25 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Η πρώτη παγκόσμια πλατφόρμα για ιατρικές τεχνολογίες και συσκευές

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ονομάζεται MeDevIS (Σύστημα Πληροφοριών Ιατρικών Συσκευών), το πρώτο παγκόσμιο γραφείο συμψηφισμού ανοιχτής πρόσβασης για πληροφορίες σχετικά με ιατρικές συσκευές εισήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με στόχο να υποστηρίζει τις κυβερνήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές και τους χρήστες στη λήψη των αποφάσεών τους σχετικά με την επιλογή, την προμήθεια και τη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τη διάγνωση, τον έλεγχο και τη θεραπεία ασθενειών και καταστάσεων υγείας.

Η πλατφόρμα MeDevIS περιλαμβάνει 2301 τύπους ιατρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται για ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας, όπως η αναπαραγωγική υγεία, η υγεία της μητέρας, του νεογνού και του παιδιού, οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης καθώς και μολυσματικές ασθένειες όπως ο COVID-19.

Όπως εξήγησε ο Δρ Yukiko Nakatani, βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας, ο αριθμός των ιατρικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη αυξάνεται, όπως και η πολυπλοκότητά τους, γεγονός που μπορεί να καταστήσει δύσκολη την πλοήγηση για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς. «Στοχεύουμε να παρέχουμε μια ενιαία υπηρεσία διεθνών πληροφοριών, η οποία μπορεί να είναι ανεκτίμητη για όσους λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με ιατρικές τεχνολογίες που σώζουν ζωές, ειδικά σε περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους, και να βελτιώσουμε την πρόσβαση» τόνισε ο Δρ. Nakatani.

Πάνω από 10.000 ιατρικές συσκευές

Υπάρχουν πάνω από 10.000 διαφορετικές ιατρικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για την προστασία, την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία ή την αποκατάσταση προβλημάτων υγείας παγκοσμίως.

Αυτές περιλαμβάνουν πολλαπλές απλές και σύνθετες ιατρικές τεχνολογίες που κυμαίνονται από παλμικό οξύμετρα, ψηφιακά θερμόμετρα, σύριγγες μίας χρήσης και ιατρικές μάσκες έως διάφορες διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και άλλο ιατρικό εξοπλισμό, όπως ηλεκτροκαρδιογραφήματα, ενδοσκόπια, όλες τις τεχνολογίες απεικόνισης ακτινολογίας και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για θεραπείες όπως η αιμοκάθαρση μονάδες και απινιδωτές, εμφυτεύσιμη πρόθεση, καρδιακά stents και σύνθετο εξοπλισμό ακτινοθεραπείας.

Ωστόσο, επί του παρόντος υπάρχουν πολλές, ξεχωριστές πηγές πληροφοριών που παράγονται από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, ρυθμιστικούς φορείς και οργανισμούς χορηγών, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους χρήστες να διακρίνουν και να χρησιμοποιήσουν τα πιο αξιόπιστα δεδομένα.

Στο MeDevIS, οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν τις συσκευές που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένου του τύπου, του επιπέδου συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης για την υποστήριξη της συσκευής (όπως κοινοτικά ή εξειδικευμένα νοσοκομεία), την εμβέλεια της συσκευής και την απαιτούμενη υποδομή, μεταξύ άλλων κατηγοριών.

Επίσης, το MeDevIS αντικαθιστά την αναζήτηση βιβλιογραφίας σε έντυπη μορφή σε πολλές εκδόσεις με μη τυπικά ονόματα συσκευών που μπορούν να αυξήσουν την πολυπλοκότητα. Μαζί με την παροχή μιας ενιαίας πλατφόρμας, το MedevIS στοχεύει επιπλέον να βοηθήσει στην απλούστευση της ονομασίας των ιατρικών συσκευών.

Τα συστήματα ονοματοδοσίας

Το MeDevIS αναφέρεται σε δύο διεθνή συστήματα ονοματοδοσίας για ιατροτεχνολογικά προϊόντα – την Ευρωπαϊκή Ονοματολογία Ιατρικών Συσκευών (EMDN), που χρησιμοποιείται κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες για εγγραφή στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων και την Παγκόσμια Ονοματολογία Ιατρικών Συσκευών (GMDN) που χρησιμοποιείται σε ρυθμιστικούς φορείς στην Αυστραλία, τον Καναδά. Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη.

Τα συστήματα ονομασίας περιλαμβάνουν κωδικοποίηση και ορισμούς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε χώρα για τη διευκόλυνση της εγγραφής για ρυθμιστική έγκριση, προμήθεια και προμήθεια, απογραφές σε εγκαταστάσεις υγείας, παρακολούθηση και τιμολόγηση.

«Η πλατφόρμα MeDevIS μπορεί να είναι χρήσιμη για τους εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής για να αναπτύξουν ή να ενημερώσουν τις δικές τους εθνικές λίστες για την προμήθεια τεχνολογιών και συσκευών υγείας και μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο προς την καθολική κάλυψη υγείας», επεσήμανε στη χθεσινή ενημέρωση του ΠΟΥ, ο Δρ Deus Mubangizi, Διευθυντής Πολιτικής Προϊόντων Υγείας του ΠΟΥ και Πρότυπα στον Τομέα Πρόσβασης σε Φάρμακα και Προϊόντα Υγείας συμπληρώνοντας «Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους οργανισμούς στην ασφάλιση υγείας και τις πολιτικές αποζημίωσης για τους ασθενείς».

Παγκόσμιο αποθετήριο

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει ένα τέτοιο παγκόσμιο αποθετήριο για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με βάση την εμπειρία του με τον Κατάλογο Ιατρικών Συσκευών Προτεραιότητας του ΠΟΥ (MDL), ο οποίος ο ίδιος βασίστηκε στην εμπειρία δημιουργίας της λίστας βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ (EML). Πλησιάζοντας την 50η επέτειό της το 2025, η EML θεωρείται πυλώνας της δημόσιας υγείας σε χώρες σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας την πρόοδο της υγείας και αγγίζοντας δισεκατομμύρια ζωές.

Ο ΠΟΥ θα βελτιώνει συνεχώς την πλατφόρμα MeDevIS, δεσμεύοντας πολλούς ενδιαφερόμενους και συνεργάτες και επεκτείνοντάς την με πρόσθετες τεχνολογίες και συσκευές που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων πανδημίας και έκτακτης ανάγκης

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό