20.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η νόσηση από Co-19 μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα εμβόλια Co-19 δεν βλάπτουν τη γονιμότητα σε άνδρες ή γυναίκες – αλλά μια λοίμωξη από Co θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τη γονιμότητα ενός άνδρα για έως και 60 ημέρες.

Έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο American Journal of Epidemiology παρακολούθησε δεδομένα από περισσότερες από 2.100 γυναίκες και ορισμένους από τους συντρόφους τους στις ΗΠΑ και τον Καναδά για περίπου ένα χρόνο, που έληξε τον Νοέμβριο του 2021.

Διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός κατά του Co δεν είχε ορατές επιπτώσεις στα ποσοστά γονιμότητας είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες, προσθέτοντας σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων Co.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες που βρέθηκαν θετικοί στον Co εντός 60 ημερών από τον εμμηνορροϊκό κύκλο της συντρόφου τους είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου, σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν είχαν βγει θετικοί.

«Δεν είναι απαραιτήτως κακό να προσπαθείς να συλλάβεις λίγο μετά την Co, αλλά μπορεί απλώς να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο», λέει στο CNBC η Amelia Wesselink, εκ των συγγραφέων της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η Wesselink λέει ότι τα ευρήματα δεν έδειξαν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τις λοιμώξεις Co στην ανδρική γονιμότητα ή οποιεσδήποτε επιπτώσεις στη γυναικεία γονιμότητα

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί γιατί η ανδρική γονιμότητα μειώνεται μετά τις λοιμώξεις από τον Co. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πυρετός είναι ένα κοινό σύμπτωμα του Co – και οι πυρετοί είναι γνωστό ότι μειώνουν προσωρινά τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με το NIH.

Ο Δρ Adi Katz, διευθυντής γυναικολογίας του Lenox Hill, λέει ότι η φλεγμονή που προκαλείται από μια λοίμωξη μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στη μείωση της ποιότητας των σπερματοζωαρίων. Πολλαπλές μελέτες έχουν πλέον δείξει ότι οι λοιμώξεις από τον Co μπορεί να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα, κυρίως σε άτομα που νοσούν από μέτρια έως βαριά ασθένεια, προσθέτει.

Ερευνητές στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το NIH σημείωσαν ότι η βραχυπρόθεσμη μείωση της ανδρικής γονιμότητας θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφευχθεί με τον εμβολιασμό κατά του Co. Η Wesselink λέει ότι ελπίζει τα αποτελέσματα της μελέτης να βοηθήσουν τα ζευγάρια να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του Co και να παρέχουν διαβεβαίωση ότι ο εμβολιασμός δεν θα βλάψει τις πιθανότητές τους να συλλάβουν.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από περισσότερες από 2.100 γυναίκες, ηλικίας 21 έως 45 ετών, στις ΗΠΑ και τον Καναδά από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021. Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια υγείας στο Διαδίκτυο κάθε οκτώ εβδομάδες μέχρι να μείνουν έγκυες ή για έτος εάν δεν το έκαναν.

Οι συμμετέχουσες έλαβαν επίσης ερωτήσεις σχετικά με τους άνδρες συντρόφους τους και τους δόθηκε η επιλογή να προσκαλέσουν τους συντρόφους τους να συμπληρώσουν παρόμοια ερωτηματολόγια. Σχεδόν το 25% από αυτούς το έκαναν. Την εποχή της μελέτης, το 73% των γυναικών και το 74% των ανδρών είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του Co.

: CNBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό