19.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η λεηλασία των πολιτιστικών θησαυρών και τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Σήμερα θα αρχίσω με κάτι διαφορετικό. Θα σας πάω στην Βαγδάτη εκεί όπου οι λεγόμενοι μαχητές του ISIS λεηλατούσαν από το 2003 τους πολιτιστικούς θησαυρούς των Ιρακινών. Στην πολύπαθη Ιρακινή πρωτεύουσα βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θέτοντας ευθέως το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα και τη λεηλασία πολιτιστικών αγαθών.. Των γλυπτών που λεηλατήθηκαν από τον Έλγιν. Η υπουργός μετείχε στην υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών και όταν αναφέρθηκε στα γλυπτά του Παρθενώνα ζήτησε: Συντονισμένη διεθνή δράση για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και στον τόπο προέλευσής τους.

«Ποιος θα βρεθεί να μας δικάσει» ***Όπου πάνε και όπου σταθούν ομιλούν πλέον για τα γλυπτά

Ήταν μια ευκαιρία για την Ελληνίδα υπουργό τη στιγμή που στο φόρουμ αυτό της Βαγδάτης συμμετείχαν υπουργοί Πολιτισμοί που από τις χώρες τους υπήρξαν λεηλασίες πολιτιστικών θησαυρών, όπως είναι η Αίγυπτος και το Ιράκ, να αναφερθεί στα γλυπτά. Δεν ξέρω εάν το έχετε προσέξει, αλλά τελευταίως όπου πάνε και όπου σταθούν οι Έλληνες πολιτικοί θέτουν με επιχειρήματα το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στη Βαγδάτη

Η στρατηγική ωστόσο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα τηρείται από ελληνικής πλευράς ως περίπου ως απόρρητη. Όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο, όπως μου εξήγησαν, αλλά για λόγους τακτικής διαπραγματεύσεων. Της προσπάθειας αυτής ηγείται ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Γεραπετρίτης αποκάλυψε (όπως έγραψαν «Τα Νέα») τη μυστική συνάντηση που έγινε με την ηγεσία του βρετανικού μουσείου, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια άλλων υπουργών (όπως του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια) για την προώθηση του δίκαιου αιτήματος της επανένωσης των γλυπτών. Έμαθα επίσης ότι οι πληροφορίες περί ιδρύσεως παραρτήματος Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα είχαν γίνει παλαιότερα (το 2003 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού) χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.

***Μια Κυριακή στης Ακρόπολης τα μέρη με 12.000 επισκέπτες

Αφού είμαστε στο πεδίο του Πολιτισμού, έχω να σας πω και τούτα: Ξέρετε τι ήταν αυτό που έκανε εντύπωση κυριακάτικα; Ό,τι την περασμένη Κυριακή που η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους ήταν δωρεάν, περισσότεροι από 12.000 επισκέφθηκαν την Ακρόπολη. Μέσα σε μία μέρα, αρχές Δεκεμβρίου, 12.000 επισκέπτες (οι περισσότεροι τουρίστες) βρέθηκαν στον Ιερό Βράχο. Τέτοιος μεγάλος αριθμός επισκεπτών, Δεκέμβριο μήνα, δεν έχει ξανασυμβεί από την μεταπολίτευση και μετά.

***Σε 48 ώρες οι αποκαλύψεις

«Ξέρεις τι θα αποκαλύψει ο Αλέξης την Πέμπτη;» Την ερώτηση αυτή κάνουν τα τελευταία 24ωρα βουλευτές της ΝΔ σε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε δημοσιογράφους που καλύπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η αγωνία και η επιμονή με την οποία ερωτούν, δείχνουν ότι υπάρχει μια ανησυχία για τις αποκαλύψεις που αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση των υποκλοπών μεθαύριο στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη ζήτηση του νομοσχεδίου για το απόρρητο των επικοινωνιών. Από όσα πληροφορούμαστε, οι αποκαλύψεις του «Βήματος» για τη σχέση ΕΥΠ με το Predator θα ξεχωρίζουν στην ομιλία Τσίπρα και σίγουρα δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο οι σχέσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και υπουργών της κυβέρνησης με τον εθνικό προμηθευτή Γιάννη Λαβράνο. Αλλά αυτά είναι μόνο το περίγραμμα. Για την ουσία θα πρέπει να κάνουμε υπομονή 48 ώρες! Αλλά κάτι μας λέει πως και ενδιάμεσα δεν θα πλήξουμε…

***Τα τηλέφωνα των βουλευτών και οι κοριοί

Με τις υποκλοπές ασχολούνται κυρίως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, μερικοί από τους οποίους τους άκουσα χθες να ψάχνουν ειδικευμένη υπηρεσία να τους ελέγξουν τα κινητά του τηλέφωνα εάν έχουν ή όχι κοριούς. Το αίτημα μάλλον χλωμό το βλέπω για να ικανοποιηθεί, αφού δεν υπάρχει κρατική τεχνική υπηρεσία να κάνει τέτοιο, όπως υπάρχει, για παράδειγμα, στο Ευρωκοινοβούλιο, η τεχνική υπηρεσία I-Tech. Για την ιστορία, σας λέω ότι αυτή ήταν η ευρω-υπηρεσία που είχε εντοπίσει την απόπειρα τοποθέτησης του Predator στον Νίκο Ανδρουλάκη.

***Οδικός χάρτης για τις παρακολουθήσεις

Σε αυτήν την ευρω-υπηρεσία καταφεύγουν οι περισσότεροι Έλληνες ευρωβουλευτές μετά την αποκαλύψεις του σκανδάλου των υποκλοπών. Εκεί κατέφυγε και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου αν και της είπαν ότι το τηλέφωνό της είναι σύγχρονο και δεν «πιάνει κοριούς». Η Ελίζα Βόζενμπεργκ όμως αρνήθηκε να δώσει το τηλέφωνό της «απαξιώ», τους είπε και συνέχισε να ομιλεί ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα. Στην Βουλή όμως τέτοια υπηρεσία δεν υπάρχει και το κοινοβούλιο δεν ρισκάρει να δώσει τα κινητά των βουλευτών σε άλλη (εκτός κρατικής υπηρεσίας) να τα τσεκάρουν: «Ποιος ξέρει τι μπορεί να τους φυτέψουν στα κινητά », έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου ένας αρμόδιος.

Την Τετάρτη πάντως ο ανεξάρτητος βουλευτής (διαγραφής από τη ΝΔ) Κωνσταντίνος Μπογδάνος πρόκειται όπως έλεγε να ζητήσει γραπτώς από τον Πρόεδρο της Βουλής να υποδείξει στο Κοινοβούλιο τρόπους ή οδηγίες για τον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού σε βουλευτές.

***Μάλλον δεν είχε ενημερωθεί

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας πήγαινε στον Άρειο Πάγο για να συναντηθεί με τον κ. Ντογιάκο ώστε να του εκφράσει την ανησυχία του για τα δημοσιεύματα της παρακολούθησης των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, στην Βουλή συζητείτο το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου και συνέβη κάτι το παρακάτω περίεργο:

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας έκανε «παρατήρηση» στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ ότι δεν είναι… ενημερωμένος ή κάπως έτσι. Αιτία ήταν ότι μιλούσε επί του αρχικού νομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και όχι επί του νέου με τις αλλαγές και την αυστηροποίηση της άρσης του απορρήτου.

***Το- οικολογικό χριστουγεννιάτικο δένδρο της Βουλής

Το χριστουγεννιάτικο δένδρο της στόλισε χθες η Βουλή των Ελλήνων, ένα δένδρο (όχι και πολύ ψηλό) που έχει όμως τη δική του ιστορία. Και τούτο γιατί το δένδρο ήρθε (διάβαζε το αγόρασε η Βουλή και δεν της το χάρισαν όπως συνέβη σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες) από τους Ταξιάρχες (στη Βόρειο Ελλάδα), μια περιοχή όπου καλλιεργούν δένδρα, ειδικά για τα Χριστούγεννα, χωρίς να προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον. Μαθαίνω μάλιστα ότι για το δένδρο της Βουλής έδειξε ενδιαφέρον και ένας πρέσβης σκανδιναβικής χώρας που ζήτησε πληροφορίες (άκουσον- άκουσον) εάν η Βουλή κόβε… δένδρα, καταστρέφοντας το περιβάλλον. Οι αρμόδιοι του ελληνικού Κοινοβουλίου του προσκόμισαν γραπτές εξηγήσεις (και βεβαιώσεις) ότι το δένδρο ναι μεν κόπηκε αλλά δεν προκάλεσε καμία ζημιά στο περιβάλλον, αφού φυτεύτηκε και μεγάλωσε για τον σκοπό αυτό. Να σημειώσω ότι η Βουλή στόλισε και ένα καραβάκι στο Εντευκτήριο Βουλευτών έτσι για να διατηρήσει την παράδοση.

***Στο ΓΕΕΘΑ φύτεψαν δένδρο για τα Χριστούγεννα

Στο ΓΕΕΘΑ δεν ξοδεύουν χρήματα για να αγοράσουν Χριστουγεννιάτικο δένδρο. Φύτευσαν με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ένα έλατο από πέρυσι (περίπου δέκα μέτρα) , το περιποιήθηκαν και εφέτος το στόλισαν, το φωταγώγησαν σε ειδική εκδήλωση που έγινε χθες μπροστά από την πύλη, αυτήν που εισέρχονται οι επίσημοι, στην λεωφόρο Μεσογείων

***Οι δύο βουλευτές που αλληλομηνύθηκαν και η Κιβωτός του Κόσμου

Και οι δύο είναι βουλευτές, αλλά ιδεολογικά αντίπαλοι. Κάτι είπε ο ένας, κάτι απάντησε ο άλλος, ο (λεκτικός) καβγάς άναψε, οι προσβολές εντάθηκαν (δεν ήθελε και πολύ) και αλληλομηνύθηκαν. Έως ότου όμως να γίνει η δίκη, κάπου τα βρήκαν. Τους έβλεπαν οι άλλοι βουλευτές να συνομιλούν χαμηλοφώνως στους διαδρόμους της Βουλής και δεν ήξεραν τι συμβαίνει. Η δίκη όμως έγινε και το δικαστήριο επιδίκασε στον έναν ποινή 8.000 ευρώ. Αλλά όπως σας είπα τα βρήκαν μεταξύ τους και αποφάσισαν αυτά τα 8.000 ευρώ να τα ξοδεύσουν σε κοινωφελείς σκοπούς. Πού όμως; Καλά το μαντέψατε: Στην Κιβωτό του Κόσμου. Αλλά μόλις έγιναν γνωστές οι καταγγελίες για την Κιβωτό και κατά του πατέρα Αντώνιου απέσυραν την προσφορά και αποφάσισαν να δωρίσουν τα χρήματα σε εκκλησίες (αλλά της εκλογικής περιφέρειας του ενός που κέρδισε τη δίκη).

***Ένας Βρετανός υφυπουργός ιππέας και ποδηλάτης στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα βρίσκεται το απόγευμα ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λίο Ντόχερτι προσκεκλημένος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η επίσκεψη γίνεται λίγες μέρες μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οπότε πλέον κάθε συνάντηση Έλληνα και Βρετανού πολιτικού αποκτά από δω και πέρα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Βρετανός πολιτικός των Συντηρητικών, γεννημένος στη Σκωτία, είναι πρώην στρατιωτικός, εξερευνητής και συγγραφέας. Μιλάει Σουαχίλι και ινδικά. Από το 2001 έως το 2007 υπηρέτησε ως αξιωματικός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων μεταξύ άλλων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Μετά την παραίτηση του από το βρετανικό στρατό εξέδωσε το βιβλίο «Desert of Death», το οποίο αποτελεί μια κριτική αποτίμηση του πολέμου στο Αφγανιστάν. Την ίδια περίοδο έκανε ένα ταξίδι 6 μηνών από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Αφγανιστάν, με άλογο, ποδήλατο ακόμα και πεζός!

Οι δύο πλευρές θα υπογράψουν κείμενο δέκα σημείων που αποτελεί την πρώτη ετήσια επισκόπηση του Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου μεταξύ των δύο χωρών, σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και άμυνα, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η υγεία, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή.

***Έλληνες αλεξιπτωτιστές στη Βόρεια Καρολίνα

Δεν νομίζω να έχει ξανασυμβεί. Μια ομάδα Ελλήνων αλεξιπτωτιστών των ειδικών δυνάμεων βρίσκεται τούτες τις ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στη Fort Bragg τη Βόρειας Καρολίνας όπου πραγματοποιούν ασκήσεις ελευθέρας πτώσης και με στατικούς ιμάντες μαζί με Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι οι Έλληνες αλεξιπτωτιστές φημίζονται για τις προσγειώσεις ακριβείας κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Την ίδια ώρα ένα ελληνικό C-130 βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και παίρνει μέρος σε ασκήσεις ρίξεις εφοδίων μαζί με μεταγωγικά αεροσκάφη σχεδόν όλου του Αραβικού Κόλπου, αλλά και των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

***Και ξαφνικά η Μποφίλιου έγινε πολιτικό θέμα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι έχουν χιούμορ. Θα έπρεπε, λοιπόν, μετά την υπόθεση της Νατάσας Μποφίλιου, να στείλουν ευχαριστήρια επιστολή σε όλα τους νεοφιλελέ πολιτικούς αναλυτές της πλάκας και τα πληρωμένα troll, για τη διαφήμιση που έκαναν τόσο στην τραγουδίστρια όσο και στο ΚΚΕ. Και η Μποφίλιου εννοείται, τόση τζάμπα διαφήμιση ούτε στα όνειρά της. Ανετα γίνεται… βουλευτής χωρίς να ιδρώσει. Διότι εν έτει 2022 αν ασχολούμαστε με τι φοράει κάποιος που δηλώνει αριστερός ή δεξιός ή κεντρώος, τότε μόνο ως χιούμορ μπορούμε να εκλάβουμε όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες.

***Οι ακούνητοι και οι αγέλαστοι

Πάντως το ΚΚΕ σχολίασε: Τους ενοχλεί ότι η Νατάσσα Μποφίλιου, όπως και άλλοι καλλιτέχνες, αθλητές σπάνε το «μοτίβο» του «ακούνητου και αγέλαστου», που στο ερώτημα «μέρα ή νύχτα», παρά το πυκνό σκοτάδι της νύχτας, απαντάνε «μέρα» και το φωνάζουνε στο πλευρό όσων το παλεύουν κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό