22.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η μεγάλη επιστροφή του Στέλιου Σεραφείδη

Ειδήσεις Ελλάδα

Ήταν 10 Οκτωβρίου του 1971 όταν ο Στέλιος Σεραφείδης άρχιζε τη… δεύτερη καριέρα του στην ΑΕΚ στα 36 του χρόνια. Ο μεγάλος τερματοφύλακας της ομάδας που την είχε υπηρετήσει ως βασικός από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 έως και το 1968, είχε περάσει μια τριετία ως αναπληρωματικός του Στέλιου Κωνσταντινίδη, όμως σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια ο τότε προπονητής Μπράνκο Στάνκοβιτς τον κάλεσε ξανά στα… όπλα και τον έχρισε βασικό και για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Ο Στάνκοβιτς είχε αναλάβει την ΑΕΚ το 1968 και είχε προωθήσει ως βασικό τον 21χρονο Στέλιο Κωνσταντινίδη, τον αποκαλούμενο και… «ντουλάπα» λόγω του ύψους και της σωματικής του διάπλασης. Σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο είχε αρχίσει να γίνεται αρκετά πιο αθλητικό, ο νέος προπονητής θεώρησε ότι χρειαζόταν έναν γκολκίπερ που να «γεμίζει» το τέρμα, αντικαθιστώντας έτσι τον Σεραφείδη που από το 1955 και μετά είχε πάρει… σπίτι του τη φανέλα με το Νο 1.

Εκεί κοντά στο… σπίτι του, όμως, στο Αιγάλεω, ο 80χρονος πρόεδρος του συνδέσμου παλαιμάχων της ΑΕΚ Στέλιος Σεραφείδης έγινε ξανά βασικός. Ο Κωνσταντινίδης είχε σπάσει το χέρι του σε προηγούμενο αγώνα με την Παναχαϊκή στη Νέα Φιλαδέλφεια και ενώ αρχικά ο Γιουγκοσλάβος προπονητής τον αντικατέστησε με τον νεοποκτηθέντα Κώστα Σιλιβίστρα (αυτόν είχε ως δεύτερο στο συγκεκριμένο ματς) στον επόμενο αγώνα κάλεσε τον Σεραφείδη να υπερασπιστεί τα γκολπόστ.

Από το καλοκαίρι του 1968, ο Σεραφείδης είχε παίξει ελάχιστα. Μέσα σε μια ολόκληρη τριετία, ήταν βασικός μόνο σε τρία ματς και είχε αντικαταστήσει τον άλλο Στέλιο, τον Κωνσταντινίδη, σε άλλα τρία. Ουσιαστικά ήταν… εν αναμονή παλαίμαχος, αλλά η δίψα του για ποδόσφαιρο και η αγάπη του για την ΑΕΚ τον κρατούσαν πάντα σε εγρήγορση. Έτσι, αν και ο Στάνκοβιτς τον είχε παροπλίσει, ο ίδιος τον επανενεργοποίησε. Ήξερε, βλέπετε, ότι ο Σεραφείδης παρέμενε τερματοφύλακας υψηλού επιπέδου.

Εκείνη την Κυριακή στο Αιγάλεω η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει ηττηθεί, αν ο Σεραφείδης δεν είχε πολύ καλή απόδοσή. Στα 36 του ήταν ο τερματοφύλακας που όλοι ήξεραν και έδειξε έτοιμος να ξαναγίνει βασικός. Συνέχισε να παίζει μέχρι την ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 2-0 στο τέλος Ιανουαρίου, αντικαταστάθηκε από τον Κωνσταντινίδη για μερικά ματς, αλλά τελείωσε αυτός το πρωτάθλημα ως βασικός, αφού ο Κωνσταντινίδης τραυματίστηκε ξανά.

Το καλοκαίρι του 1972, ο Στέλιος Σεραφείδης κρέμασε γάντια και παπούτσια, μετά από εικοσαετή προσφορά στην ΑΕΚ. Τελείωσε την καριέρα του μέσα στο γήπεδο, ως βασικός τερματοφύλακας της ομάδας, έχοντας κάνει τη μεγάλη του… ρελάνς.

H σύνθεση της ΑΕΚ: Σεραφείδης, Κεφαλίδης, Τόσκας, Τριανταφύλλου, Καραπουλιτίδης, Σκευοφύλαξ (53’ Λαβαρίδης) Νικολαϊδης, Βεντούρης, Παπαϊωάννου, Ψυμόγιαννος, Πομώνης (46’ Παπαεμμανουήλ).

Στις 10 Οκτωβρίου

10/10/37 ΑΕΚ-Αθηναϊκός 6-2  (Πρωτάθλημα Αθήνας)

10/10/48 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2 (Πρωτάθλημα Αθήνας –τεράστια νίκη απέναντι στον πανίσχυρο Παναθηναϊκό, με τον Κλεάνθη Μαρόπουλο να σημειώνει και τα δύο γκολ)

10/10/54 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

10/10/89 Αναγ. Αρτας-ΑΕΚ 1-4 (Κύπελλο Ελλάδας)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό