29.3 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Η πρώτη δημόσια αντίδραση Λουκασένκο για το αεροπλάνο και τις κυρώσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά από τέσσερις σχεδόν ημέρες, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε, σήμερα, την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για το διπλωματικό θρίλερ με την αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου στο Μινσκ, αλλά και για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη χώρα του.

Μιλώντας σε βουλευτές και αξιωματούχους της κυβέρνησης, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, υποστήριξε ότι η πληροφορία για την ύπαρξη βόμβας στο αεροπλάνο ήρθε από την Ελβετία, προσθέτοντας ότι το email ήρθε από έναν λογαριασμό στην υπηρεσία Protonmail, που ανήκει σε ελβετική εταιρεία. Πρόκειται για μια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ξεκίνησε το 2013 στη Γενεύη από επιστήμονες που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις του CERN. Προηγουμένως, ανέφερε ο Λουκασένκο, το Μινσκ είχε λάβει μπαράζ διαδικτυακών απειλών, από ηλεκτρονικές διευθύνσεις την Πολωνία.

«Πως έπρεπε να αντιδράσουμε;» διερωτήθηκε ο Λευκορώσος πρόεδρος, για να συμπληρώσει ότι «ενήργησα νόμιμα για να προστατεύσω ανθρώπους με βάση τους διεθνείς κανονισμούς».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι το πλήρωμα του αεροπλάνου συμβουλεύτηκε την ιδιοκτήτρια εταιρεία, αλλά και το αεροδρόμιο του Βίλνιους, αλλά «αποφάσισε να προσγειωθεί στο Μινσκ. Η στροφή που έκανε φαίνεται παράλογη, αλλά γιατί άλλα αεροδρόμια δεν δέχθηκαν το αεροπλάνο;». 

Χαρακτήρισε ψέμα το ότι στρατιωτικό αεροσκάφος εξανάγκασε το αεροπλάνο της Ryanair να προσγειωθεί στο Μισνκ, επισημαίνοντας ότι απλά το συνόδευσε για να μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες συνεννοήσεις.

Ο Λουκασένκο χρησιμοποίησε σκληρά λόγια τόσο για τον Προτασέβιτς και τη σύντροφό του όσο και για τις αντιδράσεις και τις κυρώσεις από τη Δύση. 

«Υπήρχε ένας τρομοκράτης στο αεροπλάνο και αυτό ήταν γνωστό και πέρα από τα σύνορα της Λευκορωσίας. Ολοι θα απαντήσουν για τα εγκλήματά τους. Είναι θέμα χρόνου. Είτε υπήρχε βόμβα είτε όχι, εάν μου έλεγαν ότι υπήρχε τρομοκράτης στο αεροπλάνο θα έδινα αμέσως εντολή να το προσγειώσουν. Η Δύση αντέδρασε “υπέρβολικά γρήγορα”. Ας απαντήσουν οι Δυτικοί υπερασπιστές: για ποιες μυστικές υπηρεσίες δούλευαν αυτοί οι δυο. Ποιος πλήρωνε αυτόν τον μπάσταρδο που σκότωνε ανθρώπους στην Ουκρανία;».

Συνεχίζοντας την επίθεσή του ο Λουκασένκο ανέφερε: Η Δύση προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας για ακόμη μια φορά. Πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τη χώρα. Υπάρχει άνευ προηγουμένου πίεση στην Λευκορωσία. Είναι αναστατωμένοι επειδή το πραξικόπημα που επιχείρησαν απέτυχε. 

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εμφανίστηκε ελαφρώς πιο διαλλακτικός μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει ανοιχτός δίαυλος, κάλεσε την Ε.Ε. συνομιλίες και προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση δεν θα οδηγήσει καμία πλευρά σε καλό.

Ο Λευκορώσος πρωθυπουργός, πάντως, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα απαντήσει στις κυρώσεις των Ευρωπαίων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτούν οι εισαγωγές ορισμένων προϊόντων στη χώρα.

Βίντεο-παρωδία με «ομολογία» της 23χρονης ΣοφίαςΑντιδράσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διεθνείς αντιδράσεις με τη Γαλλία σήμερα να επιμένει στην εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, δήλωσε ότι το γεγονός ότι η Ρωσία δεν αντιδρά είναι σαν να συγχωρεί αυτές τις ενέργειες.

Η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Εσθονία θα συζητήσουν για το περιστατικό αυτό σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα γίνει αργότερα σήμερα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν την απελευθέρωση του δημοσιογράφου και της συντρόφου του, Σοφία Σαπέγκα, ενώ ζητούν αποδείξεις ότι ο Προτασέβιτς δεν έχει υποστεί βασανιστήρια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη (26/05) μια άτυπη έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο τη Λευκορωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Αυτή η συνεδρίαση του ΣΑ, που θα είναι διαδικτυακή, ζητήθηκε από τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Εσθονία, ανέφεραν διπλωμάτες.

Μήνυση από Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Την ίδια στιγμή οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κατέθεσαν στη Λιθουανία μήνυση κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, ζητώντας από την δικαιοσύνη της χώρας να ερευνήσει εις βάθος την «κρατική αεροπειρατεία», τον Λουκασένκο προσωπικά και όποιον άλλον εμπλέκεται στο περιστατικό.

«Αποφασίσαμε να υποβάλουμε μήνυση κατά του Αλεξάντερ Λουκασένκο επειδή ήταν ο βασικός υποκινητής αυτής της πράξης αεροπειρατείας για τρομοκρατικούς σκοπούς. Ο Λιθουανικός ποινικός κώδικας αναφέρει ότι η αεροπειρατεία και η απειλή κατά της ζωής και της υγείας του πληρώματος και των επιβατών είναι τρομοκρατική πράξη για να φοβηθεί το κοινό ή μέρος του κοινού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Κριστόφ Ντελουάρ. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό