14.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η κρίση δυσκολεύει τα ακραία σενάρια των stress tests

Ειδήσεις Ελλάδα

Δύσκολη θα είναι η άσκηση των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, όχι μόνον για τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και για την ΕΚΤ.

Με μια τέτοια κρίση που απλώνεται στον ευρωπαϊκό χώρο, πολύ δύσκολα οι αρχές θα καταφέρουν να διαμορφώσουν τα σενάριατων ακραίων καταστάσεων, ώστε να μην απορριφθεί βάσει αυτών μεγάλο πλήθος τραπεζών. Αυτό σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, που αναμένουν αφενός να καταγραφούν τα αποτελέσματα των τραπεζών στο τέλος του έτους και οι στόχοι τους, αφετέρου να δουν τα σενάρια βάσει των οποίων θα τρέξει η νέα αναθεωρημένη άσκηση.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσίευσε το προσχέδιο της μεθοδολογίας, των υποδειγμάτων και των προτύπων καθοδήγησης για τα stress tests του 2022 νωρίτερα μέσα στον μήνα, τα οποία και θα συζητηθούν με τον κλάδο.

Η μεθοδολογία καλύπτει όλους τους τομείς κινδύνου και βασίζεται στα συμπεράσματα που προέκυψαν το 2021 μέσα στην πανδημία.

Ορισμένες πτυχές της μεθοδολογίας έχουν βελτιωθεί, με βάση τα διδάγματα από την άσκηση του 2021. Ως νέο χαρακτηριστικό, οι προβλέψεις για τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες (NFCI) θα βασίζονται σε ένα μοντέλο που θα αξιολογεί τα μεγέθη από την κορυφή προς τη βάση, δηλαδή από το σύνολο έως την ανάλυση αυτού κατά τομέα δραστηριότητας. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα αναθεώρησης του πλαισίου των ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο Ε.Ε. προς μια υβριδική προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει τόσο τη μεθόδευση που προαναφέρθηκε όσο και την αντίθετή της. Επίσης, η κάλυψη του δείγματος, δηλαδή των τραπεζών που θα μετέχουν στην άσκηση, έχει αυξηθεί. Επιπλέον 26 τράπεζες προστέθηκαν στο δείγμα του stress test σε σύγκριση με την άσκηση του 2021 και έχει εισαχθεί περαιτέρω αναλογικότητα στη μεθοδολογία.

Η άσκηση του 2023 θα αξιολογήσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών της Ε.Ε. σε ένα δυσμενές οικονομικό σοκ και θα ενημερώσει τη διαδικασία εποπτικής επανεξέτασης και αξιολόγησης του 2023 (SREP).

Ωστόσο, επειδή τα δυσμενή σενάρια είναι πολύ πιθανόν να είναι πραγματικά σενάρια, τούτο καθιστά πολύ πιο δύσκολη την άσκηση τόσο για τις αρχές όσο και για την ίδια την ΕΑΤ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό