35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Η προτεραιότητα του μεταναστευτικού και η νέα συμφωνία με την Τουρκία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφεται το μεταναστευτικό, θέμα που συζήτησαν εκτενώς οι δύο ηγέτες

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Την σκυτάλη των επαφών του στη Νέα Υόρκη, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από έντονο διπλωματικό, γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον, αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός με την επιστροφή του στην Αθήνα, συνεχίζοντας το θετικό μομέντουμ που αποτυπώθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας σε νέα βάση τη συνεργασία των δύο χωρών.

Ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφεται το μεταναστευτικό, θέμα που συζήτησαν εκτενώς οι δύο ηγέτες στο “Σπίτι της Τουρκίας” και με δεδομένο πως από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα οι ροές των παράνομων μεταναστών προς τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αυξημένες και προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από τη γειτονική Τουρκία ενώ συνολικά το 2022 η Ελλάδα είχε διπλασιασμό παράνομων αφίξεων σε σχέση με το 2021 και περαιτέρω αύξηση το 2023.

Μία συζήτηση που άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω κινήσεις καλύτερης διαχείρισης και επίλυσης του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και η οποία φαίνεται να έχει ορίζοντα την 7η Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, τη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να υπογραφεί διμερής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα της Ε.Ε..

“Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας”, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας την ανάγκη να μην χαθεί το μεμόντουμ και η δυναμική που δημιούργησαν οι ελληνοτουρκικές επαφές στη Νέα Υόρκη.

“Η πρωτοβουλία είναι της Ελλάδας, διότι εμείς έχουμε το πιο άμεσο ενδιαφέρον. Προφανώς είμαστε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης” είπε ο κ. Καιρίδης ενώ εστίασε και το οικονομικό σκέλος μίας τέτοιας συμφωνίας για την Τουρκία σημειώνοντας πως “προφανώς τα χρήματα είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ τους Τούρκους, ιδίως μετά τους σεισμούς, αλλά και το γεγεονός ότι έοχυν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Εν μέσω οικονομικής κρίσης η τουρκική κοινή γνώμη πράγματι έχει στραφεί εναντίον των μεταναστών διότι παίρνουν τις δουλειές” εξήγησε.

Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για επέκταση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Άγκυρα όπως και με την Ε.Ε. Προς ενίσχυση των παραπάνω πριν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής της πρωθυπουργικής αποστολής στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την Ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιοχανσον προκειμένου να την ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν και στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Στόχος, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμή να επιβεβαιώνονται επίσημα οι πληροφορίες, είναι η Ε.Ε. να ρίξει αυξήσει τα κονδύλια για την Άγκυρα, ώστε να ωθήσουν τις τουρκικές αρχές να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές που ξεκινούν από τα εδάφη τους για να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό