21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, έφτασε στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποφυγή του κινδύνου ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Ο Γκρόσι έφθασε στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, για να επιθεωρήσει την κατάσταση εκεί. Ο ίδιος δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία δεν έχει βελτιωθεί και ότι οι συγκρούσεις στις κοντινές περιοχές έχουν ενταθεί, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Γκρόσι θα έβλεπε «πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, να μιλήσει με τους πυρηνικούς μηχανικούς που τον λειτουργούν», ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram η ουκρανική εταιρία λειτουργίας Energoatom, ανακοινώνοντας την άφιξή του.

Μόσχα και Κίεβο εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες για βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού κατά τον τελευταίο χρόνο. Ο Γκρόσι πιέζει για μια συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας προκειμένου να προστατευτεί η μονάδα.

Ο Γκρόσι δήλωσε\, σε συνέντευξή του στο Reuters, ευρισκόμενος στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο ότι η προσπάθειά του να μεσολαβήσει για μια συμφωνία με στόχο την προστασία του πυρηνικού εργοστασίου συνεχίζεται και ότι προσαρμόζει τις προτάσεις προκειμένου να υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στο θέμα.

Ο Γκρόσι, ο οποίος συνάντησε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα, χαρακτήρισε την κατάσταση στο εργοστάσιο «πολύ επικίνδυνη» και «πολύ ασταθή».

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό