33.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς

Ειδήσεις Ελλάδα

Το σημερινό δημοσίευμα του BBC, σχολίασε σε ανακοίνωσή του το κόμμα της Νέας Αριστεράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πρακτική που μετατρέπει τις θάλασσες της Ελλάδας σε υγρό τάφο για εκατοντάδες ανθρώπους σε απόγνωση, μεταξύ των οποίων ανυπολόγιστος αριθμός μικρών παιδιών».

BBC: Πάνω από 40 θάνατοι μεταναστών στην Ελλάδα από pushbacks

Η ανακοίνωση

«Στις 14 Ιουνίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το ναυάγιο της Πύλου. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν στο πιο πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο. Ένα έγκλημα για το οποίο κανείς δεν έχει κριθεί ένοχος.Σήμερα το BBC παρουσιάζει με μαρτυρίες, στοιχεία και βίντεο μια συγκλονιστική έρευνα η οποία επιβεβαιώνει ότι το Ελληνικό Λιμενικό έχει προχωρήσει σε επαναπροωθήσεις, σε push backs που στοίχισαν τη ζωή σε ανυπολόγιστο αριθμό αιτούντων ασύλου.

Το BBC έχει διερευνήσει 15 περιστατικά την περίοδο 2020-2023 που οδήγησαν σε 43 θανάτους. Στα βίντεο και στις μαρτυρίες επιζώντων και αυτόπτων μαρτύρων γίνεται λόγος για μασκοφόρους χωρίς διακριτικά που δρουν από κοινού με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό, ξυλοδαρμούς προσφύγων ακόμα και ρίψεις στην θάλασσα ανθρώπων με δεμένα τα χέρια.

Στο απόσπασμα, που είναι πρώτο θέμα στο site του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου, πρώην επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της ελληνικής ακτοφυλακής βλέπει βίντεο όπου διακρίνονται άντρες, γυναίκες και μωρά παιδιά να αποβιβάζονται από όχημα, να επιβιβάζονται σε σκάφος του Λιμενικού το οποίο στην συνέχεια τους βγάζει στα ανοιχτά και τους εξαναγκάζει να μπούν σε ακυβέρνητη λέμβο έως ότου τους περισυλλέξει το Τουρκικό Λιμενικό.

Πρόκειται για αυτό ακριβώς που ορίζεται ως επαναπροώθηση στο Διεθνές Δίκαιο. Μια απαγορευμένη και παράνομη πρακτική. Κάτι που επιβεβαιώνει ο πρώην αξιωματικός ο οποίος  ακούγεται να λέει εκτός αέρα ότι αυτό που κάνουν οι άνδρες του Λιμενικού στο συγκεκριμένο βίντεο είναι “παράνομο” και “διεθνές έγκλημα”.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά, ούτε να δίνει τις τυπικές διαψεύσεις. Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις, για πολύ συγκεκριμένα γεγονότα και περιστατικά. Η πολιτική του Κ. Μητσοτάκη που στρώνει το έδαφος στην ακροδεξιά εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς, οδηγεί σε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Πρακτική που μετατρέπει τις θάλασσες της Ελλάδας σε υγρό τάφο για εκατοντάδες ανθρώπους σε απόγνωση, μεταξύ των οποίων ανυπολόγιστος αριθμός μικρών παιδιών».

 

Π. Μαρινάκης για δημοσίευμα ΒΒC: Τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό