31.6 C
Athens
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Η μάχη της Κρήτης για τα κόμματα ενόψει Ευρωεκλογών

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου τα κομματικά επιτελεία ανεβάζουν ταχύτητες και δίνουν τη μητέρα των μαχών για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης. Τα βλέμματα στρέφονται στη Κρήτη και μια «ανάσα» πριν ανοίξουν οι κάλπες οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο περιοδειών στο νησί, όπου είναι σε εξέλιξη πολλαπλές πολιτικές… μάχες.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία θέλει να πετύχει εκ νέου αυτό που κατάφερε στις περσινές εκλογές, δηλαδή να αναδειχθεί πρώτη δύναμη σε ένα νησί που στο παρελθόν ήταν «πράσινο».

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως υπάρχουν περιθώρια να αυξήσει τα ποσοστά του, καθώς πέρυσι τον Ιούνιο υπήρχαν έντονες διακυμάνσεις μεταξύ των νομών  (για παράδειγμα στο Ηράκλειο είχε ποσοστό 20.52% δηλαδή πάνω από τον εθνικό μέσο όρο αλλά στο Λασίθι είχε πάρει 14.62 %).

Σε περαιτέρω αύξηση των ποσοστών του στοχεύει και το ΠΑΣΟΚ, που στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου είχε καταφέρει να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα σε τρεις νομούς (Ηράκλειο, Λασίθι και Ρέθυμνο), ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί την Κρήτη το Σαββατοκύριακο και μάλιστα εκεί θα γίνει και η διακαναλική συνέντευξη. Ειδικότερα το Σάββατο θα βρεθεί στο  Ηράκλειο και θα μιλήσει στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ,  ενώ την Κυριακή θα βρίσκεται στα Χανιά όπου θα πραγματοποιήσει πολιτική ομιλία στο Αρσενάρι.

Από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν στην ανάγκη στις κάλπες των ευρωκλογών να σταλεί μήνυμα σταθερότητας και τονίζεται πως δεν πρέπει να υπάρξουν νέες περιπέτειες. «Οι πολίτες ξέρουν πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα στον τόπο ώστε αυτός να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, μακριά από πειραματισμούς, μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας. Ο λαός μας κρίνει και διακρίνει» σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Το πρόγραμμα Κασσελάκη – Ανδρουλάκη

Την επόμενη εβδομάδα – και συγκεκριμένα την Τρίτη – θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, που το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε τετραήμερη περιοδεία στο νησί. Σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί  τον κόσμο να « στείλει μήνυμα » κατά της κυβέρνησης. Ειδικότερα υπογραμμίζει πως «εάν  ο κόσμος είναι χαρούμενος με την καθημερινότητα που βιώνει, τότε ας επαληθεύσει το 41%», ωστόσο προσθέτει πως «εάν ο κόσμος λοιπόν θεωρεί ότι δεν είναι αυτό που θέλει για την υπόλοιπή του ζωή, αυτή η στασιμότητα, το σταθερά πίσω που βιώνει, τότε ας στείλει ένα μήνυμα ».

Στις 7 Ιουνίου στο Ηράκλειο  θα πραγματοποιηθεί η  τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρο του κόμματος να έχει πρόσφατα πραγματοποιήσει τετραήμερη περιοδεία στο νησί. «Το επίδικο στις ευρωεκλογές είναι να σταλεί ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της αλαζονείας του 41% και να ενισχυθεί η αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση» τονίζει χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης και προσθέτει  πώς «αν το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό, μπορεί να ενοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο απέναντι στη συντήρηση την επόμενη ημέρα».

Οι στόχοι  των «μονομάχων»

Τους δικούς τους στόχους βάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές. Δεδομένο είναι πως από το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξαχθούν και πολιτικά συμπεράσματα και για το σκοπό αυτό οι κομματικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ.

Να πιάσει το ποσοστό των τελευταίων ευρωεκλογών- δηλαδή το 33 %– θέλει η Νέα Δημοκρατία, ενώ ικανοποίηση υπάρχει στους «γαλάζιους» για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης. Μάλιστα πρόσφατα  ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «πάμε για τον μέγιστο, τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ευρωβουλευτών τον οποίο μπορούμε να εκλέξουμε. Γιατί όχι στις 9 Ιουνίου να εκλέξουμε 9 ευρωβουλευτές; Αυτός θα ήταν και ο απώτερος στόχος τον οποίο θέτουμε».

Αναφερόμενος  στην επικείμενη αναμέτρηση ο Στέφανος Κασσελάκης σημειώνει πως «είμαστε κοντά να πετύχουμε το 2 μπροστά στο ποσοστό μας. Η κοινωνία θα πάρει νέα πνοή. Είμαστε ένα κόμμα που μας είχαν για τελειωμένους πριν από μερικούς μήνες. Έχουμε αναστηθεί, έχουμε στήσει στέρεες βάσεις και έχουμε ρεύμα στην κοινωνία».

Από την πλευρά του ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζει πως  «είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ και στις 9 Ιουνίου θα είναι στην όχθη των νικητών είτε το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές είτε οι εθνικές του 2023. Η ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, που θα ενισχυθεί, θα μετατραπεί σε κυβερνητική τροχιά μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό