32.3 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Η «κρυάδα» πρωτοκλασάτων της ΝΔ, γιατί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαγνητίζει τις τράπεζες, ο διαγωνισμός για την «Αριάδνη» και το μήνυμα του Εξάρχου – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Παντοδύναμος

Ο – εν αναμονή πρωθυπουργός – κ. Κυριάκος Μητσοτάκης νιώθει παντοδύναμος – και το δείχνει – όχι μόνο για το ποσοστό που απολαμβάνει, αλλά κυρίως για την διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Εχει ένα μικρό προβληματάκι με τις … έδρες – αν δηλαδή η Βουλή θα είναι επτακομματική, οκτακομματική ή εννιακοματική(!) – αλλά κι αυτό θα έχει λυθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

«Κρυάδες»

Και προετοιμάζει αναλόγως τους λεγόμενους πρωτοκλασάτους υπουργούς – ψυχολογικά εννοώ – κάνοντας διαρροές για την μελλοντική αξιοποίηση … πασοκογενών στελεχών. Κι όπως είναι φυσικό την πρώτη «κρυάδα» την ένοιωσαν διάφοροι – ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε….

Διεύρυνση

Βέβαια οι συγκεκριμένες διαρροές δεν ήταν μονοσήμαντης απεύθυνσης. Αντιθέτως! Στόχευαν επίσης και το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ, κυρίως όσους εκ των ψηφοφόρων του κινούνται στην δεξιά πλευρά του άλλοτε κραταιού κινήματος.

Αναδίπλωση

Βέβαια από την αναστάτωση που προκλήθηκε, πλέον επιχειρείται η αναδίπλωση. Αλλά οι αποδέκτες τα έλαβαν τα μηνύματα….

«Καλάθια»

Είναι εντυπωσιακό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μέχρι τώρα έχει κατορθώσει να κάνει προεκλογικά λάθη και να βάλει αρκετά «καλάθια». Ομως φαίνεται πως το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.

Αυτογκόλ

Εν πάση περιπτώσει, το πιο πρόσφατο αυτογκόλ της Νέας Δημοκρατίας είναι η αναφορά του κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη πως δεν είναι όλες οι παροχές που ως τώρα έχει κάνει ο πρωθυπουργός, ενταγμένες στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει σταλεί στις Βρυξέλλες.

Ιθαγενείς

Ενδιαφέρουσα αναφορά. Μου θυμίζει κάτι σε «χάντρες και καθρεφτάκια». Ας είναι εκλογές έχουμε, μία κουβέντα παραπάνω μπορεί να την πει ένας εν αναμονή πρωθυπουργός. Δεν χάλασε ο κόσμος. Οχι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που έχει βγει στα κεραμίδια. Αυτή την στενοκαρδία της Κουμουνδούρου δεν μπορώ να την καταλάβω….

Ρελάνς

Εν τω μεταξύ το θέμα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της μειονότητας συνεχίζεται. Με τη Νέα Δημοκρατία η οποία επιχειρεί να κάνει ρελάνς, μετά την παραίτηση του κ. Μουσταφά Κατραντζή, προσπαθώντας να περιορίσει τις απώλειες από τους διάφορους ακροδεξιούς σχηματισμούς

Σύνταγμα

Και επειδη ο κ. Μητσοτάκης νιώθει πλέον παντοδύναμος αποφάσισε να το ρισκάρει. Γι΄αυτό θα κάνει ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Παρασκευής και την προηγούμενη μέρα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Είναι προφανές ότι θέλει να πανηγυρίσει την επικείμενη νίκη. Δεν ξέρω για την Θεσσαλονίκη, αλλά στην Αθήνα μήπως είναι – λίγο – ρίσκο;

Αδιαφορία

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να μην έχει κάνει λάθη στη δεύτερη προεκλογική περίοδο, αλλά τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Είναι τέτοια η αδιαφορία του εκλογικού σώματος, που δεν έχει προηγούμενο. Ετσι και οι ίδιοι βαδίζουν στα σκοτάδια. Μου έλεγαν, λοιπόν, ότι και το 18% είναι πιθανό, όπως το και το 22% (θα το ήθελαν βεβαίως περισσότερο!).

Ελπίδα

«Συναντούν» ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που απείχαν απογοητευμένοι στις 21 Μαίου, αλλά τώρα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν. Αλλά δεν μπορούν να υπολογίσουν το εύρος αυτής της τάσης και παράλληλα τις απώλειες που έχουν προς άλλους όμορους χώρους. Είναι με την «ψυχή στο στόμα» περιμένοντας τα χειρότερα και ελπίζοντας τα καλύτερα!

«Εξέγερση»

Βέβαια η «εξέγερση των κομμένων υποψηφίων» της «Πλεύσης Ελευθερίας» της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου χθες είχε την τιμητική της στην ειδησεογραφία. Εύλογο! Σήμερα η κυρία Κωνσταντοπούλου δίνει την διακαναλική της συνέντευξη, κι όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς η «εξέγερση» των κυριών και των κυρίων που μετακινήθηκαν από τις εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων, θα πρωταγωνιστήσει. Αναμενόμενο! Ως τώρα δεν της έχει στοιχίσει δημοσκοπικά….

———————————————————————-

Εμπιστοσύνη

Τη διαβεβαίωση ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια – είναι εξασφαλισμένο ως προς τη χρηματοδότηση του, έδωσε ο πρόεδρος και CEO του ομίλου κ. Γιώργος Περιστέρης.

Στο τέλος της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ο επικεφαλής του ομίλου κλήθηκε να απαντήσει σχετικώς.

Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η απάντηση που έδωσε η κυρία Πηνελόπη Λαζαρίδου, γενική διευθύντρια Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της εισηγμένης: «Η εταιρεία έχει 1,5 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Είναι αξιόχρεη και αποτελεί πελάτης – στόχος για τις τράπεζες και τις αγορές», σημείωσε. «Και παρά την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η εταιρεία απολαμβάνει πιστωτικές γραμμές και από εγχώρια και διεθνή τραπεζικά ιδρύματα», τόνισε η κυρία Λαζαρίδου.

Η ίδια κατέληξε λέγοντας πως «θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και άλλα κεφάλαια, όπως του RRF».

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Ο πρόεδρος και CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ρωτήθηκε επίσης, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, και για το ενδεχόμενο της πώλησης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Όπως είπε είναι θέμα των υποψήφιων επενδυτών και επισήμανε με έμφαση: «Πάντως και χωρίς και με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ο όμιλος θα είναι καλά».

PPAs

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων ο κ. Περιστέρης απάντησε σε ερωτήσεις των μετόχων και για τα θέματα της ενέργειας και συγκεκριμένα στον τομέα δραστηριότητας της εταιρείας ΗΡΩΝ.

Αναφορικά με τη μακροχρόνια διμερή σύμβαση (PPA) που σύναψε ΔΕΗ – ΗΡΩΝ – Βιοχάλκο, τόνισε ότι «η τριγωνική αυτή συμφωνία εγκαινιάζει και την Ελλάδα τα διμερή συμβόλαια. Τα PPAs εξασφαλίζουν σε όλες τις πλευρές τους προμηθευτές, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές μία καλή ορατότητα για τις τιμές». Και θύμισε: Στη διάρκεια της κρίσης υπήρχαν μέρες όπου οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν άλματα 100% ακόμη και στη διάρκεια ενός 24ωρου. Συνεπώς τα PPAs είναι μία ασφάλεια που παρέχουν οι παραγωγοί και οι προμηθευτές»

Αριάδνη

Στην επόμενη φάση περνά ο διαγωνισμός για την πώληση του 20% της «Αριάδνη Interconnection», της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –Αττικής, ένα έργο προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έδωσε αυτές τις ημέρες στον Διαχειριστή το «πράσινο φως». Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ στις αρχές Μαΐου είχε εγκρίνει και τους τέσσερις υποψήφιους «μνηστήρες» που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού υπό την προϋπόθεση ότι ο ΑΔΜΗΕ θα τροποποιούσε το καταστατικό της «Αριάδνη Interconnection».

Καταστατικό

Τελικά, όπως αναφέρει στέλεχος του Ρυθμιστή, δεν χρειάστηκε κάποια αλλαγή στο καταστατικό καθώς προσδιορίστηκαν οι απαραίτητες λεπτομέρειες ως προς τη λειτουργία της Αριάδνης μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του καλωδίου και την είσοδο του νέου επενδυτή, ο οποίος θα έχει τον ρόλο του «παθητικού επενδυτή». Απομένει πλέον να οριστεί από τον ΑΔΜΗΕ η ημερομηνία για τη υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Τα τέσσερα σχήματα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund & Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), ο Ιταλός διαχειριστής Terna SpA, και η κινεζικη StateGrid International Development Belgium. Ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2022 και από τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε αναμενόταν η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών γράφει … καθυστερήσεις!

———————————————————————-

Ο κ. Εξάρχου

Απαρέγκλιτα θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Τράπεζα Αττικής.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου ένας εκ των τριών μετόχων της Thrivest Holding.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης του Economist που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Εξάρχου, συνομιλώντας με δημοσιογράφους σημείωσε ότι «το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Τράπεζα Αττικής προχωρά κανονικά, με απόλυτη προσήλωση στο στόχο που είναι η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στην χώρα».

Αλλά ο κ. Εξάρχου έστειλε κι ένα μήνυμα, προφανώς, προς τη νέα κυβέρνηση: «Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα και ο νέος Ηρακλής ΙΙΙ, ο οποίος θα ολοκληρώσει την εξυγίανση κυρίως των μικρότερων τραπεζών, λειτουργώντας θετικά και στην προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό