20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η ξηρασία οδήγησε στο Ισλάμ;

Ειδήσεις Ελλάδα

Μουσουλμάνοι προσεύχονται στο Μεγάλο Τζαμί στην πόλη της Μέκκας. Κάθε χρόνο πάνω από τρία εκατομμύρια προσκυνητές καταφθάνουν στη Σαουδική Αραβία για το μεγάλο προσκύνημα (Haj), ένα από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ. Ισως η ξηρασία στην περιοχή τον 6ο αιώνα να αποτέλεσε την αιτία της εμφάνισης του Ισλάμ. 

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science» ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία ρίχνουν στο τραπέζι μια νέα θεωρία για την εμφάνιση του Ισλάμ. Για περίπου 300 χρόνια στην Αραβική Χερσόνησο κυριαρχούσε το βασίλειο του Χιμγιάρ με την οικονομία του να βασίζεται στη γεωργία και το εμπόριο με τις περιοχές της ανατολικής Αφρικής και τις μεσογειακές χώρες.

Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές στις αρχές του 6ου αιώνα, μεταξύ του 500-530 μ.Χ. η Αραβική Χερσόνησος χτυπήθηκε από αρκετές έντονες ξηρασίες. Τα προβλήματα που επέφεραν οι ξηρασίες σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια και τους πολέμους στην περιοχή έριξαν σύμφωνα με τους ερευνητές τους πρώτους σπόρους για την εμφάνιση του Ισλάμ τον 7ο αιώνα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ξηρασίες αλλά και οι επιθέσεις που δεχόταν το βασίλειο του Χιμγιάρ από γειτονικά βασίλεια αλλά και τους Βυζαντινούς προκάλεσαν την κατάρρευση του βασιλείου.

Τη χαριστική βολή στο βασίλειο του Χιμγιάρ έδωσε η αναμέτρηση με το βασίλειο του Αξούμ (η σημερινή Αιθιοπία) το οποίο και ανέλαβε την συνολική κυριαρχία στην περιοχή. Το γεγονός αυτό επίσης συνέβαλε σύμφωνα με τους ερευνητές στην ανάδειξη της ισλαμικής θρησκείας. Όμως οι ερευνητές θεωρούν ότι ο καταλυτικός παράγοντας στην κατάρρευση του βασιλείου του Χιμγιάρ ήταν οι συνεχείς έντονες ξηρασίες οι οποίες προκαλούσαν τεράστια προβλήματα στο βασίλειο και τον πληθυσμό του καθιστώντας το έτσι ευάλωτο στις επιθέσεις των εχθρών του.

Η δημιουργία ενός νέου μεγάλου βασιλείου στην περιοχή επέτρεψε όπως εκτιμούν οι ερευνητές στο Ισλάμ να αναπτυχθεί και να αρχίζει να κυριαρχεί στις αραβικές χώρες και οι ξηρασίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. «Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής στην Αραβία αναζητούσαν μια νέα ελπίδα, κάτι που να ενώσει και πάλι τους ανθρώπους και να δημιουργηθεί ξανά μια ενιαία κοινωνία και αυτή η νέα θρησκεία προσέφερε αυτή την ελπίδα» αναφέρουν οι ερευνητές.  

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό