27.8 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

Η κεραμίδα του έκτακτου φόρου, το μεγάλο deal της ΤΕΝΕΡΓ και η ΓΕΚ Τέρνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεδρίαση αντίρροπων δυνάμεων, η επιβεβαίωση των προσδοκιών για το deal της ΤΕΝΕΡΓ, οι νέες τιμές στόχοι για τη ΓΕΚ Τέρνα, «βουτιά» ΜΟΗ – ΕΛΠΕ λόγω έκτακτου φόρου και οι φήμες που πίεσαν τις τράπεζες.

Η ημέρα ξεκίνησε χθες ιδανικά και με πολύ μεγάλες προσδοκίες. Πολύ νωρίς είχαμε την ανακοίνωση της τελικής, ιστορικής για τη χώρα, συμφωνίας για την απόκτηση του 67% της Τέρνα Ενεργειακή από τους Άραβες της Masdar που σε συνδυασμό με το καλό κλίμα στις ξένες αγορές εύλογα πυροδότησε προσδοκίες για τη συνεδρίαση.

Προσδοκίες που συνέτριψε μια άλλη είδηση που επίσης κυκλοφόρησε από νωρίς: η επιβολή έκτακτου φόρου στα διυλιστήρια. Η συνεδρίαση ξεκίνησε θετικά, γρήγορα όμως οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι, ενώ η φημολογία ότι έκτακτος φόρος θα μπορούσε να μπει και σε άλλους κλάδους (όπως π.χ. στις τράπεζες που εμφανίζουν μεγάλη κερδοφορία) ενέτεινε τις πιέσεις με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί μέχρι τις 1.411 μονάδες σημειώνοντας απώλειες άνω του -1%.

Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τις φήμες, ωστόσο και παλαιότερα είχε διαψευστεί από την παρούσα κυβέρνηση το ενδεχόμενο νέου έκτακτου φόρου στα διυλιστήρια, κάτι που τελικώς έγινε. Η αγορά πάντως ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους με τον ΓΔ να κλείνει με μικρή πτώση -0,31%.

Κατά τα λοιπά όλα τα λεφτά χθες σε Τέρνα Ενεργειακή που πραγματοποίησε συναλλαγές 38,3 εκατ. ευρώ και την ΓΕΚ Τέρνα με 18,3 εκατ. ευρώ με τις δυο μετοχές αθροιστικά να πραγματοποιούν το 38% των συνολικών χθεσινών συναλλαγών.

— Τέρνα Ενεργειακή: Και επιτέλους το deal εγένετο! Η τιμή ήταν αυτή που αναμενόταν, 20 ευρώ ανά μετοχή. Οπότε το διστακτικό ξεκίνημα στο ΧΑ με τη μετοχή να κινείται πιο κοντά στα 19 ευρώ από ότι στα 20 ευρώ δημιούργησε απορίες.  Ωστόσο η απόκλιση αυτή εξηγείται εύκολα, καθώς η Δημόσια Πρόταση αργεί. Μέχρι να ληφθούν οι εγκρίσεις, ικανοποιηθούν οι αιρέσεις κ.ο.κ. ίσως φτάσουμε Νοέμβριο για τη δημόσια πρόταση. Στα 19,35 ευρώ έκλεισε χθες η μετοχή αποκομίζοντας κέρδη +0,89%, τιμή που διαμορφώνει ένα discount -3,25% από τα 20 ευρώ του deal. Και επιπλέον υπάρχει και το μέρισμα. Η περίπτωσή της είναι ένα story επιτυχίας και μόνο, καθώς ιδρύθηκε από το μηδέν το ‘97 και σε μια εποχή που ελάχιστοι μιλούσαν για πράσινη ενέργεια και τώρα πουλήθηκε με συνολική αξία 3,2 δισ. ευρώ.

— ΓΕΚ Τέρνα: Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο μεγάλος κερδισμένος του deal της ΤΕΝΕΡΓ είναι ο μητρικός όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα. Με… μονοπωλιακή σχεδόν θέση στις παραχωρήσεις, υψηλό ανεκτέλεστο και ισχυρή θέση στην κατασκευαστική αγορά πολλοί θεωρούν ότι φτάνει η στιγμή που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στο ΧΑ. «Αγκάθι» αποτελούσε η χρηματοοικονομική δομή και με τα έσοδα από την πώληση της συμμετοχής της στην Τέρνα Ενεργειακή οι προβληματισμοί απαντώνται. Η μετοχή πάντως αντέδρασε συγκρατημένα χθες, κλείνοντας στα 16,88 ευρώ (+1,44%) μακριά όμως από τα υψηλά ημέρας. Είναι προφανές ότι στη μετοχή είχε τοποθετηθεί και ευκαιριακό χρήμα «ποντάροντας» στο deal.  Η Axia ανέβασε την τιμή στόχο στα 24,80 ευρώ, σημειώνοντας πως η αποκρυστάλλωση της αξίας και η επενδυτική περίπτωση του ομίλου θα οδηγήσουν τις προσαρμογές αποτίμησής της. Αυτήν τη στιγμή, η τιμή στόχος για τη ΓΕΚ Τέρνα είναι στα 24,80 ευρώ με σύσταση Αγοράς. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΓΕΚ Τέρνα ανακοίνωσε τη συμφωνία πώλησης του μεριδίου της 36,59% στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar προς 20 ευρώ/μετοχή, τιμή που αντιπροσωπεύει αποτίμηση ιδίων κεφαλαίων 2,4 δισ. ευρώ και εταιρική αξία 3,2 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Eurobank Equities ανεβάζει την τιμή στόχο στα 20 ευρώ (από 18 πριν), με σύσταση «διακράτηση» από «αγορά», τονίζοντας ότι είναι ο βασικός ωφελημένος της συμφωνίας. Διευκρινίζει ότι υποβαθμίζει τη σύσταση λόγω αποτίμησης, τονίζοντας ότι μειώνει τις εκτιμήσεις της για να ευθυγραμμιστεί με τους νέους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση της εταιρείας. Τέλος, η Euroxx Χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή και την τιμή στόχο των 20 ευρώ και αναφέρει πως διατηρεί την bullish στάση της.

Η πορεία της μετοχής της ΓΕΚ Τέρνα, 8 Ιανουαρίου 2024 – 20 Ιουνίου 2024

— Διυλιστήρια: Η… από το πουθενά επιβολή έκτακτης εισφοράς, «πλήγωσε» τις μετοχές, κόβοντας όλο το αρχικό momentum της αγοράς. Η Motor Oil έφτασε να υποχωρεί έως 4,53% ενώ έκλεισε με πτώση 3,36% στα 24,72 ευρώ, ενώ η HelleniQ Energy έφτασε να χάνει έως 3,24%, κλείνοντας με πτώση 2,87%, ενώ έχασε τα 8 ευρώ για πρώτη φορά από τις 11 Μαρτίου, ενώ στα 7,95 ευρώ είχε να κλείσει από τις 20 Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι έπεσε σε χαμηλό 4μήνου. Η Motor Oil βρίσκεται στο +4,04% από την αρχή του χρόνου, η HelleniQ Energy στο +9,20%.

— Τράπεζες: Ισχυρές πιέσεις για τις μετοχές του κλάδου υπό το βάρος της φημολογίας περί εκτάκτων φόρων. Στο -1,80% η Πειραιώς, -1,55% η Alpha, -1,34% η Εθνική και αισθητά καλύτερη εικόνα για την Eurobank στο -0,24%. Στο -1,16% ο δείκτης του κλάδου ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε και μέχρι -2,84%. Δεν φαίνεται να έχουν καμία βάση οι ανησυχίες περί έκτακτου φόρου. Πέραν της ιδιαιτερότητας του DTC, ένας έκτακτος φόρος στις τράπεζες δεν είναι κάτι που θα «χωνευόταν» εύκολα από τους ξένους επενδυτές. 

— ΔΕΗ: Κίνηση μόνιμα σε θετικό έδαφος χθες, έφτασε έως το +2,93% ενώ έκλεισε με άνοδο 2,10% (η μεγαλύτερη στον Large Cap), επανερχόμενη πάνω από τα 11 ευρώ. Το +5,38% των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων τη γύρισε οριακά θετικά το 2024 (+0,09%), αντέδρασε από τα χαμηλά 6μήνου.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, 8 Ιανουαρίου 2024 – 20 Ιουνίου 2024

— Jumbo: Δεν κινδυνεύει από έκτακτους φόρους και αποτελεί μια από τις πιο γενναιόδωρες – αν όχι την κορυφαία – εισηγμένη από πλευράς κεφαλαιακών διανομών στην ιστορία του Χ.Α. Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και στο +1,75% στην τιμή των 26,74 ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Jumbo, 8 Ιανουαρίου 2024 – 20 Ιουνίου 2024

— Intracom Holdings: Συνεχίζεται η άσχημη εικόνα, καθώς η χθεσινή ήταν η έκτη πτωτική στις επτά τελευταίες συνεδριάσεις, όπου έχει χάσει το 11,02% της αξίας της. Υποχωρώντας κατά 2,60% χθες έκλεισε στα 3,19 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 16 Ιανουαρίου 2024, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε χαμηλό 5μήνου.

Η πορεία της μετοχής της Inrtracom, 8 Ιανουαρίου 2024- 20 Ιουνίου 2024

— Optima Bank: Νέα ιστορικά υψηλά τα 12,42 ευρώ μετά και το χθεσινό +2,64%, ενώ το τελευταίο τριήμερο κερδίζει περί το 5%. Χθες μπήκαν για διαπραγμάτευση 80.000 νέες κοινές μετοχές που προέκυψαν λόγω κεφαλαιοποίησης μέρους μη διανεμηθέντων κερδών. Στο +59,23% φέτος ο τίτλος.

— Rebalancing: Σήμερα θα έχουμε το rebalancing για την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx, με τα φώτα να πέφτουν στο φινάλε της συνεδρίασης στις κινήσεις που θα γίνουν στη μετοχή του Αεροδρομίου που μπαίνει στον FTSE 25 και της Optima Bank που μπαίνει στον Mid Cap.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό