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό