20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η κλιματική αλλαγή θα κάνει τους ελέφαντες… Ντάμπο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Deakin στην Αυστραλία πραγματοποίησαν μια μελέτη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο μέγεθος των ζώων. Είναι γνωστό ότι πολλά ζώα έχουν την τάση να συρρικνώνονται σε μέγεθος για να προσαρμοστούν σε κλιματικές συνθήκες για να ρυθμίζουν καλύτερα την θερμοκρασία του σώματος τους και να μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης τους.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Trends in Ecology and Evolution» οι ερευνητές αναφέρουν ότι στην κλιματική αλλαγή που συμβαίνει στον πλανήτη αυτή τη χρονική περίοδο εμφανίζεται μια τάση αύξησης των οργάνων ή μελών των ζώων που προεξέχουν από το σώμα τους όπως τα πόδια, τα αυτιά και τα ράμφη. Μάλιστα οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα είδος παπαγάλου που ζει στην Αυστραλία από τα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίζει αύξηση του ράμφους του σε ποσοστά 4-10% η οποία όπως εκτιμούν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αλλαγές που αναμένεται να συμβούν στο σώμα διαφόρων ζώων σε όλο τον κόσμο. Η πιο ενδιαφέρουσα διαπίστωση των ερευνητών είναι ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει το μέγεθος των αυτιών των ελεφάντων. Μάλιστα η αύξηση αυτή μπορεί να είναι τόσο μεγάλη ώστε οι ελέφαντες να μοιάζουν με τον διασημότερο και πιο αγαπητό ελέφαντα στον κόσμο τον… Ντάμπο.

«Ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε ότι τα ζώα πρέπει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και εξαιτίας των συνθηκών που έχουν προκύψει αυτή η προσαρμογή πρέπει να γίνει σε πολύ συντομότερο χρόνο από αυτόν που γίνονταν αυτές οι αλλαγές στην ιστορία της εξέλιξης των ειδών. Η τωρινή κλιματική αλλαγή που εμείς προκαλέσαμε προκαλεί πολύ μεγάλη πίεση στα ζώα και κάποια είδη θα καταφέρουν να προσαρμοστούν και κάποια όχι. Ανάμεσα στα φαινόμενα που θα εμφανιστούν είναι η αύξηση των οργάνων του σώματος που προεξέχουν. Έτσι μπορεί στο κοντινό μέλλον να δούμε μπροστά μας πραγματικούς Ντάμπο» αναφέρει η Σάρα Ράιντινγκ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό