15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η καρδιά της Αθήνας χτυπάει στην ανακαινισμένη αγορά

Ειδήσεις Ελλάδα

«Σήμερα η Βαρβάκειος γυρίζει σελίδα», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην πρώτη επίσκεψή του στην αγορά, η οποία ανακαινίστηκε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. «Η καρδιά της Αθήνας χτυπάει εδώ, στη Βαρβάκειο, χτυπάει δυνατά και όλοι εμείς έχουμε πολύ μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό διότι σήμερα η αγορά γυρίζει σελίδα. Για πάρα πολλά χρόνια είχε λίγο ξεχαστεί, όχι από τους επαγγελματίες, ούτε από τους Αθηναίους και τις Αθηναίες που αγαπάνε την Βαρβάκειο και το δείχνουν έμπρακτα. Είχε ξεχαστεί από τον δήμο. Αυτό, όμως, πρέπει να αλλάξει και σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο των οπωροπωλών, Κωνσταντίνο Βασιλόπουλο στα εγκαίνια της κάτω πλευράς της Βαρβακείου, ευχαριστώντας τον ίδιο αλλά και «την τεχνική ομάδα, η οποία έτρεξε σε χρόνο ρεκόρ αυτό το έργο και το έκανε πραγματικότητα».

Η ιστορική αγορά της Αθήνας, που βρίσκεται στο κέντρο της εδώ και 136 χρόνια, αναβαθμίστηκε με βάση την αρχή της βιωσιμότητας και με κριτήριο την υψηλή προστασία από καιρικά φαινόμενα. Ανακατασκευάστηκαν ολικά σε 7 μήνες οι κτιριακές υποδομές των χώρων πώλησης της λαχαναγοράς της Βαρβακείου, καθώς και τα στέγαστρα, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα όποιες βλάβες είχαν προκληθεί από την κακοκαιρία «Μπάλλος» που έπληξε την Αττική τον Οκτώβριο του 2021. Το έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε χωρίς να διακοπεί η εμπορική δραστηριότητα ούτε για μία ημέρα, αφού οι πωλητές μετακινήθηκαν προσωρινά σε εγκαταστάσεις επί της οδού Αθηνάς.

«Σας καλοδεχόμαστε στην ανακαινισμένη αγορά, ευχαριστούμε πάρα πολύ για ό,τι κάνατε μέχρι τώρα εσείς, η ομάδα σας και όλοι όσοι εργάστηκαν προκειμένου να μας παραδώσουν αυτό το υπέροχο θέαμα. Ελπίζω να είναι η αρχή για κάτι περισσότερο. Ήταν η πρώτη φορά που στάθηκε κάποιος κοντά μας μετά από 20 και πλέον χρόνια», επεσήμανε ο κ. Βασιλόπουλος, λίγο πριν κόψει την κορδέλα των εγκαταστάσεων μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων. Ο πρόεδρος των οπωροπωλών σημείωσε ότι πλέον η λαχαναγορά εναρμονίζεται με τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Κινδυνεύαμε να μας πέσει η στέγη στο κεφάλι, κινδυνεύαμε από όλες τις καιρικές συνθήκες. Τώρα όλα αυτά έχουν αλλάξει, τα καταστήματα είναι καθαρά, έχουν καινούργια ψυγεία και θα πάμε παρακάτω», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η Βαρβάκειος αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, οι οποίοι μετά την Ακρόπολη την επιλέγουν ως σημείο ενδιαφέροντος και «είναι η βιτρίνα μας».

Μεταξύ των παρεμβάσεων που έγιναν από τις τεχνικές υπηρεσίες είναι η αντικατάσταση των ξύλινων σκελετών των στεγάστρων από μεταλλικούς και η επικάλυψή τους με ειδικά φύλλα που προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο αλλά και η τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων LED σε δύο παράλληλες φωτεινές γραμμές, η τοποθέτηση αδιάβροχων τεντών με βραχίονες αλουμινίου, η αντικατάσταση της μόνωσης των μικρών κήπων με συνθετικές μεμβράνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της υγρασίας που διέρρεε στα καταστήματα.

Το κατάστημα Δαμίγου βρίσκεται στη Βαρβάκειο εδώ και 100 χρόνια. Από τον πατέρα πέρασε στην κόρη, Παναγιώτα Δαμίγου, και τώρα εργάζεται εκεί και η κόρη της κόρης, Μαρούλα Δαμίγου. «Σας ευχαριστούμε για το έργο σας. Το έργο σας είναι πολύ σοβαρό και σωστό. Από τη μητέρα σας είχαμε να δούμε έργα. Ήρθατε εσείς και μας ανανεώσατε την αγορά. Εμείς την κρατάμε κι εσείς μας βοηθάτε. Να είστε καλά», είπε η κ. Παναγιώτα. «Αλήθεια λέμε. Από το 2004 είχε να γίνει ανάπλαση. Εκείνος τα έκανε για εμάς, μέχρι ίντερνετ μας έχει», πρόσθεσε η κόρη της. Αλλά και από το παραπλήσιο κατάστημα Ζαχαριάς, που πέρασε επίσης από πατέρα σε γιο, ο κ. Ζαχαριάς, ο οποίος άνοιξε το μαγαζί του πριν από 60 χρόνια, υποδέχθηκε τον κ. Μπακογιάννη εμφανώς συγκινημένος.

Το έργο δεν εξαντλήθηκε στους εξωτερικούς χώρους της αγοράς αλλά έγιναν ριζικές παρεμβάσεις και στο εσωτερικό των καταστημάτων. Η τεχνική ομάδα του δήμου τοποθέτησε νέα κεραμικά πλακάκια, σύμφωνα με τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα, απομάκρυνε όποιες υγρασίες, ενώ αντικατέστησε και όλες τις ψευδοροφές. Επιπλέον, βελτιώθηκαν τα δάπεδα με εξειδικευμένα υλικά, τοποθετήθηκαν ανοξείδωτοι νιπτήρες και ανακατασκευάστηκαν πλήρως οι ψυκτικοί θάλαμοι, με κριτήριο την προστασία τόσο των επαγγελματιών αλλά φυσικά και του καταναλωτικού κοινού. «Αποδίδεται ένα έργο, το οποίο έχει αρχίσει εδώ και 20 χρόνια. Έχει ανακατασκευαστεί η αγορά με νέα καταστήματα, σύγχρονα, όπως πρέπει και όπως μας αξίζει», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης χαιρετίζοντας πωλητές κατά τη διάρκεια της αυτοψίας στην ιστορική αλλά και πλέον σύγχρονη Βαρβάκειο Αγορά.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό