12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Ουκρανία μπορεί να εξασφαλίσει αποδεκτούς όρους μόνο εάν να προχωρήσει στο πεδίο της μάχης

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η συμμαχία δεν θα περιορίσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Παράλληλα κάλεσε τους εταίρους να δεσμευτούν για περισσότερη βοήθεια προς το Κίεβο το χειμώνα, δεδομένου ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε σημαντικές υποδομές της Ουκρανίας αυξάνονται καθώς υποχωρούν οι θερμοκρασίες στη χώρα και επικρατούν ψυχρές καιρικές συνθήκες.

Βασικό ζήτημα των συνομιλιών στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των μελών του ΝΑΤΟ είναι η αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, όπως η αντιαεροπορική άμυνα και τα πυρομαχικά, αλλά και η παροχή μη θανατηφόρας βοήθειας.

Μέρος αυτής της μη θανατηφόρας βοήθειας – που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καύσιμα, ιατρικό εξοπλισμό, εξοπλισμό για τον χειμώνα και συσκευές παρεμβολής κατά των drones— παραδίδεται στην Ουκρανία μέσω ενός πακέτου βοήθειας του ΝΑΤΟ, στο οποίο συμβάλλουν οι χώρες μέλη.

Στην ατζέντα των ΥΠΕΞ είναι επίσης το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά αναμένεται απλώς να επιβεβαιώσουν την πολιτική ανοικτών θυρών της Συμμαχίας, με την ένταξη της εμπόλεμης χώρας να μοιάζει μακρινή.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία όσο χρειαστεί. Δεν θα υποχωρήσουμε», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά την ομιλία του στο Βουκουρέστι. Πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι σωστοί όροι για την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης είναι να προχωρήσει η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει, όλοι μας θα πληρώνουμε πολύ υψηλότερο τίμημα, για πολλά χρόνια ακόμα», προειδοποίησε. «Γιατί σε αυτή την περίπτωση το μάθημα που πήραν ο πρόεδρος Πούτιν και άλλοι αυταρχικοί ηγέτες θα ήταν ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας ωμή βία».

«Το μήνυμά μας λοιπόν από το Βουκουρέστι είναι ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να είναι δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί. Δεν θα κάνουμε πίσω. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μας έκανε να ξεχάσουμε άλλους εταίρους που αντιμετωπίζουν ρωσική πίεση, εκφοβισμό και επιθετικότητα. Στην πραγματικότητα, έχει κάνει τις συνεργασίες μας ακόμη πιο σημαντικές», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τον Ουκρανό ομόλογό τους, καθώς και με τη Γεωργία, τη Μολδαβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό