35 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

«Η κατανάλωση σοκολάτας στην Ελλάδα είναι χαμηλή συγκρινόμενη με την βόρεια Ευρώπη»

Ειδήσεις Ελλάδα

Για την πορεία της σοκολατοποιίας OSCAR μίλησε ο συνιδιοκτήτης και μέλος του ΔΣ της εταιρείας, Βασίλης Αράπογλου, στην εκπομπή «Ιn Business», με την Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ποσότητα σοκολάτας που καταναλώνουμε στην Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά έκανε και ειδική αναφορά στην πτωτική τάση τιμής του κακάο.

Αρχικά ο κ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι «Στην Ελλάδα ουσιαστικά είμαστε η δεύτερη γενιά, η εταιρεία επανιδρύθηκε το 1970 στην Ελλάδα ερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη και ο πατέρας μου ξεκίνησε την ίδια δουλειά που έκανε εκεί. Υπήρχε η τεχνογνωσία από την λειτουργία στην Πόλη».

«Προσπαθούμε να αναπτυσσόμαστε παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τις πρώτες ύλες και τις αυξήσεις των τιμών»

Για την εταιρεία σήμερα ανέφερε πως «τώρα βρισκόμαστε στον Ασπρόπυργο της Αττικής, υπάρχει μια μονάδα αποθήκης στην Θεσσαλονίκη και μια καραμελοποιία στην Πάτρα στην ΒΙΠΕ Πατρών και προσπαθούμε να αναπτυσσόμαστε παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τις πρώτες ύλες και τις αυξήσεις των τιμών».

Αναφερόμενος  στην επωνυμία Όσκαρ το πρώτο πράγμα που ανακαλεί στη μνήμη του είναι τα πασχαλινά αυγά.

«Έχουμε ηγετική θέση στα εποχιακά προϊόντα σοκολάτας. Δίνουμε και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε αλυσίδες» σχολίασε ο κύριος Αράπογλου, ενώ σε σχέση με την κατανάλωση ανέφερε ότι «η κατανάλωση στην Ελλάδα είναι χαμηλή συγκρινόμενη με την κατανάλωση στη βόρεια Ευρώπη. Αν εμείς έχουμε κατά κεφαλήν 2,5 κιλά κατανάλωση, οι ευρωπαίοι έχουν 9,5 κιλά το χρόνο, όσο ανεβαίνουμε δηλαδή προς την Σκανδιναβία».

«Τον τελευταίο καιρό η τιμή του κακάο ξέφυγε»

Αναφερόμενος στην αύξηση της τιμής του κακάο αλλά και τις γεωπολιτικές κρίσεις και την κλιματική αλλαγή και το πόσο επηρεάζει την αγορά της σοκολάτας, ο κ. Αράπογλου είπε «Η τιμή του κακάο για μια δεκαετία ήταν σταθερή, περίπου στα 2200 € ο τόνος. Τον τελευταίο καιρό ξέφυγε, έφτασε μέχρι τα 11 χιλιάρικα. Τα παράγωγα, το βούτυρο κακάο έφτασε μέχρι τα 40 €, τώρα είναι στα 26 και ξαναπέσε σε σχέση βέβαια με τα 40. Με δυσκολία θα φτάσει τα 5€ που είχε το Δεκέμβριο του 23. Φυσικά αυτό, όταν τελειώσουν τα συμβόλαια που έχει κάθε εταιρεία με τις πρώτες ύλες, θα πρέπει κάποια στιγμή να μετακυλιστεί στην τιμή της λιανικής ή της χονδρικής. Κανείς δεν μπορεί να απορροφήσει τέτοιο κόστος».

«Η κλιματική κρίση και οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι βασικοί παράγοντες για αυτές τις αυξομειώσεις των τιμών», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος τις αυξομειώσεις των τιμών του κακάο, είναι σαν «καρδιογράφημα!», πρόσθεσε.

«Τόσο μεγάλη διαφορά στην πρώτη ύλη, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν έχει ξαναγίνει»

Τέλος σχολίασε ότι «τόσο μεγάλη διαφορά στην πρώτη ύλη, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν έχει ξαναγίνει… και με δεδομένο ότι η χονδρική τιμή θα συνεχίσει να είναι σε αυτά τα επίπεδα, ήδη έχουν υπάρξει τιμοκατάλογοι με αύξηση 50%».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό