15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Παναχαϊκή στην Ευρώπη με …κυανόμαυρη εμφάνιση!

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Σεπτέμβρη του 1973 η ποδοσφαιρική Ευρώπη άκουγε (και ξανάκουγε) για μια άγνωστη μέχρι τότε ομάδα από την Ελλάδα, την Panachaiki, που εντυπωσίαζε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, Europa League στις μέρες μας.

Μια επαρχιακή ομάδα, που όχι μόνο έγινε η πρώτη που έπαιξε ποτέ Ευρώπη, αλλά και η πρώτη που κατάφερε πρόκριση στον 2ο γύρο του UEFA, εκεί δηλαδή που από το 1959 και για 15 χρόνια σταματούσε η προσπάθεια κάθε ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη, με μία και μόνη εξαίρεση, την πορεία του Παναθηναϊκού προς το Ουέμπλεϊ τέσσερα χρόνια πριν.

Διαβάστε στο sportin.gr

Η Παναχαϊκή απέκλεισε στον πρώτο γύρο την Γκρατς χωρίς μάλιστα να αγωνιστεί στην έδρα της, αλλά στην Αθήνα, ενώ στον 2ο γύρο ξεκίνησε με ισοπαλία απέναντι στην Ολλανδική Τβέντε.

Στη ρεβάνς στην Ολλανδία, παίζοντας χωρίς τους Λεβεντάκο, Στραβοπόδη και τον τραυματία Μιχαλόπουλο, άντεξε ένα ημίχρονο.

Ελάχιστοι γνωρίζουν πως η Παναχαϊκή σε κείνο το ματς δεν φόρεσε την παραδοσιακή κοκκινόμαυρη φανέλα, αλλά …κυανόμαυρη!

Μπλε φανέλα, μαύρο σορτς και πορτοκαλί κάλτσες.

Τα σχετικά τεκμήρια φέρνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά μετά από μισόν αιώνα το sportin.gr.

Καμιά έγχρωμη φωτογραφία ή βίντεο εκείνου του αγώνα δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

 

Πρόκειται για φωτορεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό μεγάλου σχήματος «Europa Cup 73-74», μια ετήσια ολλανδική έκδοση για τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Ολλανδίας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το περιοδικό ανήκει στη συλλογή του φίλαθλου και ιστορικού ερευνητή, Γιώργου Νικητόπουλου, ο οποίος ευγενώς τις παραχώρησε στο sportin.gr για να δημοσιευτούν προς τέρψη των φιλάθλων και τον οποίο θερμά ευχαριστούμε.

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ

(Κύπελο UEFA 1973-1974)

Α΄Γύρος

20 Σεπτεμβρίου 1973 Γήπεδο “Απόστολος Νικολαΐδης” ΑθήναΠαναχαική – ΑΚ Γκράτσερ Αυστρίας 2-1 (2-1)16΄Μιχαλόπουλος, 43΄Σπεντζόπουλος(Ο Αγώνας δεν έγινε στην Πάτρα γιατί το γήπεδο της Παναχαϊκής δεν είχε χλοοτάπητα, ήταν ξερό)

3 Οκτωβρίου 1973 Γκρατς Γήπεδο “Λιμπενάουε Καζινό”ΑΚ Γκράτσερ Αυστρίας – Παναχαική 0-1 (0-0) 5΄Σπενζτόπουλος

Β΄Γύρος

24 Οκτωβρίου 1973 Γήπεδο “Παναχαικής” ΠάτραΠαναχαική – Τβέντε Εσέντε Ολλανδίας 1-1 (1-1) 11΄Δαβουρλής

7 Νοεμβρίου 1973 Ολλανδία Εσέντε “Στάδιο Ντίκμαν”Τβέντε Εσέντε – Παναχαική 7-0 (0-0)ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Τζανετουλάκος, Ανδρούτσος, Καλφίν, Λεβέντης, Ζόανος, Δανδέλης, Δαβουρλής, Παππάς, Σίδερης, Ιωακειμίδης, Ρήγας.Προπονητής ο Γουίλφ Μακ Γκίνες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό