28 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Η πλειονότητα των Σέρβων θεωρεί θετική την επιρροή Κίνας και Ρωσίας, αρνητική της ΕΕ και των ΗΠΑ!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πλειονότητα των Σέρβων πολιτών πιστεύει ότι η Ρωσία και η Κίνα είχαν θετική επιρροή στη Σερβία τα τελευταία χρόνια, ενώ θεωρούν αρνητική την επίδραση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτει έρευνα κοινής γνώμης του Κέντρου για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (CESID) με έδρα το Βελιγράδι και του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημοκρατίας (IRI), η οποία παρουσιάστηκε την Κυριακή.

“Για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι η Σερβία έχει σήμερα τις καλύτερες σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία. Η ΕΕ έρχεται στην τρίτη θέση. Όταν ζητήθηκε από τους πολίτες να αναφέρουν τα κράτη με τα οποία η Σερβία θα έπρεπε να έχει τις καλύτερες σχέσεις, η Ρωσία και η Κίνα βρέθηκαν και πάλι στην κορυφή, ακολουθούμενες από τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση”, αναφέρεται στην έκθεση της έρευνας.

Αυτή η υποκειμενική αίσθηση των πολιτών της Σερβίας για μεγαλύτερη εγγύτητα με την Κίνα και τη Ρωσία από ό,τι με την ΕΕ και τις ΗΠΑ επανέρχεται στις απόψεις τους σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις και τη βοήθεια προς τη Σερβία, την οικονομία και τις επενδύσεις, την ένταξη στην ΕΕ, την υγεία και την επιστήμη, προσθέτει η έκθεση.

“Ακόμη και σε τομείς όπως οι δωρεές και η βοήθεια προς τη Σερβία, όπου η ΕΕ, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, κατέχει την πρώτη θέση, οι πολίτες είναι πεπεισμένοι ότι η βοήθεια από τη Ρωσία και την Κίνα ήταν μεγαλύτερη. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες εξέφρασαν την πίστη τους στις κινεζικές επενδύσεις και τα έργα υποδομής, τοποθέτησαν τα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια πάνω από τα “δυτικά” και κατέταξαν τη ρωσική οικονομία πάνω από τις ΗΠΑ”, σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι παρατηρήθηκε υψηλό επίπεδο ευρωσκεπτικισμού.

: euractiv.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό