25.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Η νηνεμία διώχνει την «jumbo» μείωση

Ειδήσεις Ελλάδα

Με τις διεθνείς αγορές μετοχών να ξαναβρίσκουν τον βηματισμό τους, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών από το μεγάλο sell off στην αρχή της εβδομάδας, αρχίζουν να απομακρύνονται οι προσδοκίες για μεγάλες επιτοκιακές μειώσεις από τη Fed.

Το εκρηκτικό μίγμα των χειρότερων του αναμενομένου στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, της αύξησης των επιτοκίων στην Ιαπωνία, με τη συνεπακόλουθη άνοδο του γιεν και των φόβων για μία γενική σύρραξη στη Μέση Ανατολή, προκάλεσε έντονους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές και πυροδότησε ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν φωνές για μεγαλύτερες, περισσότερες και πιο γρήγορες επιτοκιακές μειώσεις από τη Fed.

Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές φαίνεται τώρα να ατονούν, όπως έδειξε η τελευταία έρευνα του Bloomberg. Σε μια ένδειξη της επιστροφής της ομαλότητας στις αγορές, ο δείκτης MSCI για τις διεθνείς μετοχές κατέγραφε ενδοσυνεδριακά, χθες, κέρδη 0,3%, απέχοντας μό λις 5,7% από το ιστορικό υψηλό των 832,35 μονάδων που άγγιξε στις 12 Ιουλίου, ενώ, από τις αρχές του έτους έως σήμερα, συνεχίζει να καταγράφει κέρδη 7,5%. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε, χθες, με άνοδο 0,6%, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών αυτής της εβδομάδας, που διαμορφώθηκαν στο 2,5%.

: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

H πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg βλέπει μείωση των επιτοκίων μόνο κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, τοποθέτηση που έρχεται σε αντίθεση με την προσμονή μιας «τζάμπο» μείωσης των 50 μονάδων βάσης από κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street. Περίπου τα τέσσερα πέμπτα των οικονομολόγων αναμένουν ότι το βασικό επιτόκιο της Fed θα διαμορφωθεί στο 5% έως 5,25% στη συνεδρίαση στις 17/18 Σεπτεμβρίου.

Ορισμένες κορυφαίες τράπεζες της Wall Street, μεταξύ των οποίων JPMorgan Chase & Co και Citigroup, άλλαξαν στάση, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας της προηγούμενης Παρασκευής, προβλέποντας μείωση 50 μονάδων βάσης. Ωστόσο, οι φωνές για μείωση «τζάμπο» είναι υπερβολικές και δείχνουν «σπασμωδική αντίδραση», αναφέρει ο Ράιαν Σγουίτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics.

Διαβάστε ακόμη:

Διεθνή χρηματιστήρια: 13 απαντήσεις για το sell off που εξανέμισε τρισ. δολάρια

Στροφή στην… άμυνα για τους επενδυτές – Ο δεκάλογος της επενδυτικής στρατηγικής μετά το sell off

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό