16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Ουγγαρία στη λίστα της Ρωσίας με τις «μη φιλικές χώρες»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είναι γνωστό ότι έχει καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Είχε «κλωτσήσει» για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και προσπάθησε να εμποδίσει τη στρατιωτική υποστήριξη του ΝΑΤΟ στο Κίεβο.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, την προηγούμενη εβδομάδα, και μετά την είδηση ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Πούτιν, ο προσωπάρχης του Όρμπαν, Γκερκέλι Γκούλιας, δήλωσε ότι παρόλο που η Ουγγαρία έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, τη συνθήκη που δημιούργησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και το επικύρωσε το 2001, η σύλληψη του Ρώσου προέδρου δεν θα είχε καμία βάση στο ουγγρικό δίκαιο. Και επομένως δεν θα τον συνελάμβανε, εάν εκείνος έμπαινε στη χώρα.

Από την πλευρά της, αντιδρώντας στις κυρώσεις, η Ρωσία έχει περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες. Όχι όμως στην Ουγγαρία, για την οποία συμφώνησε να αυξήσει τις παραδόσεις ενέργειας.

Ωστόσο, παρά την φιλική σχέση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας και του Ρώσου προέδρου, η Ουγγαρία βρέθηκε στη λίστα της Ρωσίας με τις «μη φιλικές χώρες».

Ειδικότερα, η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε αυτόν τον μήνα έναν κατάλογο ξένων κρατών και εδαφών που, όπως υποστήριξε, διέπραξαν «μη φιλικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας, των εταιρειών και των πολιτών της», μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ως χώρες που δεν είναι φιλικές στη Μόσχα ορίζονται αυτές που έχουν καταδικάσει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Στη λίστα βρίσκονται χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Εξηγώντας το σκεπτικό της συμπερίληψης της Ουγγαρίας στη ρωσική λίστα, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βουδαπέστη, Γεβγκένι Στανισλάβοφ, επέμεινε ότι «οι δίαυλοι διαλόγου» θα παραμείνουν «ανοιχτοί». «Η Ουγγαρία έχει υπογράψει όλα τα πακέτα αντιρωσικών κυρώσεων των Βρυξελλών και είναι αναγκασμένη να συμμορφωθεί αυστηρά με αυτά», δήλωσε ο Στανισλάβοφ την Πέμπτη στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. «Γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως χώρα μη φιλική προς τη Ρωσία, εναντίον της οποίας μπορούν να εφαρμοστούν τα αντίποινά μας».

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Μόσχα είναι «αισιόδοξη» ότι θα υπάρξει «εποικοδομητική αλληλεπίδραση με την Ουγγαρία». «Η Βουδαπέστη επιδεικνύει μια ρεαλιστική θέση, η οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσει ακόμη και υπό την πίεση των συμμάχων της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την είδηση, με περιπαικτική διάθεση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Λίπαβσκι ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Καλώς ήρθατε στο κλαμπ, αγαπητοί φίλοι! Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την τεχνογνωσία μας μαζί σας, καθώς είμαστε ένα από τα δύο μέλη με τη μεγαλύτερη θητεία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Newsweek

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό