23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η πρώτη ατσάλινη γέφυρα που βγήκε από… εκτυπωτή

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πρόοδος στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι ραγδαία και εντυπωσιακή. Οι 3D εκτυπωτές μπορούν να κατασκευάζουν πλέον σχεδόν τα πάντα από ολόκληρα αυτοκίνητα μέχρι μεγάλες κατοικίες. Ανάμεσα στα άλλα οι 3D εκτυπωτές είχαν κατασκευάσει κάποιες γέφυρες κατασκευασμένες από πλαστικά υλικά. Η Ολλανδική εταιρεία MX3D κατάφερε να κατασκευάσει την πρώτη γέφυρα προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης η οποία αποτελείται από ατσάλι.

Πρόκειται για μια πεζογέφυρα μήκους 12 μέτρων που τοποθετήθηκε στο κανάλι Oudezijds Achterburgwal το οποίο διασχίζει την διάσημη συνοικία με τα «Κόκκινα Φώτα» του Άμστερνταμ. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια προσπαθειών για την υλοποίηση της κατασκευής αυτής γέφυρας η οποία εκτός των άλλων θα λειτουργεί όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της ως «ζωντανό εργαστήριο».

Στην γέφυρα έχουν ενσωματωθεί διαφόρων ειδών αισθητήρες με στόχο να γίνεται παρατήρηση των μεταβολών και της φθοράς της καθώς χρησιμοποιείται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Θα καταγράφονται επίσης διάφορα δεδομένα όπως τον αριθμό των ατόμων που την χρησιμοποιούν, την αλληλεπίδραση της κίνησης όσων περπατούν πάνω στην γέφυρα με αυτή κ.α.

Τα δεδομένα αυτά θα αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας με ένα ψηφιακό αντίγραφο της γέφυρας, μια προσομειωμένη εκδοχή της. Η τοποθέτηση των δεδομένων της πραγματικής γέφυρας στην ψηφιακή θα παράγει αποτελέσματα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και προβλέψεις για την μελλοντική της κατάσταση.

«Είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης μια μεταλλική κατασκευή σε μέγεθος τέτοιο να μπορεί να διαχειριστεί την κυκλοφορία των πεζών. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία όλες τις απαραίτητες δοκιμές της γέφυρας και είναι φανταστικό να την βλέπουμε τώρα να λειτουργεί» δηλώνει ο Λιρόι Γκάρντνερ καθηγητής του Τμήματος Αστικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του βρετανικού Πανεπιστημίου Imperial College ο οποίος συμμετείχε με συναδέλφους του στην δημιουργία της γέφυρας.

Αν η γέφυρα αποδειχθεί ασφαλής, υψηλής αντοχής και με ζωή μακράς διάρκειας θα ανοίξει ο δρόμο για την δημιουργία και άλλων κατασκευών με χρήση 3D εκτύπωσης χρησιμοποιώντας υλικά όπως το ατσάλι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό