22.8 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Η κακοκαιρία Boris χτυπά ξανά την Ιταλία – 21 νεκροί στην Ευρώπη από τις πλημμύρες

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι έντονες καταιγίδες που πλήττουν την κεντρική Ευρώπη φτάνουν τώρα στην Ιταλία, όπου έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για ισχυρές βροχές, ισχυρούς ανέμους και πλημμύρες για μεγάλο μέρος της χώρας.

Ήδη έχουν αναφερθεί πλημμύρες στην κεντρική πόλη Πεσκάρα από το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Boris, ενώ οι προειδοποιήσεις της ιταλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας για τον καιρό ισχύουν από τις βόρειες ακτές της Εμίλια-Ρομάνια έως τα πολύ νότια. Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία Boris χτύπησε την Ιταλία την περασμένη Πέμπτη, πριν «κατευθυνθεί» προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει τμήματα της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας αυτή την εβδομάδα, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 21 νεκρούς. Οι αρχές της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας προειδοποιούν επίσης για πλημμύρες τις επόμενες ημέρες.

Οι καταστροφικές πλημμύρες προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Boris, η οποία έφερε τεράστιες ποσότητες βροχής και χιονιού το Σαββατοκύριακο. Περισσότεροι από 5.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στη νότια Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων των 40.000 κατοίκων που εκκενώθηκαν από την πόλη Nysa. Τα νερά της πλημμύρας υποχωρούν σε ορισμένα σημεία της περιοχής και εξαπλώνονται σε άλλα, με την έκταση των ζημιών να αποκαλύπτεται σε μέρη όπως το Glucholazy. Η κύρια γέφυρα της πόλης έχει καταρρεύσει αφού υπέστη ζημιές από τον φουσκωμένο ποταμό, ενώ πολλοί από τους δρόμους της έχουν καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα λάσπης, αναφέρει το BBC.

Φωτο/EPA/MARTIN DIVISEK

Η πολωνική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, προειδοποιώντας κατά των «ψευδών πληροφοριών» μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης που ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις δώδεκα.Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ, έχει κηρύξει την Πολωνία σε κατάσταση φυσικής καταστροφής για ένα μήνα – με τις χειρότερες πλημμύρες να αναμένεται να πλήξουν την πόλη του Βρότσλαβ την Τετάρτη.

Οι περιοχές κατά μήκος των τσεχο-πολωνικών συνόρων είναι από τις πλέον πληγείσες, όπου 15.000 άνθρωποι έχουν ακολουθήσει τις οδηγίες των Αρχών για εκκένωση οικισμών. Η χώρα έχει βιώσει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 27 ετών, σύμφωνα με την τοπική ΜΚΟ Člověk v tísn. Η Οστράβα ήταν μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο, αφού ο ποταμός Όντερ έσπασε τις όχθες του μετά από έντονες βροχοπτώσεις την Τρίτη.

Η στάθμη των υδάτων συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα στον ποταμό Δούναβη στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, με την πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα και την αντίστοιχη της Ουγγαρίας Βουδαπέστη να προετοιμάζονται για πιθανές πλημμύρες. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι εθελοντές, σε ορισμένα μέρη με την υποστήριξη του στρατού, εργάζονται επίσης όλο το εικοσιτετράωρο για να προστατεύσουν τους χαμηλούς οικισμούς της περιοχής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό