17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η κεντρική τράπεζα δεν «βλέπει» τον πληθωρισμό και προχωρά σε νέα μείωση επιτοκίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε νέα μείωση των επιτοκίων προχώρησε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, όπως αναμενόταν, ασκώντας περαιτέρω πίεση στη λίρα. 

Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Σαχάπ Καβτσιόγλου μείωσε τα επιτόκια στο 12%. Η κεντρική τράπεζα κρατούσε σταθερά τα επιτόκια για επτά μήνες, αλλά τον προηγούμενο μήνα επανήλθε στην ανορθόδοξη πολιτική της ξεκινώντας νέο κύκλο μειώσεων παρά τον «εκρηκτικό» πληθωρισμό που έχει σπάσει το φράγμα του 80%. 

Σύμφωνα δήλωση της κεντρικής τράπεζας, «εκτιμάται ότι το ενημερωμένο επίπεδο πολιτικής είναι επαρκές υπό τις τρέχουσες προοπτικές».

Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας αποτελούν συχνά αντικείμενο ανάλυσης σε επενδυτές και οικονομολόγους, αποδίδοντας τις «κόντρα στη λογική» αποφάσεις της στην πολιτική πίεση που ασκείται από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί τα υψηλά επιτόκια ως τη «μητέρα του κακού» επιμένοντας ότι η μείωση των επιτοκίων είναι ο σωστός τρόπος για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του μάλιστα δήλωσε «οικονομολόγος» (ενώ δεν είναι) και υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός δεν είναι μια «ανυπέρβλητη οικονομική απειλή». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο πληθωρισμός θα μειωθεί μετά το τέλος του έτους.

Ο νέος κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής σημαίνει ότι ο Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Η εκστρατεία για συνεχή μείωση των επιτοκίων καθώς το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας μειώνεται και τα συναλλαγματικά της αποθέματα εξαντλούνται, αντίθετα, οδήγησε τη λίρα σε σταθερή ύφεση. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 27% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο μέχρι σήμερα και 80% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της τράπεζας για τα επιτόκια, το νόμισμα υποχώρησε για να διαπραγματευτεί στις 18,376 λίρες ανά δολάριο.

naftemporiki.gr  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό