18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η… κυβέρνηση του Άδωνι, η «πράσινη» πρωτιά της ΤΕΝΕΡΓ, η αυτονομία του Μυτιληναίου και η ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βαλένθια – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Η… κυβέρνηση του Άδωνι

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να «λαϊκίζει» με τον πιο ευτελή τρόπο, αλλά οφείλω να του αναγνωρίσω την ειλικρίνεια των όσων λέει. Αντιπαρέρχομαι τα «γαλλικά» των … πρώτων μετεμφυλιακών χρόνων, και περιορίζομαι στα πολιτικά του λεγόμενα στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, στο Mega.

«Πενηνταράκια»

Η πρώτη «είδηση» που έβγαλε ήταν πως το αφήγημα της αυτοδυναμίας δεν είναι πειστικό ούτε για τον ίδιο – σιγά την είδηση, θα μου πείτε! Συμφωνώ, αλλά έχει μία ορισμένη αξία να το αμφισβητεί ο κ. Γεωργιάδης δημοσίως. Το δεύτερο που «διάβασα» από τα λεγόμενα του είναι πως έκανε «πενηνταράκια» την περίφημη φράση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λαμία για κυβέρνηση με «ένα κόμμα, αλλά όχι ένα χρώμα».

Τι κάνει νιάου – νιάου

Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, ερωτηθείς για τα περιθώρια συνεργασίας με το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ: «Εάν υπάρχει δυνατότητα να γίνει συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ καλύτερα με το μπόνους, διότι τότε θα έχουμε πραγματικά μια πολύ σταθερή κυβέρνηση. Δηλαδή στις δεύτερες εκλογές –στις αρχές του Ιουλίου– ελπίζοντας η Νέα Δημοκρατία να πάρει υψηλότερο, ποσοστό από τις πρώτες και bonus τις 40 έδρες που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Αρα τα περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι πολύ μεγάλα και θα υπολείπονται λίγες έδρες.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη, τότε τι κάνει … «νιάου – νιάου στα κεραμίδια;

Ελα μου ντε;

Δεν είναι, πάντως, ένας «σκύλος που γνωρίζει ξένες γλώσσες»!

Γι΄ αυτό είμαι «φανατικός αναγνώστης» του Αδωνι.

————————————————————————————–

Οι περιοδείες και τα καλάθια…

Κατά τα άλλα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνεχίζει τις εβδομαδιαίες περιοδείες του, έχοντας «αγκαζέ» τον αναπληρωτή του στο υπουργείο κ. Νίκο Παπαθανάση. Όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Ψυχικό κάνει δεν είναι και … αδελφοποιτοί! Ετσι χθες πήγε να ελέγξει το «καλάθι των νονών» – τι γράφω Θεέ μου! – σε καταστήματα Jumbo και Μουστάκα. Σήμερα, λοιπόν, με τον κ. Παπαθανάση θα επισκεφτούν από ένα κατάστημα των αλυσίδων Κρητικός και My Market – σούπερ μάρκετ είναι, έχουν και περισσότερο «μπούγιο». Σήμερα οι επισκέψεις είναι για το «καλάθι του νοικοκυριού».

Μόνο που η υπερέκθεση «ξέφτισε» και το ενδιαφέρον του θέματος.

Αν και το ουσιώδες στην προκειμένη περίπτωση είναι η τηλεοπτική προβολή των κκ Γεωργιάδη και Παπαθανάση.

Αυτά!

——————————————————————————————

Το πρώτο «πράσινο» νησί

Διάφορα projects έχουν ανακοινωθεί για τη μετατροπή ορισμένων νησιών μας σε «πράσινα», με την κατανάλωση καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από ΑΠΕ. Για ένα είμαι σίγουρος ότι κατακτά αυτήν την πρωτιά: Πρόκειται για τον ιδιαίτερα γνωστό μιάς ορισμένης πολιτικής κατηγορίας ανθρώπων του περασμένου αιώνα, Άη Στράτη.

H ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει αναλάβει την ανάπτυξη ενός ένός Υβριδικού Σταθμού (ΥΒΣ) ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και ενός συστήματος τηλεθέρμανσης με χρήση ΑΠΕ. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό, συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου.

Τα έργα προχωρούν από τον όμιλο και, κάνοντας μία βόλτα… στο LinkedIn εντόπισα την ακόλουθη ανάρτηση στο λογαριασμό της εταιρείας: «Tο περασμένο Σάββατο – ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου – ξεκίνησε η διαδικασία θεμελίωσης της ανεμογεννήτριας που αποτελεί βασικό μέρος του έργου για τη μετατροπή του Αγίου Ευστρατίου στο πρώτο πράσινο νησί της Ελλάδας. Η μεταφορά του εξοπλισμού της ανεμογεννήτριας έγινε μέσω θαλάσσης στην τοποθεσία «Άγιος Δημήτριος» και στη συνέχεια μέσω της αγροτικής οδού που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να οδηγηθεί στη θέση εγκατάστασής της στο γήπεδο ΑΠΕ. Oι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς με στόχο το πρώτο τρίμηνο του 2024 να γίνει ηλέκτριση και μετά από τις απαραίτητες δοκιμές, να εκκινήσει η πλήρης λειτουργία μέχρι το τέλος του ίδιου έτους…».

Η ανάρτηση συνοδεύεται και από δύο φωτογραφίες που απεικονίζουν τη θεμελίωση της πρώτης ανεμογεννήτριας.

Πως αλλάζουν οι καιροί…

————————————————————

Το βήμα της Mytilineos για την ενεργειακή αυτάρκεια

Το πρώτο βήμα για την ενεργειακή αυτάρκεια των βιομηχανικών της δραστηριοτήτων κάνει η Mytilineos. Τι εννοώ;

Καταρχάς, να σας θυμίσω, ότι πριν από λίγους μήνες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε αναγγείλει στους μετόχους και αναλυτές την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας όταν λήξει το συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» από τη ΔΕΗ, να διασφαλίσει την ενεργειακή αυτάρκεια του εργοστασίου. Ο ίδιος επίσης έχει κάνει γνωστό στο πλαίσιο των στόχων για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες της παραγωγής αλουμινίου να καλύπτεται και από φωτοβολταϊκά πάρκα.

Αυτονομία

Φαίνεται, λοιπόν, πως η εταιρεία ξεδιπλώνει σταδιακά αυτό το σχέδιο.

Στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, εντόπισα, αναρτημένη αίτηση της Mytilineos για «τη χορήγηση άδειας κυριότητας και διαχείρισης Απευθείας Γραμμής για την ηλεκτρική σύνδεση δύο εγκαταστάσεων οι οποίες ανήκουν στην εταιρεία και συγκεκριμένα του μεμονωμένου πελάτη «Αλουμίνιον της Ελλάδος» με τη μεμονωμένη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο «ΘΗΣ Άγιος Νικόλαος ΙΙ».

Με πιο απλά λόγια η εταιρεία ζητά την απευθείας ηλεκτροδότηση του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδας» από τη νέα της μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, η οποία την περίοδο αυτή βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Mytilineos σπεύδει πρώτη να αξιοποιήσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που δίνει το δικαίωμα να έχει στην κυριότητα της και να διαχειρίζεται ηλεκτρική διασύνδεση.

Με τον τρόπο αυτό, λοιπόν, η εισηγμένη ξεκινά να χτίζει την ενεργειακή της αυτονομία και αυτάρκεια.

Νέα εποχή…

———————————————————————

Το μήνυμα από τη Βαλένθια

Δεν είναι μόνο τα μεγάλα, όπως η πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου, σύμφωνα με την εκτίμηση της Goldman Sachs, που δείχνουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Είναι και τα μικρότερα.

Όταν προ ημερών η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, βρέθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας, συμμετέχοντας στο Επενδυτικό Φόρουμ «Forinvest», εξεπλάγην! Γιατί; Διότι ο διοργανωτής του Φόρουμ -που ήταν το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας και είχε προγραμματίσει την ομιλία της προέδρου με θέμα «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στη Μεσόγειο» για τις 12 το μεσημέρι- της ζήτησε να βρεθεί στο χώρο του φόρουμ αρκετά νωρίτερα, όπως και έγινε.

Ζητώντας να μάθει το λόγο για τη βιασύνη, οι διοργανωτές της αποκάλυψαν ότι θα ήθελαν η Ελλάδα να ηγηθεί μιας πρωτοβουλίας των ευρωμεσογειακών χωρών για την ενίσχυση της μικρομεσαίας και κυρίως νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Και τούτο διότι έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο στο συγκεκριμένο τομέα.

Και να σκεφτεί κανείς ότι στο παρελθόν η χώρα μας όπου βρισκόταν αντιμετωπιζόταν ως «δεύτερης κατηγορίας»…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό