14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Κομισιόν αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρισμού

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Επιτροπή προχώρησε σε επανεξέταση των μέτρων βασιζόμενη σε στοιχεία που παρείχαν 25 κράτη –μέλη και στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και κατέληξε ότι οι έκτακτες αυτές παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να παραταθούν πέραν του Ιουνίου

Τέλος στα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν στην αγορά ηλεκτρισμού για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας βάζει η ΕΕ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

-το μέτρο της επιβολής ανώτατης τιμής (πλαφόν) στα έσοδα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (τεχνολογίες που παρήγαγαν υπερέσοδα λόγω της υψηλής τιμής φυσικού αερίου),-τα μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το υψηλό ενεργειακό κόστος (επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις, πλαφόν κλπ)-και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά 5% που συμπεριλήφθησαν στον Κανονισμό 2022/1854.

Η Επιτροπή προχώρησε σε επανεξέταση των μέτρων βασιζόμενη σε στοιχεία που παρείχαν 25 κράτη –μέλη και στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και κατέληξε ότι οι έκτακτες αυτές παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να παραταθούν πέραν του Ιουνίου. Τα Πορίσματα της Εκθεσης θα υποβληθούν με τη μορφή προτάσεων προς το Συμβούλιο προκειμένου να λάβουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για τα κράτη –μέλη.

Αυτό για την περίπτωση της Ελλάδας σημαίνει ότι είναι στον αέρα η παράταση του μηχανισμού των πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά και των επιδοτήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο, στην οποία προχώρησε μονομερώς η χώρα με απόφαση που υπέγραψε λίγο πριν την λήξη της θητείας του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Διαβάστε τη συνέχεια στη kathimerini.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό