16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η κυβέρνηση ζητά από τους επιστήμονες να ανοίξει η εστίαση στις 25 Μαΐου 

Ειδήσεις Ελλάδα

H κυβέρνηση ζήτησε από την Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης, καφέ κλπ, εφόσον φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας  το επιτρέπουν.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: «Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όπου έχουμε άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη γνώμη των ειδικών και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε με σταδιακά, αλλά σταθερά βήματα να επιστρέψουμε σε μια νέα καθημερινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι αν και το ζήτημα είχε τεθεί κατά την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους, καθώς άλλωστε για το άνοιγμα νωρίτερα της εστίασης πιέζουν ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι εστιατορίων, καφέ, μπαρ κλπ ενώ οι εικόνες συνωστισμού σε πλατείες προκαλούν τη σκέψη ότι θα έπρεπε να δοθεί διέξοδος στους πολίτες ώστε να σπάσει το πλήθος, κυβερνητικά στελέχη και δημοσίως ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης επέμεναν ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για 1η Ιουνίου, πλην όμως αποδεικνύεται ότι ήθελαν να θολώσουν τα νερά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε (ΕΡΤ) ότι ανοίγουν νωρίτερα και συγκεκριμένα από Δευτέρα τα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, καθώς και ότι σήμερα αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις της επιτροπής για τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, ενώ τα πρωτόκολλα για τα πλοία ανακοινώθηκαν χθες, ενόψει της απελευθέρωσης των μετακινήσεων προς την επαρχία και την Κρήτη τη Δευτέρα 18 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Χθες ανακοινώθηκε η προσωρινή παράταση ορισμένων ΝΟΤΑΜ όσον αφορά στις πτήσεις εξωτερικού προς επτά χώρες ενώ οι πτήσεις εσωτερικού θα αρχίσουν να επανέρχονται σε κανονική συχνότητα από τη Δευτέρα.

Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν παρουσίασε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις αερομεταφορές, το οποίο όμως είναι πολύ γενικό και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον στρέφεται σε διμερείς συμφωνίες. Προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες τετραμερής με Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, ενώ ήδη είναι έτοιμες συμφωνίες με Ισραήλ και Κύπρο και γίνονται συζητήσεις ακόμη και με τη Γερμανία, η οποία όμως είναι απρόθυμη σχετικά καθώς θέλει να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό και κατανάλωση.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός έχει πολλάκις διαμηνύσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η χώρα τουριστικά την 1η Ιουλίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό