21.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει σαν ζώα ή απλώς θέλει να πεθάνουμε;»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει σαν ζώα ή απλώς θέλει να πεθάνουμε;», αποτελεί ένα από τα ερωτήματα των Κινέζων πολιτών, οι οποίοι φαίνεται ότι «τιμωρούνται» ακόμη από τα σκληρά lockdowns που επιβάλλει η κυβέρνηση, προς την αναχαίτηση των λίγων μόλις κρουσμάτων co-19. 

Οι πολίτες διαμαρτύρονται για σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και βασικών ειδών, καθώς δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε τουλάχιστον 30 περιοχές έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στο σπίτι, υπό μερικό ή πλήρες lockdown.

«Πέρασαν 15 μέρες, μας έχει τελειώσει το αλεύρι, το ρύζι, τα αυγά. Από μέρες πριν, μας έχει τελειώσει το γάλα για τα παιδιά», δήλωσε κάτοικος στη δυτική Σιντζιάνγκ.

Ωστόσο, οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τα τοπικά κρούσματα ενόψει του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος τον άλλο μήνα, ενώ η πολιτική της Κίνας για μηδενικό Co απαιτεί αυστηρά lockdowns, ακόμη και στην αναφορά ελάχιστων κρουσμάτων. Η συγκεκριμένη πολιτική, έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών και έχει κατηγορηθεί για καταστολή της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα η Κίνα κατέγραψε 949 νέα κρούσματα Co σε ολόκληρη τη χώρα.

Παραάλληλα, συγκίνηση προκαλούν απελπισμένοι πολίτες που κάνουν έκκληση για βοήθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια ανάρτηση με βίντεο ενός άνδρα  που έλεγε ότι τα παιδιά του δεν είχαν φάει εδώ και 3 ημέρες, προκαλεί περισσότερη οργή για την κατάσταση.

«Μου έχουν τελειώσει τα χρήματα για να αγοράσω προμήθειες. Έχουμε 2 παιδιά, η γυναίκα μου είναι έγκυος και χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Ξεμείναμε από βενζίνη!», ανέφερε ο κάτοικος σε απόγνωση. . 

Καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, μια έκθεση του ΟΗΕ κατηγόρησε την Κίνα για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά των Ουιγούρων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ. 

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατείνονται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι έχουν τεθεί υπό κράτηση παρά τη θέλησή τους, ενώ το Πεκίνο υποστηρίζει ότι το δίκτυο των «στρατοπέδων» του, είναι ένα εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, στη νοτιοδυτική επαρχία Γκουεϊτζόου, οι αρχές απέκλεισαν μια ολόκληρή περιοχή χωρίς προειδοποίηση, εγκλωβίζοντας 500.000 κατοίκους στα σπίτια τους χωρίς καμία ευκαιρία να προετοιμαστούν για αυτό.

«Οι ανελκυστήρες σταμάτησαν να λειτουργούν στα κτήρια για να εμποδίσουν τους ανθρώπους να φύγουν», ανέφερε η Guardian. «Δεν μπορούμε να αγοράζουμε πράγματα στο διαδίκτυο καθώς δεν παραδίδονται και τα σούπερ μάρκετ είναι κλειστά», λένε οι πολίτες.

Εν τω μεταξύ, το Τσενγκντού, η πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, είναι η μεγαλύτερη πόλη που τέθηκε σε lockdown από τότε που η Σαγκάη υπέστη δύο μήνες περιορισμών νωρίτερα φέτος.

Στους 21 εκατομμύρια κατοίκους του, έχει απαγορευτεί η είσοδος ή η έξοδος από την πόλη, ενώ ψωνίζουν τα είδη πρώτης ανάγκης, μόνο με αρνητικό τεστ.

Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει επίσημα καταγράψει λιγότερους από 15.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

MB

Με πληροφορίες από BBC 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό