22.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η πολιτιστική ατζέντα του : Tα ραντεβού μας με την τέχνη

Ειδήσεις Ελλάδα

Τζωρτζίνα Ντούτση

20/01/2023 14:37

Στην πολιτιστική ατζέντα του θα βρείτε προτάσεις διασκέδασης, νέες μουσικές και κινηματογραφικές πρεμιέρες, καθώς και παραστάσεις που μόλις προλαβαίνετε να δείτε, προτού κατεβάσουν αυλαία. Και αν προτιμάτε να μείνετε στο σπίτι, σας προτείνουμε βιβλία που σίγουρα αξίζει να «ταξιδέψετε» μαζί τους.

Επιλέξαμε και σας προτείνουμε όσα θα δούμε και θα ακούσουμε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Θέατρο

Άντρες με τα όλα τους, θέατρο Βέμπο

H Θέμις Μαρσέλλου, η σκηνοθέτιδα όλων των μεγάλων μιούζικαλ, διασκεύασε και σκηνοθέτησε μία νέα παράσταση, προσαρμοσμένη στην σημερινή πραγματικότητα.

Άντρες με τα όλα τους στη σκηνή του θεάτρου ΒέμποΝίκος Ζήκος

Σε μια Αθήνα του σήμερα, μετά την πανδημία και μέσα στην ενεργειακή κρίση, έξι άντρες εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, με μόνο κοινό το ότι μένουν στην ίδια γειτονιά, έχουν μείνει άνεργοι… Στην απελπισία τους και μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, αποφασίζουν να κάνουν όλοι μαζί ένα σόου με στριπτήζ, για να μπορέσουν να βγάλουν χρήματα και να σώσουν ό, τι προλαβαίνουν από τις ζωές τις δικές τους και των οικογενειών τους… Μόνο που κανείς από αυτούς δεν ξέρει να χορεύει και κυρίως να γδύνεται! Άντρες με τα… όλα τους. Μια παράσταση γεμάτη γέλιο, ανατροπές, ανθρώπινες ιστορίες, αγάπη, χορό, μουσική και στριπτήζ!

Σκηνοθεσία και διασκευή κειμένου: Θέμις Μαρσέλλου. Πρωταγωνιστούν – Οι Άντρες: Αντώνης Λουδάρος, Σωτήρης Καλυβάτσης, Γιώργος Γαλίτης, Ησαΐας Ματιάμπα,, Θανάσης Πατριαρχέας, Ντάνιελ Νούρκα.Οι Γυναίκες: Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Ιζαμπέλα Φούλοπ και η Κατερίνα Στικούδη. Σε διπλή διανομή οι μικρές: Ζώη Πετράκη και Ζέτα Μαστροδούκα.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 7:00, Πέμπτη 8:00, Παρασκευή 9:00, Σάββατο 06:00 & 09.00, Κυριακή 7:00

Τελευταία Ευκαιρία: Ζορμπάς, «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Μόλις που προλαβαίνετε να δείτε την υπερπαραγωγή του Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου. Ο Ζορμπάς ρίχνει αυλαία την Κυριακή 22 Ιανουαρίου (στις 19:00). Η θεατρική διασκευή φέρει την υπογραφή των Γιάννη Κακλέα και Γεράσιμου Ευαγγελάτου, σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των θεατρικών παραγωγών «Τεχνηχώρος».

Ο Γιάννης Στάνκογλου στο ρόλο του Ζορμπάpapadakis press

Ο Γιάννης Στάνκογλου ενσάρκωσε τον ρόλο του μυθικού Ζορμπά με έναν πολυπληθή θίασο ταλαντούχων ηθοποιών και χορευτών, παρουσιάζοντας με τεράστια επιτυχία επί σκηνής το διασημότερο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντάζκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου (Αλέξης Ζορμπάς), Όλια Λαζαρίδου (Ορτάνς), Αιμιλιανός Σταματάκης (Συγγραφέας), Ιβάν Σβιτάιλο (Μαυραντώνης), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Χήρα), Θοδωρής Τσουανάτος (Μανόλακας), Αντώνης Καρναβάς (Παυλής), Δημήτρης Φουρλής (Μιμηθός), Νίνα Φώσκολου (Λόλα), Γιάννης Γιαννούλης (Αναγνώστης), Δέσποινα Πολυκανδρίτου (Μαυραντώναινα), Νικόλας Γραμματικόπουλος, Τέλης Ζαχαράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Σοφία Μιχαήλ, Ματίνα Περγιουδάκη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Δανάη Σταματοπούλου, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Βασίλης Τσιγκριστάρης και οι Belly Dancers Anaiza (Αναστασία Βυλλιώτη & Ιζαμπέλα Καρκαρασβίλη)

Ο κουρέας της Σεβίλλης, θέατρο Ακροπόλ

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος επιστρέφει στο ρόλο του Φίγκαρο στη σκηνή του Ακροπόλ και είναι παραπάνω από απολαυστικός.

Η Σοφία Σπυράτου έστησε μία παράσταση κωμική, φασαριόζικη και ονειροπόλα, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία και ταξιδεύοντας το θεατή μέσα από την καινούρια μετάφραση- διασκευή της Λουίζας Μητσάκου, με μία γλώσσα σημερινή. H μουσική της παράστασης, από τα γνωστά σε όλους θέματα του Ροσίνι έως τις πρωτότυπεςμελωδίες του Μιλτιάδη Παπαστάμου συγκινούν και τονίζουν το μουσικό χαρακτήρα της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Μανόλη Παντελιδάκη εντυπωσιάζουν ισορροπώντας ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο.

Το ρόλο του Φίγκαρο αναλαμβάνει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος ερμηνεύει και την περίφημη άρια του Ροσίνι ελαφριά πειραγμένη. Στο ρόλο του Ντοτόρε Μπαρτόλο ο Φάνης Μουρατίδης. Ο δεκαεπταμελής θίασος αποτελείται από ταλαντούχους ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικούς καθώς και ζωντανή ορχήστρα.

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Δημήτρης Ντάσκας, Ρένος Ρώτας, Νεφέλη Κουλούρη, Μάριος Πετκίδης, Γιάννης Ζαράγκαλης.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 20.00, Παρασκευή: 21.00,, Σάββατο: 17.45 και 21.00, Κυριακή: 18.00.

Μουσική

Μπάμπης Στόκας, Σταυρός του Νότου

Ο Μπάμπης Στόκας, ένας από τους πιο εμβληματικούς Έλληνες τραγουδοποιούς, έρχεται κάθε Παρασκευή, από 20 Ιανουαρίου, στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου, για μια σειρά εμφανίσεων που συμπυκνώνουν την πολύχρονη πορεία του στη μουσική. Μαζί με την Έλενα Φερεντίνου.

Το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει ο Μπάμπης Στόκας περιέχει ηλεκτρικές μπαλάντες όσο και αυθεντικά λαϊκά ακούσματα, αναδρομή στα τραγούδια που τον χαρακτήρισαν. Από κομμάτια των Πυξ Λάξ σε τραγούδια της προσωπικής του πορείας, αλλά και σε απρόβλεπτες διασκευές.

Κάθε Παρασκευή, ώρα έναρξης: 22.30, ώρα προσέλευσης: 22.00

Ο Μπάμπης Στόκας από το Α έως το Ω

35 χρόνια Στέφανος Κορκολής, Μέγαρο Μουσικής

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, ο συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Κορκολής παρουσιάζει σε πρώτη εκτέλεση νέα έργα του για συμφωνική ορχήστρα (Φαντασία για πιάνο και ορχήστρα, Scherzo για μπουζούκι και ορχήστρα κ.ά.) και τραγούδια του ειδικά διασκευασμένα για συμφωνική ορχήστρα, πιάνο και φωνή.

Με επίλεκτους καλεσμένους, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, τον Πάνο Μουζουράκη, τη Σοφία Μανουσάκη παρουσιάζουν μουσικά θέματα από το σύνολο του έργου του και τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες από σημαντικούς ερμηνευτές.

Ο Στέφανος Κορκολής επέλεξε τα έσοδα αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης να ενισχύσουν τους σκοπούς της Axion Hellas η οποία στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες στις απομακρυσμένες περιοχές της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τετάρτη 25.01.2023, 20:30

Μαρίνα Σάττι, VOX

Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση της κορυφής για άλλη μια φορά με τα νέα της τραγούδια «Πάλι», «Πόνος Κρυφός», «Σπίρτο και Βενζίνη» αλλά και με την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ «YENNA» («Γέννα»), την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου η Μαρίνα Σάττι ανεβαίνει στη σκηνή του VOX.

Στη συναυλία της θα ακούσουμε ζωντανά όλα τα τραγούδια του πρώτου της δίσκου με τίτλο «YENNA». Ένας καθόλου τυχαίος τίτλος, καθώς δηλώνει την πρόθεσή της να αποτυπώσει συμβολικά τη δημιουργική διαδικασία από τη σύλληψη μέχρι τη γέννα: τον ενθουσιασμό, τον φόβο, την ανασφάλεια, τον πόνο και τελικά τη στιγμή της έλευσης στον κόσμο και, ως εκ τούτου, την αλλαγή.

VOX, Ιερά Οδός 16. Τηλ. κρατήσεων: 210 3475900. Ώρα έναρξης στις 21:00

Σινεμά

Βαβυλώνα (Babylon)Μια από τις πολυσυζητημένες ταινίες των τελευταίων μηνών, είναι το Babylon με το λαμπερό πρωταγωνιστικό δίδυμο των Μπραντ Πιτ και Μάργκοτ Ρόμπι.

Όσο Μεγαλύτερο το Όνειρο, τόσο Μεγαλύτερος ο Αγώνας.

Μια ιστορία υπέρμετρης φιλοδοξίας και εξωφρενικής υπερβολής, η ταινία ακολουθεί την άνοδο και την πτώση πολλαπλών χαρακτήρων στη διάρκεια μιας περιόδου αχαλίνωτης παρακμής και ακολασίας στις απαρχές του Χόλιγουντ.

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Ντάμιεν Σαζέλ. Ηθοποιοί: Μπραντ Πιτ, Μάργκοτ Ρόμπι, Ντιέγκο Κάλβα, Τζιν Σμαρτ, Έρικ Ρόμπερτς, Ίθαν Σάπλι, Σαμάρα Γουίβινγκ, Ολίβια Γουάιλντ.

Βιβλίο

Ο Ανήφορος του Νίκου Καζαντζάκη, εκδόσεις Διόπτρα

Αυτή την εβδομάδα διαβάζουμε τον Ανήφορο: Το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

Εβδομήντα έξι χρόνια μετά τη συγγραφή του κυκλοφορεί για πρώτη φορά το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, Ο Ανήφορος.

Γράφτηκε το 1946 στην Αγγλία, ακριβώς μετά τη συγγραφή και έκδοση του έργου Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.

Πρόκειται για μια εποχή ιδιαίτερα ταραγμένη, καθώς η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το συλλογικό τραύμα που άφησε πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ενώ η Ελλάδα εισέρχεται στον δικό της Εμφύλιο Πόλεμο.

Ο Ανήφορος είναι ένα έργο πρωτοποριακό και πολύ σημαντικό για την εποχή του, καθώς ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας επιχειρεί μέσα από αυτό να αποτυπώσει τη μεταπολεμική εποχή της Ελλάδας και της Ευρώπης, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της ενσυναίσθησης και του αναστοχασμού του παρελθόντος.

Είναι ένα μυθιστόρημα με σαφέστατο αντιπολεμικό χαρακτήρα, που συνδυάζει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα και μια εσωτερικότητα, μια μελαγχολία βαθιά και λυτρωτική. Ο Ανήφορος είναι ένα βιβλίο που ανήκει στο λογοτεχνικό σύμπαν του μεγάλου δημιουργού. Αποτελεί μέρος μιας ωρίμανσης, αλλά ταυτόχρονα είναι και η απόδειξη ότι ο Καζαντζάκης εντάσσει οριστικά τους προβληματισμούς του, τα διλήμματα, τις ανησυχίες του, τις υπαρξιακές του αναζητήσεις στη λογοτεχνική γραφή· εκεί εκφράζεται πλέον καλύτερα, ανασαίνει.

Ο Ανήφορος, το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, είναι ένα κλασικό έργο που θέτει ερωτήματα τα οποία διαρκώς κατατρύχουν τον άνθρωπο· Η παράδοσή του στους αναγνώστες και στους μελετητές, μετά από 75 και πλέον χρόνια από τη συγγραφή του, δεν αποτελεί απλώς μια πολύ μεγάλη λογοτεχνική στιγμή για τη χώρα μας αλλά και ένα πολιτιστικό γεγονός.

Το χειρόγραφο από το μυθιστόρημα Ο Ανήφορος φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους συγγραφέα, τους Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά).

Βλέμμα από γαλάζιο του Louis Bayard, εκδόσεις Μίνωας

Πρόκειται για το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η νέα επιτυχημένη σειρά του Netflix, The Pale Blue Eye, σε σκηνοθεσία Σκοτ Κούπερ, με πρωταγωνιστές τους Κρίστιαν Μπέιλ, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Γκίλιαν Άντερσον, Σαρλότ Γκενσμπούργκ κ.ά.

Στη Στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ, τη γαλήνη μιας βραδιάς του Οκτώβρη του 1830 έρχεται να διαταράξει η ανακάλυψη της σορού ενός νεαρού δοκίμου, η οποία κρέμεται από ένα σκοινί λίγο έξω από τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου. Το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας δεν φαίνεται απίθανο, όμως το επόμενο πρωί ένα ακόμα αποτρόπαιο στοιχείο έρχεται στο φως: κάποιος έχει αφαιρέσει την καρδιά από το πτώμα.

Ανήμπορη να δώσει απαντήσεις και θέλοντας απεγνωσμένα να αποφύγει κάθε αρνητική δημοσιότητα, η Ακαδημία απευθύνεται στον Ογκάστους Λάντορ, έναν πρώην αστυνομικό, φημισμένο για τις αποτελεσματικές πρακτικές του τον καιρό που δούλευε στη Νέα Υόρκη. Καθώς ο Λάντορ αρχίζει να ανακρίνει τους σπουδαστές που γνώριζαν τον νεκρό, ανακαλύπτει έναν πρόθυμο βοηθό στο πρόσωπο ενός κυκλοθυμικού και ενδιαφέροντα νεαρού δοκίμου. Το όνομά του; Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Οι δύο άντρες, διαφορετικής ηλικίας αλλά παρόμοιας ευφυΐας, συνεργάζονται στενά και αναπτύσσουν μια βαθιά σχέση, καθώς οι έρευνες τους οδηγούν σε έναν κρυφό κόσμο με μυστικές λέσχες, τελετουργικές θυσίες και ακόμα περισσότερα πτώματα.

Διαβάστε επίσης

Ξέρουμε πού θα πας, τι θα δεις και τι θα διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Μπάμπης Στόκας από το Α έως το Ω: Το «βλαχάκι» που ήθελε να γίνει οδηγός αγώνων

Ευρυδίκη:To μπούλινγκ για το όνομα, οι Evanescence, η σχέση με το Ζαΐρ

Ο Δημήτρης Μπάσης έπαιξε το Λόττο της ζωής του και κέρδισε

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό