35 C
Athens
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Η πιο επικίνδυνη δουλειά στο Μεξικό: Υποψήφιος δήμαρχος

Ειδήσεις Ελλάδα

Πριν από κάποιους μήνες ο Κρισπίν Μεντόζα ανέβηκε στην οροφή του σπιτιού του  και πυροβόλησε τους ένοπλους που στόχευαν το σπίτι του με αυτόματα τουφέκια. Ήταν η προεκλογική περίοδος στα απόκρημνα βουνά της άνομης πολιτείας Γκερέρο, το πιο θανατηφόρο μέρος του Μεξικού για να διεκδικήσει κανείς αξίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως αφηγείται στη Wall Street Journal, από τον Ιανουάριο, όταν ξεκίνησε την εκστρατεία του για δήμαρχος της πόλης Αλκοζάουκα, ο Μεντόζα είπε ότι έχει υπομείνει δεκάδες τηλεφωνικές απειλές για τη ζωή του. Ένας τοπικός εγκληματίας, γνωστός ως «El Señor», άφησε ένα μήνυμα γραμμένο σε ένα φύλλο προειδοποιώντας τον να μείνει μακριά από την πολιτική.

Ο Μεντόζα είπε ότι κοιμόταν ένα βράδυ του Μαρτίου όταν δύο ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν το σπίτι του. Καθώς η γυναίκα του και τα τρία παιδιά του ούρλιαζαν και κρύφτηκαν κάτω από ένα κρεβάτι, ο Μεντόζα άρπαξε το περίστροφό του, Taurus 380. «Άρχισα να πυροβολώ», είπε. «Τους τρόμαξα και έφυγαν».

Τις πρώτες ημέρες μετά το επεισόδιο, ανέλαβαν γείτονες με τα τουφέκια τους να φυλάνε το σπίτι. Τώρα έχει 7 αστυνομικούς, που τον προστατεύουν όλο το εικοσιτετράωρο. Ένα κύμα πολιτικής βίας έχει γίνει απειλή σε όλο το Μεξικό ενόψει των εθνικών εκλογών της χώρας την Κυριακή.

Πάνω από 200 δολοφονίες αξιωματούχων και υποψηφίων από τον Σεπτέμβριο

Περισσότεροι από 200 κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υποψήφιοι και ακτιβιστές πολιτικών κομμάτων έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Integralia Consultores.

Ενώ οι εκλογικές αναμετρήσεις για την προεδρία και τα δύο σώματα του Κογκρέσου είναι υπό έλεγχο, οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος επικεντρώνονται ιδιαίτερα στις τοπικές εκλογές. Η εκλογική υπηρεσία του Μεξικού, INE, έχει ζητήσει ομοσπονδιακή προστασία για περισσότερους από 550 υποψηφίους για δημόσια αξιώματα λόγω απειλών ή επιθέσεων.

REUTERS/Ivan AriasΆδεια από τις συμμορίες για να μην σε σκοτώσουν

«Αυτές οι εκλογές θα είναι οι πιο βίαιες στην ιστορία», δήλωσε στη WSJ ο Λουίς Κάρλος Ουγκάλντε, γενικός διευθυντής της Integralia και πρώην επικεφαλής της εκλογικής υπηρεσίας του Μεξικού. «Αν θέλετε να είστε υποψήφιος σε μια περιοχή που ελέγχεται από συμμορίες, πρέπει να ζητήσετε άδεια για να μην σας σκοτώσουν».

Ο Μεντόζα δεν το έκανε. Λέει ότι μπήκε στην πολιτική για να κάνει καλύτερη τη ζωή για τους γείτονές του, πολλοί από τους οποίους ζουν σε εξαιρετικά σκληρές συνθήκες, σε σπίτια με χωμάτινα δάπεδα και χωρίς τρεχούμενο νερό.

Η πόλη μαστίζεται από διαφθορά, με εγκληματικές οργανώσεις να κλέβουν ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα έπρεπε να διατεθούν σε δημόσια έργα. «Η ζωή είναι πολύ ωραία εδώ, εκτός και εάν θέλεις να κάνεις τα πράγματα σωστά. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θέλουν να εμποδίσουν το δρόμο σου», σημειώνει. «Για πολλούς, το κέρδος του να είσαι στην πολιτική είναι μεγάλο».

Δολοφονίες υποψηφίων λίγο πριν τις κάλπες

Ο ρυθμός της βίας έχει επιταχυνθεί ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Μεταξύ 15 και 17 Μαΐου, τρεις υποψήφιοι που διεκδίκησαν δημοτικά αξιώματα σε τρεις πολιτείες σκοτώθηκαν. Τα πτώματα ενός υποψηφίου Δημοτικού Συμβουλίου σε άλλη πόλη του Γκερέρο και της συζύγου του βρέθηκαν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.

Την ίδια περίοδο, το σώμα ενός υποψηφίου για μια πόλη στην πολιτεία Σιναλόα των ακτών του Ειρηνικού βρέθηκε σε ένα χωράφι και ένας υποψήφιος δήμαρχος σε μια πόλη στη νότια πολιτεία Τσιάπας πυροβολήθηκε.

Το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη Κογιούκα στην πολιτεία Γκερέρο, κοντά στο άλλοτε λαμπερό παραλιακό θέρετρο του Ακαπούλκο, ο υποψήφιος δήμαρχος της αντιπολίτευσης, Χοσέ Αλφρέντο Καμπέρα, δολοφονήθηκε καθώς εκατοντάδες υποστηρικτές του παρακολουθούσαν με τρόμο. Τον πυροβόλησαν δύο φορές στο κεφάλι καθώς έδινε την τελευταία προεκλογική ομιλία του.

Ο δράστης, ο οποίος είχε πλησιάσει τον υποψήφιο σε αναπηρικό καροτσάκι, έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

«Μεμονωμένα περιστατικά»

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υποστηρίζει ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά που έχουν μεγαλοποιηθεί από την αντιπολίτευση. Ανέφερε ότι υπάρχει καλός συντονισμός μεταξύ των εκλογικών αρχών και του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Υπάρχει δράση παντού», είπε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Αλλά δεν πείθει. Το κύμα πολιτικής βίας έχει αποκαλύψει τις ρωγμές στη δημοκρατία του Μεξικού. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ασφάλεια είναι η κύρια ανησυχία για τους Μεξικανούς ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τη WSJ οι έξι πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στον κόσμο βρίσκονται στο Μεξικό. Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος προσπαθούν να νοθεύσουν τις τοπικές εκλογές ως τρόπο ελέγχου των προϋπολογισμών και των δημοσίων έργων, καθώς και των ζωτικών δρόμων για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και το trafficking ανθρώπων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό