29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Η πιο ακριβή αγελάδα στον κόσμο στοιχίζει 4 εκατ. δολάρια

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Βραζιλία έχει εκατοντάδες εκατομμύρια αγελάδες, αλλά μία είναι πραγματικά ξεχωριστή. Το τεράστιο, ολόλευκο σώμα της, προστατεύεται από ένοπλο φρουρό και κάμερες ασφαλείας.

Με αξία 4 εκατ. δολαρίων, η Viatina-19 FIV Mara Movéis, είναι η πιο ακριβή αγελάδα, που έχει ποτέ πωληθεί σε δημοπρασία, σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες. Η τιμή της είναι τρεις φορές υψηλότερη από την δεύτερη πιο ακριβή αγελάδα του κόσμου. Και καθώς ζυγίζει 1.100 κιλά είναι διπλάσια σε βάρος από μία μέση αγελάδα της ράτσας της.

Οι ιδιοκτήτες της Viatina-19 έχουν τοποθετήσει δύο διαφημιστικές πινακίδες που επαινούν το μεγαλείο της και καλούν κτηνοτρόφους, φοιτητές κτηνιατρικής και ντόπιους, που έχουν απλά περιέργεια, να επισκεφτούν την υπερ- αγελάδα.

Η Βραζιλία θέλει να τρώνε όλοι το δικό της βοδινό

Οι επιστήμονες του κλίματος συμφωνούν ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο βοδινό κρέας, τη μεγαλύτερη γεωργική πηγή ρυπογόνων αερίων και έναν παράγοντα για την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου. Αλλά η βιομηχανία βοοειδών είναι μια σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης της Βραζιλίας και η κυβέρνηση προσπαθεί να κατακτήσει νέες εξαγωγικές αγορές. Ο κορυφαίος εξαγωγέας βοείου κρέατος στον κόσμο θέλει να τρώνε όλοι, παντού, το βόειο κρέας του.

Η ενσάρκωση των φιλοδοξιών της Βραζιλίας για τα βοοειδή είναι η Viatina-19, προϊόν πολυετών προσπαθειών για την εκτροφή πιο σαρκωδών αγελάδων. Οι νικητές των βραβείων της χώρας πωλούνται σε δημοπρασίες υψηλού πονταρίσματος. Φτάνουν σε τέτοια επίπεδα οι τιμές, που ακόμη και οι πιο πλούσιοι μεγαλο – κτηνοτρόφοι συγκροτούν ομάδες για να αγοράσουν από κοινού υπερ – αγελάδες. Παίρνουν τα ωάρια και το σπέρμα ζώων – πρωταθλητών, δημιουργούν έμβρυα και τα εμφυτεύουν σε παρένθετες αγελάδες που ελπίζουν ότι θα παράγουν τα επόμενα υπέροχα δείγματα.

Τι την καθιστά τόσο ακριβή

«Δεν σφάζουμε τα εκλεκτά βοοειδή. Τα εκτρέφουμε. Και στο τέλος, θα ταΐσουμε όλο τον κόσμο», λέει στο Associated Press, ο Νέι Περέιρα, αφού έφτασε με ελικόπτερο στο αγρόκτημά του στην πολιτεία Minas Gerais. «Νομίζω ότι η Viatina θα το προσφέρει αυτό».

Η εντυπωσιακή τιμή της αγελάδας προέρχεται από το πόσο γρήγορα μπορεί να μεταδώσει αυτά τα χαρακτηριστικά στους απογόνους της, λέει στο AP η Λοράνι Μάρτινς, κτηνίατρος, κόρη και δεξί χέρι του Περέιρα.

Οι κτηνοτρόφοι εκτιμούν επίσης τη στάση του σώματος, τη σταθερότητα της οπλής, την υπακοή και την ομορφιά. Όσοι θέλουν να βελτιώσουν τη γενετική των ζώων τους πληρώνουν περίπου 250.000 δολάρια για μια ευκαιρία να συλλέξουν τα ωάρια του Viatina-19.

Πρώτη στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις

«Είναι ό,τι πιο κοντά στην τελειότητα έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα», λέει η Μάρτινς. «Είναι μια απολύτως ολοκληρωμένη αγελάδα, έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αναζητούν όλοι οι ιδιοκτήτες».

Η άνθηση των εμπορευμάτων στη δεκαετία του 2000 τροφοδότησε τη βραζιλιάνικη γεωργία και κτηνοτροφία, με την ανερχόμενη Κίνα να αγοράζει σόγια και βόειο κρέας. Σήμερα, η επιρροή της γεωργίας στην οικονομία, την πολιτική και την εθνική συνείδηση είναι τεράστια.

Και η Βραζιλία, μαζί με τις ΗΠΑ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της γενετικής των βοοειδών. Κάνει περισσότερες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό