20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η προστασία των συμπολιτών μας με αναπηρία είναι βασικός και διαρκής στόχος της Πολιτείας

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην ενημέρωση των μελών της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, προχώρησαν την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου ο Υπουργός Επικρατείας,  Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Δυτικής Αττικής της Ν.Δ. Γιώργος Κώτσηρας, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας (Ε.Α.Π.),  Κωνσταντίνος Στεφανίδης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ),  Ιωάννης Βαρδακαστάνης, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ),  Mαρία Γαβουνέλη και ο Συνήγορος του Πολίτη,  Ανδρέας Ποττάκης, σχετικά με την Ετήσια Έκθεση του Συντονιστικού Μηχανισμού για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Η προστασία των συμπολιτών μας με αναπηρία είναι βασικός και διαρκής στόχος της Ελληνικής Πολιτείας και αυτό αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που αποτελεί έναν οδικό χάρτη οριζόντιων δράσεων.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση δράσεων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία στην ισότιμη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. 

Συγκεκριμένα, ολοκληρώνεται η διαδικασία καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης σε ιδιόκτητα και μισθωμένα κτήρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτά.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη συνεργασία με φορείς για την πραγματοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων προς ενίσχυση της προσβασιμότητας με βάση την παραπάνω καταγραφή.

Ακόμα, συστήσαμε Ομάδα Εργασίας για τον Ποινικό Κώδικα, τον Αστικό Κώδικα, τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και τους Κώδικες Δικονομίας, προκειμένου να εναρμονιστούν οι διατάξεις του σχετικού νομοθετικού πλαισίου με την σύγχρονη ορολογία που χρησιμοποιείται για τα άτομα με αναπηρία.

Επιπλέον, συστάθηκε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την εξέταση αναπροσαρμογής των όρων παροχής νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος στοχεύοντας στη θέσπιση θετικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία.

Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε Επιμορφωτικό Σεμινάριο (τόσο για εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς όσο και για σπουδαστές) από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών με τίτλο «Τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στην Έννομη Τάξη», ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν και άλλες σχετικές δράσεις επιμορφωτικού χαρακτήρα.

Το 2022 το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα υλοποιήσει δράσεις με σκοπό την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στη Δικαιοσύνη, όπως αυτή κατοχυρώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε περαιτέρω πρωτοβουλίες».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό